Bienale je osrednji nacionalni festival, ki predstavlja slovensko lutkovno produkcijo širši domači in mednarodni strokovni javnosti. V svoj program uvršča najboljše slovenske lutkovne predstave minulih dveh sezon, tokrat po izboru selektorja mag. Uroša Trefalta, ki je po ogledu 41 prijavljenih predstav izbral devet predstav za tekmovalni in pet predstav za spremljevalni program. Po besedah organizatorjev festival ta »predstavlja jagodni izbor slovenskega lutkovnega gledališča, možnost primerjave, strokovne izmenjave in druženja«.

Tekmovalni program bo ocenjevala mednarodna strokovna žirija v sestavi: Simon Hart, umetniški direktor organizacije Puppet Animation Scotland, mag. Mojca Jan Zoran, direktorica Slovenskega gledališkega inštituta, in mag. Jasna Vastl, izredna profesorica za področje scenografije na UL AGRFT.

Bienale se bo končal 13. septembra, danes pa ga bo odprla lutkovna miniaturka iz kovčka, predstava Turlututu, ki je pod režijsko taktirko Matije Solceta nastala v koprodukciji Lutkovnega gledališča Ljubljana in Centre de Créations pour l'Enfance Tinqueux.