Ker naj bi bila poleg številk pomembna tudi varnost, so organizatorji lani na festivalu Ritem mladosti uvedli simbolične tri evre vstopnine in prizorišče ogradili. Predvsem zaradi množice mladih, ki so pretekla leta nenadzorovano na prizorišče tovorili alkohol. Zdaj tam velja stroga politika netočenja alkoholnih pijač mladoletnikom.

Za prireditve na prostem je kakopak najpomembnejše vreme. Prejšnji teden napovedi niso bile kaj prida, zato so dogodek prestavili za teden dni. Na nov termin bodo izvedli tako dnevni program Parka mladosti, skoraj 20 različnih športnih, ustvarjalnih in z začetkom šolskega leta povezanih vsebin, letos prvič za najmlajše, kot tudi odrski šov Collegium Discotheque. Glasbene nastope so potrdili Maraaya, Vanillaz, Nika Zorjan, Ramus, Sylvain in Alesso Bomba. Edini, ki je bil zaradi datumske spremembe svoj nastop prisiljen odpovedati, je bil švedski pevec John Martin.

Kakovostna zabava brez alkohola

Natančnega podatka o povprečni starosti obiskovalcev organizatorji nimajo, vedo le, da je dogodek najbolj priljubljen med šolajočimi se. Dnevni program je odprt za vse, pri večernem pa svetujejo, da ga ne obiščejo tisti, ki so stari manj kot 16 let. »Ritem mladosti je darilo mladim in njihovim staršem ob začetku novega šolskega leta. Namenjen je druženju, kakovostnemu preživljanju prostega časa, zabavi in spoznavanju novih prijateljev,« pojasnjuje Gregor Zalokar, predstavnik za stike za javnostmi. Organizatorji starše pozivajo, da mladoletne otroke pospremijo na dogodek in preživijo z njimi zabaven dan na kreativnih, športnih in zabavnih delavnicah.

»Ker se zavedamo nevarnosti prekomernega pitja mladostnikov, ob striktnem upoštevanju netočenja alkohola mladoletnim na prizorišču tesno sodelujemo z vsemi javnimi službami. Vstop na ograjeno prizorišče bo nadzorovan, tako da nanj ne bo mogoče vnašati pijače od zunaj. Ritem mladosti ponuja veliko priložnosti za kvalitetno zabavo, in ker menimo, da jo alkohol prej pokvari, kot izboljša, na to aktivno opozarjamo,« je povedal Zalokar in dodal, da varnostni načrt prireditve vsako leto pripravijo v sodelovanju z varnostno službo in policijo, z reševalno postajo Ljubljana pa načrt zagotavljanja zdravstvenega varstva na dogodku. Na prizorišču bodo redarji, predstavniki policije in medicinsko osebje.

So za pijančevanje res krivi trgovci?

Poleg tega organizatorji vedno obvestijo okoliške trgovine in jih prosijo, naj spoštujejo prepoved prodaje alkohola mladoletnikom. Organizacija No Excuse Slovenija je denimo v svoji neodvisni raziskavi odgovornost za prekomerno pijančevanje mladoletnikov na tovrstnih prireditvah pripisala prav trgovcem, ki ne spoštujejo zakonodaje, in državnim organom, ki je ne uveljavljajo. In zakaj organizatorji dogodka ostajajo zvesti lokaciji v središču nakupovalne oaze, ki je na obrobju mesta? Organizatorji pravijo, da zato, ker ima eden od gostiteljev dogodka tam sedež in ker jim BTC ponuja močno podporo. Zato o selitvi v središče mesta, na katerega od trgov ali v park, ne razmišljajo.