Samsung je v zadnjih nekaj letih na račun mobilnih telefonov požel precej kritik. Z nekdaj zelo uspešno serijo galaxy so namreč vse manj sledili željam kupcev in pustili, da jih konkurenca z ugodnimi, dobrimi in lepimi telefoni dohiti in tudi prehiti (sicer Samsung še vedno ostaja eden od glavnih igralcev na trgu mobilne tehnologije).

Dolgo niso razumeli, da želijo kupci za visoko ceno dobiti celoten paket: to je zmogljivo napravo, ki je tudi videti ceni primerna. Samsung pa je zadnje modele vztrajno oblačil v plastična ohišja s pretvezo imitacije usnja, kar naj bi delovalo prestižno. Večina ljudi, ki za telefon odštejejo po 700 evrov, tega preprosto noče. Pri Samsungu so to končno dojeli, zato je serija galaxy 6, edge 6 in edge 6 plus odeta v čudovita steklena ohišja z dodatki kovine (pojavlja se sicer vprašanje, koliko so ta odporna proti padcem).

Imenovalec »edge« je Samsung uvedel že pred leti z modelom note edge, le da je bil takrat zaslon ukrivljen zgolj na eni strani. Galaxy edge 6 je dobil ukrivljenost na obeh straneh, edge 6 plus pa je posodobitev zadnjega modela, ki je v osnovi prinesla zgolj večji zaslon. Ta se je s 5,1 palca povečal na 5,7 palca.

Izkušnja

Ukrivljen zaslon na obeh straneh je pred prvo uporabo vzbujal nekaj dvomov. Skrbelo nas je, da bo ob robovih preveč občutljiv in se bo v dlaneh pretirano odzival. A ni tako (vsaj v 90 odstotkih uporabe). Ohišje je premišljeno narejeno, tako da neželeni dotiki do njega sploh ne pridejo. Prav ta ukrivljenost pa ponuja enkratno uporabniško izkušnjo, saj se zdi, da se zaslon sploh ne konča.

Poleg vizualnega učinka krivini prinašata še dodaten prostor za zagon priročnega menija, ki si ga lahko po želji uredimo z določenimi aplikacijami ali čim drugim.

Poleg tega pa ima edge 6 plus verjetno enega najboljših zaslonov na trgu. Z ločljivostjo quad HD AMOLED in 518 slikovnimi točkami na palec je izjemno jasen, kontrasten in preprosto čudovit – povedano drugače: za mnoge veliko boljši kot pri glavnem konkurentu iphone 6 plus.

Kljub velikemu zaslonu je ohišje naprave zelo tenko, je pa po drugi strani telefon kar težak (153 gramov). Nekako pa si ne moremo pomagati, da nam naprava ne bi delovala na trenutke nerodno. Čeprav se v dlaneh počuti povsem stabilno, smo v preteklosti že videli telefone te velikosti, ki so se odrezali bolje (huawei ascend mate 7). Sicer pa tako velik zaslon pomeni, da to ni naprava, ki bi jo lahko vedno uporabljali z eno roko.

Samsungov osemjedrni procesor exynos 7420 in 4 GB rama spomina zagotavlja, da je to pravi delovni stroj. Odzivnost in večopravilnost lahko le pohvalimo. Graja gre veliki bateriji, ki pa kaj več od dneva intenzivnejše rabe ne ponudi. Kogar bi to zanimalo – ta model podpira brezžično polnjenje (ob podpori dodatnega polnilca seveda).

Na napravi deluje Android 5.1, ki je opremljen s številnimi že prednastavljenimi aplikacijami. Omogoča tudi denimo uporabo dveh aplikacij hkrati po sistemu split screen.

O kameri, ki zajema v ločljivosti 16 MP, lahko rečemo le najboljše. Je hitro odzivna, povečava je dobra, stabilizacija slike prav tako in dobro se sooča s slabšo svetlobo. Zajeti posnetki spodaj.

Gumb domov na sprednji strani ohišja je hkrati še certificiran čitalnik prstnih odtisov, ki v primerjavi s prejšnjimi modeli deluje odlično – certificiral ga je paypal.

Veselje pa se, kot vedno, konča pri denarju. Že sama omemba cene omenjenega telefona sproža antirefleks prijemanja za denarnico, saj je za napravo treba odšteti približno 900 evrov.