Po včeraj objavljenih podatkih statističnega urada so bili stroški dela za dejansko opravljeno delovno uro v letošnjem drugem četrtletju povprečno za dva odstotka višji kot v enakem obdobju lani. Plače za dejansko opravljeno delovno uro so se na letni ravni povečale za 1,9 odstotka, drugi stroški dela pa za 2,3 odstotka.

»V zadnjih treh letih smo v Sloveniji ustvarili več kot 800 delovnih mest, od tega smo lani na novo zaposlili 249 sodelavcev, tako da nas bo konec leta več kot 3100 zaposlenih,« pojasnjujejo v Leku. Z zaposlovanjem nadaljujejo tudi letos, saj so v prvi polovici leta zaposlili skoraj 150 ljudi. »Da se naš lastnik Novartis kljub nekonkurenčnim razmeram na področju davčne obremenitve in neprožnemu trgu delovne sile še vedno odloča za nadaljnjo rast števila zaposlenih, je predvsem zasluga znanja in izkušenj naših zaposlenih,« poudarjajo v Leku.

Ogrožena konkurenčnost znotraj skupine

Prevelika obremenitev stroškov dela v Sloveniji pa že resno ogroža Lekovo konkurenčnost znotraj skupine Sandoz oziroma Novartisa. »Danes je strošek dela v Sloveniji med najvišjimi ne le med primerljivimi državami, ampak tudi nasploh. V Leku to zelo občutimo, saj imamo kot globalna družba, ki deluje v 160 državah na svetu, neposredne primerjave. In ker za nove projekte in naložbe notranje »tekmujemo« z drugimi lokacijami v Sandozu, vidimo, da s tako visoko obremenitvijo dela postajamo vse manj konkurenčni,« pojasnjujejo v družbi.

Pri najzahtevnejših tehnologijah in izdelkih so še vedno konkurenčni, vendar tudi v farmaciji teh izdelkov ni toliko, da bi lahko v tako majhnem prostoru zagotavljali tako velik obseg zaposlenosti, kot ga imajo, samo na podlagi teh izdelkov. »So tudi manj zahtevne tehnologije in izdelki, ki jih lahko uspešno obvladujejo v stroškovno ugodnejših okoljih, kot so Turčija, Poljska, Rusija, Bangladeš in Indonezija. Te projekte že izgubljamo, saj smo nekonkurenčni,« opozarjajo v Leku. Zato so v Leku med najbolj zavzetimi zagovorniki razbremenitve dela. In kaj predlagajo? »Na prvem mestu je nujen poseg v dohodninski sistem. Naša dohodninska lestvica je zelo progresivna in hkrati so pragovi za prehode med posameznimi stopnjami postavljeni tako, da se zelo hitro uvrstiš v najvišja dohodninska razreda. Prehode med posameznimi razredi je treba nastaviti drugače, da zaposleni ne padejo prehitro v najvišje dohodninske razrede,« pojasnjujejo Leku.

Nova naložba 24 milijonov evrov

Ne glede na drago delovno silo v Sloveniji bo prihodnji teden vrata odprl novi logistični sistem lendavskega pakirnega centra. Pakirni center je bil zgrajen leta 2009 in je na začetku zaposlil 35 ljudi. Danes tam dela več kot 250 zaposlenih in je eden večjih in pomembnejših Sandozovih pakirnih centrov. »V Lendavi imamo trenutno 12 polnilno-pakirnih linij za zdravila, še letos pa načrtujemo postavitev dodatnih dveh linij. Obseg proizvodnje namreč od leta 2009 stalno raste, na medletni ravni za več 35 odstotkov. Do zdaj so v Lendavi odposlali več kot 280 milijonov pakiranj zdravil na več kot 60 trgov po Evropi in svetu,« pojasnjuje Katarina Klemenc, direktorica korporativnega komuniciranja v Leku. Lendavski center namreč oskrbuje globalni trg z zdravili iz Sandozovih tovarn po vsem svetu. Naložba v posodobitev lendavskega pakirnega centra je znašala 24 milijonov evrov. Več kot 23,5 milijona evrov je prispeval švicarski lastnik – multinacionalka Novartis, pol milijona evrov pa je Lek pridobil za javnem razpisu za sofinanciranje začetnih investicij podjetij in ustvarjanja novih delovnih mest v Pomurju. Novi logistični sistem so končali v 11 mesecih. Kot zatrjujejo v Leku, naložba omogoča rast proizvodnje, hkrati pa se bo povečevalo tudi število zaposlenih. Izmed 301 redno zaposlenega v Lendavi jih več kot 280 prihaja iz lokalnega okolja.