Umeščanje sodobne arhitekture v staro mestno jedro pa je bilo vse prej kot lahka naloga in velik izziv za arhitekta Bojana Mrežarja ter spretne gradbince. »V Radečah smo želeli imeti tržnico z dušo, ki bo spodbujala podjetništvo na podeželju, ki bo služila kot odskočna deska pri prodaji lokalnih in regionalnih produktov. Hkrati pa tržnico, ki bo sledila kulinaričnemu konceptu in se uspešno povezovala s turizmom,« pravi Duška Kalin, svetovalka za turizem Kulturno turističnega in rekreativnega centra Radeče, ki je tudi upravitelj radeške tržnice.

Za zdaj imajo podpisane letne pogodbe z osmimi ponudniki, ki pa ne plačujejo najemnine, saj je bil objekt zgrajen s sredstvi evropskega regionalnega sklada za razvoj in se v pravem pomenu besede ne sme tržiti. Plačujejo le manipulativne stroške. Ti pa znašajo vsega 12 evrov na mesec. »Za ta denar so lahko na tržnici prisotni kadar koli, tudi med tednom. A je nemogoče pričakovati, da bi Radečani prihajali sem vsak dan, ker tega niso bili vajeni. Lokalni kmetje so ljudi navadili, da so prihajali kar na dom, a je to postalo neobvladljivo. Zato so se začeli pojavljati v središču Radeč in zato smo 18. v mesecu uvedli celo tržni dan. Takoj ko se je pojavila priložnost, da uredimo skupen, urejen prostor, pa smo to storili in se z veseljem priključili projektu Posavska špajza, ki združuje vse tržnice v Posavju,« pravi Kalinova.

Stojnice so najprej ponudili lokalnim pridelovalcem, a se je kmalu izkazalo, da teh ni dovolj, zato so povabili k sodelovanju tudi ponudnike iz drugih delov Posavja.

Domače breskve, grozdje, krompir...

Tudi Miro Abram z Blance, ki v Radečah ponuja suhomesnate izdelke, od klobas do salam, pa tudi ocvirke in mast. »Radečani nas že dobro poznajo, saj je dolga leta sem prihajal že mož. Trenutno sicer še ni gneče, a verjamem, da se bodo domačini na tržnico navajali, in upam, da bomo drug z drugim zadovoljni,« je ob našem obisku dejala Abramova.

Na tržnici je dobila prostor tudi kmetija Kos, ki je mleko in jogurte dostavljala od vrat do vrat. Tudi domača kmetija Korbar z Močilnega ponuja mleko in mlečne izdelke, Radečani pa lahko kupijo tudi jajca, sadje in zelenjavo ter druge sezonske pridelke. Krompir, vinogradniške breskve, grozdje in druge pridelke je ob našem obisku ponujala Petra Žibert z Brezovega pri Studencu. »Poleti ponujamo predvsem paradižnik, krompir, fižol, ukvarjamo se tudi s čebelarstvom in imamo domač med, cvetni prah in propolis, pozimi pa imamo v ponudbi tudi koline, saj sami redimo prašiče,« je povedala Žibertova. In dodala, da so drugi člani družine ob sobotah prisotni tudi na tržnicah v Hrastniku in Trbovljah. »Nad novo tržnico sem navdušena, najpogosteje pa pridem po zelenjavo, krompir in mlečne izdelke,« nam je zaupala Radečanka Alenka Privšek medtem, ko je opravila nakup.

Po vinogradniških breskvah je posegla tudi Jožica Knap, ker je bila nad kupljenimi v trgovini razočarana. »So povsem brez okusa in bodo dobre le za kompot. Te, domače, so čisto drugačne,« je priznala. Kalinova meni, da je vzpostavitev lokalnih tržnic brez dvoma pomembna, saj se distribucijska veriga med kmetijami in končnimi potrošniki zelo skrajša, na mizi pa je tako vedno lahko sveža in kvalitetna hrana. Za Radečane pa je tržnica ena najpomembnejših pridobitev, ki so se je razveselili ob letošnjem občinskem prazniku, ki ga praznujejo ravno v teh septembrskih dneh.