Jaz opozarjam na – razen besede kretenizem bolj poučnega izraza ne zmorem najti, ki ga počenjajo izključno akademsko izobraženi in iz proračuna plačani uslužbenci ministrstev. Za zdravje, infrastrukturo, delo. Drugih za isto početje niti ne omenjam. Na eni strani lahko na tej televiziji zasledim vsak dan najmanj eno do dve eksploziji tam, kjer razen po globusu ne najdeš lokacije. Pogosto zasledim Janševe tvite, ki so običajno sarkastični, neresni, nikoli konstruktivni. Dnevnoinformativni program je tisto, kar je zame ključno.

Hipotetično je vsebina programa na RTV Slovenija odraz razmer v družbi. No, v tem primeru družba kot plačnik vsega, kar se tam dogaja, nima interesa zmanjšati števila samomorov. Zmanjšati števila smrti zaradi nepravočasnega dostopa gasilcev, števila smrti zaradi nesreč pri prečkanju tirov, tajkunizacje področja posredovanja študentskega dela, odpiranja novih delovnih mest zaradi uvedbe elektropogona traktorjev, tovornih vozil, novega načina socialne pomoči ogroženim prek uporabe javnih del za pridelavo hrane, spremembe načina distribucije elektrike. Če jih naštejem samo nekaj.

Deset let nihče na RTV Slovenija ne spravi naprej vprašanja, zakaj slovenska politika, ki točno ve, na kakšen način se lahko število mrtvih na tirih zmanjša tako v Sloveniji kot EU, kar pomeni nekaj tisoč življenj na leto. Kaj pa je predmet dnevnoinformativnega programa, ve vsak, ki to gleda.

Vprašanje, ki je zame temeljno: ali so pogledi na normalno življenje, ki jih imajo vodilni uslužbenci, torej odgovorni uredniki, tako drugačni, da lahko vprašanja, ki pomenijo preživetje, blokirajo toliko časa? Recimo pri uvedbi motorjev za reševanje pred 15 leti se je ta hiša odzvala izjemno konstruktivno. Zahvala, da smo po 9 letih norčevanja vrha uslužbencev zdravstvenega ministrstva lahko izključno prek pritiska javnosti dosegli uvedbo motorjev za reševanje, gre tudi njim. Zadnjih 10 let o stvareh, ki sem jih omenil zgoraj in nekajkrat toliko tistih, ki jih nisem, niti besede.

Nacionalna televizija se strinja s tem, da letno zaradi samomorov umre trikrat toliko ljudi kot v vseh nesrečah v prometu. Kot četrta veja oblasti so novinarji tisti, ki lahko dosežejo ključne spremembe v družbi. V primerjavi z obsegom poročanja o maškaradah podpornikov politika, ki ne zna povedati, od kod mu denar za zasebne investicije, pred sodiščem v Ljubljani, vprašanje 430 smrti na leto ali 5000 v desetih ne predstavlja niti desetinke promila pozornosti.

Tako, kot gospod Valenčič razume način dela dela RTV Slovenija, tako ga razumem jaz. Zakaj so pisma v Dnevniku lahko bolj javna kot javna RTV?

Mitja Vilar, Šmarje - Sap