Kakor koli ameriški teniški svet rahlo nenadzorovano slavi Sereno Williams kot kraljico belega športa vseh časov, toliko bolj realisti na odprtem prvenstvu ZDA opozarjajo, da je skrita Sneguljčica trenutnega teniškega sveta Belorusinja Victoria Azarenka, ki jo je izhod iz strogo nadzorovane domovine v širši svet sprva zanesel v bedni svet popevkarskega šovbiznisa, ko se je zapletla tudi z raperjem Redfoojem, sedaj pa spet trdno stoji na svojih nogah ponosne in odločne Slovanke.

Skriti boj v ozadju med Sereno Williams in Victorio Azarenko, ki ju vsi pričakujejo v finalu letošnjega odprtega prvenstva ZDA, se je začel letos marca, ko je prišlo na dan, da je Američanko zapustil Srb Aleksander Saša Bajin, njen partner na treningih, osem let njen bližji in nedokazano občasno intimni prijatelj, ki je edini zmogel prenašati njene izpade, vzpone in padce, jo tolažiti leto dni ob bolniški postelji in okrevanju, jo spremljati po zabaviščih in na plesih in je celo sprejel, da ga je imenovala moj brat Veliki Saša (Big Sascha). Serena je norela od ljubosumja samo ob misli, da bi Saša občasno sodeloval s kakšno drugo teniško igralko, zato je toliko bolj jasno, da njun razhod ni bil brez bolečin. Da je bil udarec za Sereno še hujši, je Saša po njej postal »deček za vse« Victorii Azarenki, zato se na veliko špekulira, da bi v finalu, če bi se dami tam srečali, znal Srb v korist svoje nove varovanke Belorusinji izdati tudi najbolj intimne šibke točke Američanke. Seveda ob takem scenariju mlajša od sester Williams ne more biti povsem prepričana o zmagi, čeprav v njunem medsebojnem obračunu v zmagah vodi s 17 proti 3. Za kako resno nasprotnico Serena šteje Victorio, priča tudi njena izpoved, da je leta 2012 v finalu OP ZDA že imela pripravljen govor za poraženko. Na koncu je vseeno zmagala v tretjem nizu s 7 proti 5.

V navidezni vojni med Sereno Williams in Victorio Azarenko so povsem na strani Američanke nekdanje kraljice tenisa Chris Evert, Martina Navratilova, Gigi Fernandez in celo proslavljena Billie Jean King, po kateri se tudi imenuje teniški center, kjer se odvija vsakoletno OP ZDA, ki se noč in dan smukajo po

v parku Flushing Meadows in na vse načine skušajo unovčiti svojo nekdanjo slavo. Podobno kot o ljubezni iz seksu na stare dni v najnovejši knjigi piše proslavljena ameriška pisateljica židovskih korenin s Poljske, živeča na Manhattnu, Erica Jong, ki je pred davnimi leti s knjigo Strah pred letenjem, prodano v 27 milijonih izvodov po vsem svetu, sprostila seksualne sanje tudi mnogim Slovenkam. Prav na dan epsko napovedovanega dvoboja med sestrama Williams v četrtfinalu OP ZDA je izšla druga knjiga Erice Jong s pomenljivo podobnim naslovom Strah pred umiranjem, v kateri glavna junakinja Vanessa Wonderman, slavna filmska igralka, v strahu pred starostjo in smrtjo obupno išče partnerja za seks prek spletnih strani, kjer pa dobiva le ponudbe zavrtih manijakov.

Kar 186 milijonov dolarjev pa je mesto New York porabilo za restavracijo in notranji blišč v slavni cerkvi svetega Patrika na 5. aveniji, v katero bo skočil ob bližnjem obisku ZDA tudi papež Frančišek I. in kjer ga bo pozdravila glasba iz dragocenih orgel, v katerih je kar 9000 piščali. Pričakuje se, da bo papeža srečal tudi bližnji cerkveni sosed, slovenski zet Donald Trump, ki je vse višje na lestvicah priljubljenosti med potencialnimi kandidati za prihodnjega predsednika ZDA, pa čeprav z izjavami obupno žali ženske, kot je Erica Jong, in se je celo spravil na hčerko pokojnega Johna F. Kennedyja Caroline, ki je trenutno veleposlanica na Japonskem, češ, da ne samo, da nima pojma o deželi vzhajajočega sonca, temveč da sploh ne ve, da živi. Sicer pa Trump tudi na športnih igriščih, predvsem za ragbi, kriket in košarko, vsako leto pa obišče tudi OP ZDA v tenisu in ga letos še pričakujejo, išče svoje volilce, veliki klubi pa nove navijače. Prav za privabljanje novih navdušencev je Google izdelal program, da lahko veliki klubi osebno prek telefona vabijo svoje navijače na tekme.

Prav nič pa niso bili vabljivi prizori po presenetljivih izpadih velikih teniških igralcev z letošnjega OP ZDA, Britanca Andyja Murrayja, Španca Rafaela Nadala in Čeha Tomaša Berdycha. Popolnoma izmučeni, psihično uničeni in negotovi so na igriščih najprej gledali v prazno, na tiskovnih konferencah pa potem novinarjem vseeno priznali premoč svojih nasprotnikov. Daleč najbolj neverni Tomaž je bil Južnoafričan Kevin Anderson (ki se je Škotu morda tudi rahlo maščeval, ker ni dobil britanskega državljanstva, za katerega se je boril sočasno kot Slovenec Aljaž Bedene), ki ni mogel verjeti, da je res premagal velikega nasprotnika Andyja Murrayja. Šele precej časa po dvoboju se je namreč opogumil in si dal duška s prešernim vriskanjem v stilu, dajte nam dobre ameriške hamburgerje, pa bomo premagali vse!

Izidi odprtega prvenstva ZDA v tenisu, moški, osmina finala: Wawrinka (Švi, 5) – Young (ZDA) 6:4, 1:6, 6:3, 6:4, Anderson (JA, 15) – Murray (VB, 3) 7:6 (5), 6:3, 6:7 (2), 7:6 (0), Gasquet (Fra, 12) – Berdych (Češ, 6) 2:6, 6:3, 6:4, 6:1, Federer (Švi, 2) – Isner (ZDA, 13) 7:6 (0), 7:6 (6), 7:5, ženske, osmina finala:Azarenka (Blr, 20) – Lepčenko (ZDA) 6:3, 6:4, Halep (Rom, 2) – Lisicki (Nem, 24) 6:7 (6), 7:5, 6:2, Kvitova (Češ, 5) – Konta (VB) 7:5, 6:3, Pennetta (Ita, 26) – Stosur (Avs, 22) 6:4, 6:4, četrtfinale: Vinci (Ita) – Mladenovic (Fra) 6:3, 5:7, 6:4, ženske dvojice, osmina finala: Arruabarrena, Klepač (Špa, Slo, 15) – Babos, Mladenović (Mad, Fra, 3) 6:4, 4:6, 6:4, četrtfinale: Arruabarrena, Klepač (Špa, Slo, 15) – Errani, Pennetta (Ita, 11) 0:6, 7:5, 2:6.