Po torkovi zmagi proti na papirju najšibkejšemu nasprotniku (Nizozemski) je varovance Jureta Zdovca danes čakal še obračun s prvim favoritom skupine, Grčijo. Slovenski selektor je tekmo začel z isto peterko (Klobučar, Blažič, Dragić, Slokar, Omić), ki je prejšnji dan tekmo začela odlično, a so tokrat uvodne minute pripadle Grkom, ki so hitro povedli z 8:2 in 10:4. Da Slovenija ni preveč zaostala, sta vendarle poskrbela Slokar in Blažič, ki sta dosegla vseh slovenskih 13 točk v uvodnih sedmih minutah, ko so Grki vodili le za tri točke (16:13). V zaključku prve četrtine so nato Grki ušli že za osem točk, po košu Joksimovića pa so prvi del igre dobili s 23:17.

Tudi drugo četrtino so bolje začeli Grki in z delnim izidom 5:0 prvič povedli z več kot 10 točkami prednosti (28:17). Kljub trudu Slovencev, da bi se približali, sta predvsem Spanulis (v drugi četrtini je dosegel 10 točk) in Burusis skrbela, da se to ni zgodilo. Ob koncu prvega polčasa so Grki povedli celo že za 17 točk, Klobučar pa je s košem v zadnji minuti poskrbel za končni izid po 20 minutah (46:31), ki je bil glede na dogodke na igrišču tudi realen, saj so bili Grki za razred boljši nasprotnik od Slovencev.

V drugem polčasu izjemen povratek Slovencev, za zmago pa jim je zmanjkalo moči

Drugi polčas se je začel s košem Grkov, ki so ušli na videz neulovljivih 17 točk prednosti, nato pa so pobudo prevzeli Slovenci. Razigran je bil predvsem Blažič, ki je samo v tretji četrtini dosegel neverjetnih 21 točk. V 28. minuti je bilo vprašanje o zmagovalcu tako ponovno aktualno, saj je prednost Grčije znašala le še pet točk (54:49). Do konca tretje četrtine je nato znova narasla na devet (62:53), a to ni ustavilo slovenskih košarkarjev.

Na krilih izjemnega Blažiča so tudi v prvih minutah zadnje četrtine topili zaostanek, ki je po košu Dragića po 32 minutah igre znašal le še dve točki (62:60), in slovenski navijači, ki jih je bilo v zagrebški areni ponovno okoli 4.000, so se verjetno začeli spraševati, ali bodo priče izjemnemu preobratu in sladki zmagi njihovih ljubljencev. A izkušeni Grki se niso pustili zmesti in so z delnim izidom 13:4 ustavili slovenski nalet ter se v zadnje štiri minute podali s prednostjo 11 točk, ko pa je Grčija tri minute pred koncem s trojko Zizisa ušla celo za 13 točk (80:67), je bila tekma tudi dokončno odločena.

Zmaga Grkov je pričakovana in zaslužena, Slovenci pa so kljub porazu pustili dober vtis, saj se niso predali niti po zaostanku za 17 točk na začetku drugega polčasa. Predvsem sta blestela Blažič (27 točk, 5 skokov) in Dragić (22 točk), a sta pogrešala še kakšnega razpoloženega soigralca, saj je bil tretji strelec Slovenije danes Slokar, ki pa je vseh sedem točk dosegel že v prvih minutah tekme. V vrstah Grčije je bil najboljši igralec njen največji zvezdnik Spanulis (19 točk, 6 podaj), dobro razpoložen v napadu pa je bil tudi Printezis (16 točk).

Blažič: Odločilne tekme šele prihajajo

»Tekma je bila naporna tako fizično kot iz psihološkega stališča. Na začetku nismo bili pravi, začeli smo premalo agresivno, med polčasom pa nas je Zdovc ohrabril. Dejal je, da vsak dan ne igraš proti tako dobrim igralcem, postali smo bolj agresivni, spremenili nekaj obrambnih različic in se dobro kosali z Grki. Pomembno je, da smo videli, kako moramo igrati proti tako kakovostnim reprezentancam. Za nas je odločilna tekma v osmini finala in tedaj bomo morali pokazati vse znanje,« je po tekmi povedal najboljši posameznik v vrstah Slovenije Jaka Blažič.

Poraz za Slovenijo pomeni, da lahko v skupini C osvoji največ tretje mesto, za katerega se bo jutri ob 15. uri pomerila z neposrednim tekmecem Makedonijo. Zdovc upa, da boj z Grki njegovim varovancem ni pobral preveč moči.

»Grčija je zmagala povsem zasluženo, saj je bila boljša večino tekme. V prvem polčasu nam je dala lekcijo košarke, nas nadigrala v vseh pogledih, tako da smo na trenutke delovali prav smešno. Med odmorom sem fantom dejal, naj igrajo kot, da bi bili v Ljubljani pred domačo publiko, zato je bila njihova igra precej boljša. Prišli smo v položaj, da bi se lahko prebili v ospredje, vendar nam je v zaključku tekme padla zbranost in poraz je bil neizbežen. Jutri je nov dan in nova tekma, upam le, da nocojšnji obračun fantom ni vzel preveč moči,« je slovenski selektor izjavil po tekmi.