Kar so Brazilci v nogometu, so tudi v odbojki in brazilska odbojkarska reprezentanca bo danes gostovala v Ljubljani. V Slovenijo je prišla v skoraj popolni zasedbi, zato bo v dvorani Stožice ob 19. uri vse nared za odbojkarski spektakel. Brazilci in Slovenci se bodo nato pomerili še jutri, ampak za zaprtimi vrati. Razlog je preprost – pri Odbojkarski zvezi Slovenije so prepričani, da dva dni zapored dvorana ne bi bila dovolj polna.

Brazilska izbrana vrsta je prišla v Slovenijo iz Francije, kjer je odigrala dve pripravljalni tekmi proti domači reprezentanci, ki je pred časom osvojila svetovno ligo. Prvo partijo je dobila Brazilija (3:2), na drugi sta ekipi odigrali štiri nize (2:2), kar jasno priča, da je brazilska selekcija v dobri pripravljenosti. Brazilci se sicer pripravljajo že dlje časa, saj jih kmalu čaka južnoameriško prvenstvo. V pripravljalnem procesu so tudi Slovenci, a v začetni fazi, ko je v ospredju predvsem fizična pripravljenost. Noge slovenskih odbojkarjev so zato še malce težke. »Prvi teden smo namenili telesni pripravi, kajti po koncu zaključnega turnirja evropske lige so imeli igralci štirinajst dni počitka. Tehnika je bila še v ozadju, toda ravno zaradi gostovanja Brazilcev smo tudi temu elementu namenili več pozornosti. Tekmi z Brazilijo še ne bosta pravi test za našo ekipo, hkrati pa bo to priložnost za navijače, da na delu vidijo eno najboljših ekip na svetu. Vsekakor bo za nas velika čast igrati proti Braziliji,« je dejal Andrea Giani, selektor slovenske odbojkarske reprezentance.

Pred evropskim prvenstvom je Slovenija okrepljena, saj se je v izbrano vrsto vrnil Matevž Kamnik. Izkušeni bloker je imel ponovno težave s poškodbami, zato dolgo ni igral. Potem ko je bolečine v hrbtu odpravil, je imel v zadnjem obdobju težave s kolenom. »Zdaj se počutim dobro. Poleti sem se ves čas pripravljal. Srečen sem, da sem spet v reprezentanci,« je povedal Matevž Kamnik, ki je pričakoval vpoklic v izbrano vrsto. »Giani me je poklical že med poletjem, toda takrat sva se dogovorila, da bova poskusila jeseni. Prvi teden sem zdržal, kar je najpomembnejše. Selektor me razume, saj je imel med aktivno kariero celo več operacij kot jaz. Stoji mi ob strani.«

V prvem tednu priprav na evropsko prvenstvo je Kamnik treniral skoraj na vso moč. »Le za zadnji trening sva se s selektorjem dogovorila, da ne opravim vseh skokov,« je dejal Kamnik, ki si bo v prihodnje iskal nov klub, saj je z Izmirjem sporazumno prekinil pogodbo.