O tem, kako potekajo priprave na največji tekaški praznik letošnjega leta pri nas in na kaj morajo biti pripravljeni udeleženci, obiskovalci in občani na dan velikega dogodka, smo se pogovarjali s prvim možem Timinga Ljubljana, organizatorja največjih športnih dogodkov pri nas, in direktorjem ljubljanskega maratona Gojkom Zalokarjem.

Do izvedbe jubilejnega Volkswagnovega 20. ljubljanskega maratona je še dva meseca. Kako daleč so priprave na letošnjo največjo tekaško preizkušnjo?

Priprave so na vrhuncu in trenutno gre vse po načrtih. Lani so maratonci prvič tekli v enem krogu. Menda so bile to tudi predpriprave na letošnji oktobrski tekaški praznik. Z načrtovanjem maratona v enem krogu smo malo pohiteli in ga pripravili poskusno že lani, čeprav smo ga prihranili za jubilejni Volkswagnov 20. ljubljanski maraton.

Ljubljana je lani doživela pravi dan nemobilnosti. Je potekalo vse, kot je moralo, in zaradi popolne zapore mesta ni bilo težav?

Poteza je bila pravilna in to je bil test za Ljubljančane, kako bodo sprejeli zapore cest, bolje rečeno, kakšen bo njihov odziv na zaprtje mesta s prometom. Veliko truda smo vložili v to, da smo pravočasno začeli opozarjati na popolno zaporo prometa in da bo moten mestni potniški promet. Kljub bojazni, da bo hudo, se je izteklo presenetljivo, brez večjih zapletov. To nam je dalo potrditev, da je Ljubljana sposobna organizacije, kot je na največjih maratonih po svetu.

Koliko prostovoljcev in tudi novih obrazov se je pridružilo pri organizaciji nove trase?

Kar precej. Ne bi govoril o prostovoljcih, ki jih je relativno malo glede na vso posadko, povečalo pa se je število profesionalnih služb, redarjev, policistov in varnostnikov, ki so pokrili novih 21 kilometrov trase. Nova trasa poteka po predelu Viča, Rudnika, Kodeljevega, Most in Tabora, ki ima močno razvejane uličice in vstope na cesto, po kateri poteka maraton, in vsaka ulica za seboj potegne enega ali dva redarja. Številčno je to kar precejšen zalogaj in tudi strošek.

Katere bodo glavne novosti na letošnjem maratonu?

S tekmovalnega vidika ostaja železni repertoar, letos dodajamo na novo tekmovalno rolkanje, ki naj bi bilo popestritev in predhodnica glavnemu teku skupaj z ročnimi kolesarji. Program tekov bo v soboto enak lanskoletnemu, to so lumpi, šolski tek in fun run.

Ali prizorišča ostajajo enaka kot lani?

Za zdaj da. Naj opozorim prijavljene tekače, naj ne bodo panični zaradi začetka obnove Slovenske ceste od Šubičeve do Aškerčeve, kjer so štartne cone in zadnji kilometer malega maratona, ker je župan obljubil, da obnova ne bo vplivala na spremembo trase. Kljub vsemu imamo pripravljen še en scenarij, če bi bile težave. Tudi verifikacija proge je skladna s pravili in predpisi AIMS in IAAF ter omogoča doseganje norm za olimpijske igre prihodnje leto. Ljubljanska proga je precej hitra in pričakovati je, da bo kar nekaj tekmovalcev naskakovalo norme za olimpijske igre.

Ali bo v sklopu spremljevalnega programa res potekala tudi tradicionalna Testeninka, kjer se bo streglo primerno častitljivi obletnici, v rokavičkah?

Jubilejni Volkswagnov 20. ljubljanski maraton bo vplival tudi na Testeninko, kar pomeni, da se bo ogljikove hidrate delilo v belih rokavičkah. (Smeh.) Testeninka ni vrhunska kulinarična prireditev, temveč dogodek, ki je namenjen druženju, prijateljevanju, spoznavanju in je del otvoritvene slovesnosti maratona. Za zdaj še nismo tako daleč, da bi napovedovali konkreten program Testeninke, pride pa ta del prireditve na vrsto po koncu prijavljanja.

Kako visoko udeležbo obeta letošnji števec prijavljenih? Predprijave ste začeli že zgodaj.

Iz dosedanjih izkušenj je glavni naval prijav pred koncem prvega roka prijav, ko je prijavnina najbolj ugodna. To je do 18. avgusta, ki je tudi končni rok za skupinske prijave. Trenutno kaže na rahlo povečanje prijavljenih v primerjavi z lanskim letom. Po predvidevanjih pričakujemo na jubilejnem maratonu okoli 25.000 tekačev.

Pa je ta številka kazalec realne udeležbe?

Da, seveda. Še vsa leta do zdaj je bila. Razen leta, ko smo imeli sneg, je bil porast udeležencev v vseh programih. Povprečno raste udeležba od devet do dvanajst odstotkov. Če je bilo lani uvrščenih udeležencev v vseh programih 22.185, potem je letos realna številka 25.000. Prijav pričakujemo nekje od 27.000 do 28.000.

Vsako leto je tudi vse več tekačev iz drugih držav? Promocijsko ste aktivni tudi za mejo, na maratonih v Parizu, Londonu in na Dunaju.

