Ko so slovenski košarkarski reprezentanti po tekmi z Nizozemsko hodili proti slačilnici, je bilo z njihovih obrazov mogoče razbrati olajšanje. O tem, kakšni občutki so jih prevevali po težko priigrani zmagi nad Nizozemsko, je vse povedal vzdih in iztegnjeni jezik Miha Zupana, medtem ko Uroš Slokar ni skrival veselja in je medtem, ko so njegovi kolegi dajali intervjuje, to snemal s telefonom.

Ključni trenutek tekme je povzel Klemen Prepelič, s 16 točkami spet najučinkovitejši v slovenski vrsti. »Nizozemci so se nam ob koncu tekme približali, ampak mi imamo Zokija.« Mislil je na Zorana Dragića, na košarkarja, od katerega se v slovenski reprezentanci pričakuje največ. Potem ko je bil na tekmi z Gruzijo hladen in je kritike na njegov račun izrekel selektor Jure Zdovc, se je prebudil v pravem trenutku, s trojko in polaganjem je prispeval odločilna koša. »Ne bežim od odgovornosti. Zelo sem vesel, da sem na koncu zadel ta dva meta in da smo prekinili nalet Nizozemske. Ta tekma je bila zelo pomembna. Igrali smo proti najslabši ekipi na papirju, vendar Nizozemci igrajo zelo dobro. Tekmo smo dobro odprli, potem pa podobno kot proti Gruziji padli v tretji četrtini. Nizozemci so dobili zalet. Imeli smo nekaj težav proti conski obrambi. Ampak na koncu se je vse srečno končalo,« je dejal Zoran Dragić, ki se ni strinjal z mnenjem, da je proti Gruziji igral slabo. »Nisem igral tako slabo, kajti na parketu sem bil le 13 minut, v tem času ne moreš ničesar narediti. Imel sem tri osebne napake, medtem ko so bili drugi igralci vroči, jaz pa sem jih spodbujal s klopi.« Po tekmi z Gruzijo sta imela z Zdovcem pogovor, ki je očitno pomagal. »Imela sva sestanek, vse sva se pomenila in vse je v redu,« je dodal mlajši od bratov Dragić in dodal, da o vsebini pogovora noče govoriti.

Jutri ob 15. uri slovenske reprezentante čaka tekma z Grčijo. Dragić pravi, da bo to najlažja preizkušnja, saj so Grki favoriti, tekma pa ne bo usodno vplivala na morebitno uvrstitev Slovenije v drugi del turnirja, čemur se je že včeraj močno približala. Slovenski reprezentanti se strinjajo, da ima Grčija v postavi dvanajst izjemnih košarkarjev, ki jih vodi Vassilis Spanoulis. Prepelič ga je označil kar za boga evropske košarke. »Spanoulis bo svoje opravil, to je jasno. Moramo mu preprečiti, da bi razigral soigralce. Nismo opustili želje po prvem mestu, zmaga s 13 točkami nam to zagotavlja, za drugo mesto potrebujemo zmago s petimi točkami. To sem že vse preračunal, ker si želim čim lažjega tekmeca v osmini finala,« je bil Prepelič ambiciozen.

Jutrišnja tekma bo nekaj posebnega za pomočnika Jureta Zdovca, Grka Stefanosa Dedasa, ki je pred leti sodeloval s sedanjim grškim selektorjem Fotiosem Katsikarisem. »Zame bo pomemben le trenutek med igranjem himen. Potem bo šlo zgolj za tekmo zelene ekipe proti modri,« je dejal Stefanos Dedas. Tekma ne bo povsem navadna niti za Jureta Zdovca, ki ga v Grčiji, kjer je uspešno igral in treniral, zelo cenijo. »Imajo ga za domačina,« je dodal Dedas.