V Kamniku se popoldne začenja 45. mednarodni folklorni festival Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine. Z lončarsko-keramično kolonijo bodo na njem tokrat zaznamovali tudi 160 let kamniške keramike.

Že utečen program festivala bo obsegal številne glasbene in folklorne nastope domačih in tujih skupin, razstave o oblačilni dediščini – med drugim revijo kostumov in noš, ustvarjalne delavnice, sejme in tržnico ter predstavitev Okusov Kamnika. Krona dogajanja bo znova povorka pisanih narodnih noš, v nedeljo ob 15. uri se bo skozi starodavno mestno jedro sprehodila več kot 2000-glava množica v noše odetih posameznikov, skupin in konjskih vpreg.

Vstopnine ni, tudi avtobus brezplačen

Vstop na vse dogodke bo prost, z ljubljanske avtobusne postaje bo dnevno organiziran tudi brezplačen prevoz do Kamnika in nazaj. Že po tradiciji so vedno najbolj obiskani večerni koncerti na Glavnem trgu v središču mesta, na katerih bodo tokrat v petek zvečer igrali Modrijani in Pop design, v soboto pa Čuki in Majči.

Festival se danes začenja z razstavami oblačilne dediščine Gorenjske, starih razglednic in fotografij festivala v zadnjem desetletju. Razstavo razglednic Po sledeh časa bodo odprli v TIC, Bogastvo babičine skrinje bo na ogled v galeriji nad kavarno Veronika, Podobe narodnih noš pa v Samčevem predoru.

Kar tri dni bodo čez dan obiskovalce v starem mestnem jedru Kamnika zabavali različne godbe, ansambli, ljudski pevci, harmonikarji pa se bodo sobotno dopoldne znova pomerili za naziv najboljšega na Glavnem trgu, kjer zvečer v sodelovanju z Akademsko folklorno skupino Franceta Marolta pripravljajo tudi posebno (modno) revijo kostumov in narodnih noš iz sredine 19. stoletja.

V parku Evropa bodo od petka do nedelje ponujene v pokušino kulinarične dobrote Okusov Kamnika, na tržnici lokalnih pridelkov in izdelkov Okusi Kamnika – Podeželje, v Maistrovi ulici in na Glavnem trgu bo tradicionalni sejem, na Šutni pa se bodo predstavili ponudniki izdelkov domače in umetnostne obrti.

Ustvarjalne delavnice za otroke in odrasle bodo na Malem gradu, kjer bo tudi lončarsko-keramična kolonija na temo majolke ob 160-letnici kamniške keramike s prikazom tehnik in poslikave, delavnicami in prodajnimi stojnicami.