Da, res je. Zadnja leta se udeležujemo tekaških sejmov v glavnih mestih EU iz dveh razlogov – da smo navzoči na največjih maratonih v EU in promoviramo Volkswagnov ljubljanski maraton, po drugi strani pa, da se povezujemo z organizatorji največjih maratonov, od katerih se tudi učimo obrti in navezujemo stike z vrhunskimi menedžerji in tekmovalci. Prvo nam še ne uspeva tako, kot si želimo, in je glede na vložek, ki ga damo v promocijo, trenutno majhen odziv, drugo pa je uspešnejše. Organizatorji in menedžerji iz tujine nas namreč poznajo kot dobre gostitelje in zanesljive partnerje. Posledica tega je tudi, da smo v Ljubljano pripeljali vrhunske maratonce za bistveno nižjo ceno, kot jo imajo na večjih maratonih, denimo na Dunaju, v Rimu in Budimpešti.

Kako pa bo letos z vrhunskimi tujimi tekači?

Z imeni še ne bi rad operiral, ker končujemo pogovore z menedžerji. Tudi proračuna še nimamo dokončnega, tako da ne vemo, kako daleč bomo lahko segli. V načrtu imamo bistveno izboljšanje rekorda maratona, vendar je ta odvisen predvsem od vloženih sredstev. Kolikšen bo ta kolač, si za zdaj ne upam povedati. Ljubljanski župan si želi svetovni rekord, ki pa je realno nedosegljiv. Tudi znesek za dosego rekorda je astronomski in po vseh parametrih presega naše zmožnosti. Smo na realnih tleh in rekord napovedujem zanesljivo, kakšen bo, bomo pa videli.

Po svetu za maraton živijo cela mesta, pri nas še ni tako, ampak lanska prireditev je pokazala, da je bilo mesto zelo enotno in da so domačini radi priskočili na pomoč. Lahko rečemo, da ste lansko leto naredili preskok tudi v tej smeri?

Nismo ga še. Stanje se izboljšuje tudi zaradi povečanega zanimanja občine, ni pa še tako, kot je v tujini. Veliko truda smo namenili tudi spodbujanju redne telesne aktivnosti Ljubljančanov in tek je ena najpogostejših. Glede na njihovo miganje se potem oblikuje zanimanje občanov za spremljanje dogodka. To se v zadnjem času kar opazno vidi ob progi, kjer prebivalci bližnjih naselij pridejo spodbujat tekače. Če občanom ponudimo še veselico ob spremljanju tekačev s priložnostnim bendom, je uspeh praktično zagotovljen. Vseeno lahko pohvalim Ljubljančane, da se v tako velikem številu podajo na traso in navijajo ter spodbujajo naše tekače. Ni jih malo, ki samoiniciativno pomagajo tekačem na razne načine, od deljenja napitkov in sadja do spodbujanja in dajanja ritma s tolkali.

Vam je bil glede na letošnji, jubilejni maraton odobren višji proračun za izpeljavo prireditve in ali je ta častitljiva obletnica prinesla tudi kakšnega novega sponzorja?

Mestnih sredstev je v proračunu enako kot lani. Zaradi jubileja ni nič več denarja od LPŠ (letni program športa), ki ga bomo poskušali s sponzorskimi sredstvi obogatiti. Kako se bo izteklo, še ne vem, zagotovo bomo delali za to, da bomo poslovali s pozitivno nulo. Vseh 20 let smo poslovali tako, da nismo presegali finančnih zmožnostih in nobenemu ostali dolžni niti enega evra. Na to smo prav ponosni. Glede sponzorstev je še veliko možnosti, ki jih je treba izrabiti. Za jubilejno leto smo pridobili dodatne sponzorje, od katerih sredstva bodo šla za najem vrhunskih maratoncev, del pa v praznovanje jubileja.

V pripravi je kar nekaj dogodkov in tudi almanah, ki bo ljubitelje teka popeljal skozi 20 let priprav, oranja ledine in navsezadnje tudi uspehov ljubljanskega maratona. Lahko razkrijete že kaj več?

Za letošnji Volkswagnov 20. ljubljanski maraton smo pripravili več dogodkov, ki so namenjeni predvsem pregledu dvajsetletnega dela. Poleg knjige o ljubljanskem maratonu pripravljamo tudi 45-minutni film pregleda vseh dosedanjih maratonov, razstavo velikih slik (panojev) na Krakovskem nasipu, razstavo izdelkov vseh 20 maratonov na Gospodarskem razstavišču v času sejma Tečem, morda še v atriju mestne hiše po maratonu, slovesno akademijo s podelitvijo priznanj vsem tekačem, ki so tekli na vseh ljubljanskih maratonih, pa še kaj, česar še ne želimo razkriti in bo prišlo s strani udeležencev ljubljanskega maratona.

Prav gotovo ima velike zasluge za rast in prepoznavnost dvajsetletnega organiziranja maratona kot predsednik uprave Mercatorja in kot dolgoletni župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković, ki nam je vsa ta leta pomagal, nas spodbujal in dvigoval organizacijsko raven prireditve s svojo karizmo, zahvalil bi se tudi celotnemu organizacijskemu odboru, ki je vsa ta leta uspešno vodil barko ljubljanskega maratona.

Lahko za konec še kakšna spodbuda za vse, ki se še odločajo za udeležbo na letošnji največji tekaški preizkušnji.

Še je čas za pripravo na enega od tekov jubilejnega Volkswagnovega 20. ljubljanskega maratona. Izbira dolžine teka je odvisna od pripravljenosti. Na izbiro je sobotni štirikilometrski fun tek, ki je namenjen vsem, tudi slabše pripravljenim, lahko se ga tudi prehodi. Desetkilometrski tek je namenjen slabše pripravljenim tekačem, mali maraton tistim, ki se načrtno pripravljajo na tek te dolžine, in maraton, ki je namenjen izurjenim, treniranim in vzdržljivim tekačem.

Za konec naj povabim vse Ljubljančane, da se programov Volkswagnovega 20. ljubljanskega maratona konec meseca oktobra udeležijo kot udeleženci, spremljevalci ali navijači in spodbujevalci tekačev. Dobrodošli!