Med redkimi delnicami na Ljubljanski borzi, ki so se prejšnji teden podražile, lahko izpostavimo delnice Žita, ki so teden končale pri 177 evrov, kar predstavlja 3,81-odstotno rast. Razlog za rast je le eden, in sicer pozitivna odločitev Javne agencije RS za varstvo konkurence, da lahko hrvaška Podravka kupi Žito, saj je koncentracija skladna s pravili konkurence. Podravka mora zdaj za dokončanje posla plačati še skupno nekaj več kot 33 milijonov evrov kupnine, saj bo morala za delnico odšteti 180,10 evra ter po zaključenem prenosu 51,55 odstotka delnic objaviti ponudbo za prevzem še preostalih.

Močan popravek so zabeležile delnice Petrola, ki so izgubile 4,31 odstotka vrednosti. Na korekcijo pa verjetno ni najbolj vplivala novica, da je podjetje začelo postopke za prodajo polovičnega deleža v družbi Gen-I. Za nakup se neuradno najbolj ogrevajo v Hrvatski elektroprivredi (HEP) in Genu Energiji. Petrol svojo polovico obvladuje prek družbe IG Energetski sistemi, za katero je leta 2011 plačal okoli 25 milijonov evrov. Družba Gen-I, ki je lani ustvarila 1,3 milijarde evrov prihodkov in dobrih pet milijonov evrov dobička, naj bi bila v celoti vredna okoli 90 milijonov evrov, vprašanje pa je, kolikšno kupnino bo Petrol lahko iztržil v trenutnih tržnih razmerah in omejitvah.

Na odločitev varuha konkurence pa še vedno čakajo delničarji Alpetourja in Pivovarne Laško. Delnica Alpetourja je na tedenski ravni porasla za 2,62 odstotka, delnica Pivovarne Laško pa za 1,76 odstotka. Jeseni bodo največji vpliv na likvidnost in donosnost imele prav odločitve omenjenega urada, vlagateljem pa preostane le upanje, da bodo te pozitivne.