Na Prešernovem trgu v Ljubljani se je v sredo ob 17. uri pričel shod v podporo beguncem, ki v zadnjih tednih povečano bežijo pred vojno v Siriji. Shoda se je udeležilo več sto miroljubnih zagovornikov solidarnosti z begunci. S transparenti in vzkliki so opozarjali, da bi morali graditi mostove med ljudmi, ne zidov, ter da bi morali preprečevati vojne, namesto da poskušamo beguncem preprečiti beg na varno.

Med shodom je prišlo tudi do manjšega poskusa provokacije. Glavna akterja sta bila moška, ki sta z islamofobnimi transparenti na predvolilnih plakatih stranke NSi s stranskega stopnišča Frančiškanske cerkve pozivala k zapiranju meja. Po glasnih vzklikih protestnikov so policisti možakarja mirno pospremili s prizorišča shoda.

Pri tem ne gre spregledati zanimive simbolike pri odločitvi provokatorjev, da proti solidarnosti z begunci pozivata prav s stopnišča Frančiškanske cerkve. Gre za cerkev in samostan cerkvenega redu, ki se imenuje po istem Frančišku Asiškem, po katerem je ime izbral trenutni papež. Slednji je pred dnevi izrecno pozval k solidarnosti z begunci in apeliral na župnije, verske skupnosti, samostane ter vsa druga zavetišča v Evropi, naj pokažejo pravi duh evangelija ter sprejmejo po eno družino beguncev. Napovedal pa je tudi, da bosta apelu sledili tudi obe župniji v Vatikanu.

Da se s poskusom provokacije možakarjev ne strinjajo in da ga ostro zavračajo, so nam sporočili tudi s stranke NSi, ki se je od incidenta distancirala tudi prek twitterja. Pravijo, da je bila akcija posameznikov zloraba stranke NSi. »Begunsko krizo obravnavamo kot humanitarno, ljudem, ki bežijo iz vojnih žarišč, je treba solidarno pomagati,« so še zapisali.

Klemen Zbačnik, eden od moških, ki sta s stopnišča Frančiškanske cerkve izobesila plakate z napisi »Stop islamizaciji Evrope« in »Evropa je krščanski kontinent«, nam je medtem sporočil, da s prijateljem nista podpornika NSi in da sta njihove plakate uporabljala zgolj po naključju. Pravi, da je njemu šlo predvsem za napis, ki je bil na drugi strani plakata, kjer ni bilo nobenih oznak NSi.

»Ni bil namen vpletati kakršnekoli politične stranke,« je pojasnil Zbačnik. »Kot sva povedala tudi pripadnici muslimanske manjšine (Faili Pašić-Bišić, op. p.), ki je prišla do naju, midva nisva proti muslimanom niti beguncem, ki so zares v stiski in prihajajo iz vojnih žarišč. Sva pa proti tistim, ki so jih talibani napovedali za širitev islamske vere.«