Danes so pravzaprav vsa okna izdelana kakovostno, ne glede na to, ali so lesena ali plastična. Glede vzdrževanja so preprostejša plastična, lesena so prijetnejša na otip, najboljša (in tudi najdražja) pa so kombinirana okna, torej lesena z zunanjim zaščitnim aluminijastim profilom, v toplotno zelo obremenjenih krajih pa se pogosto odločajo tudi za aluminijaste profile, ki so dimenzijsko najbolj stabilni.

Ko izbirate okno, upoštevajte nekaj osnovnih navodil, predvsem pa mora ustrezati zahtevam pravilnika o toplotni zaščiti in učinkoviti rabi energije v stavbah. Mnenja strokovnjakov o odločitvi za dvo- ali troslojna okna se nekako razlikujejo, kljub vsemu za novogradnje priporočajo troslojna okna, ob obnovi pa je odločitev odvisna od različnih dejavnikov. Kljub vsemu pa ne pozabite, da stavbno pohištvo predstavlja enega večjih segmentov pri celotnih toplotnih izgubah. Stavno pohištvo pa niso le okna, ampak morate imeti tudi kakovostna vrata. In ob vsem tem standardno opozorilo; razmislite in se ob vgradnji novih oken odločite tudi za prisilno prezračevanje.

Okvirji

Toplotna upornost lesenega okvirja narašča z njegovo debelino. Med energijsko varčne štejemo okvirje z debelino 70 mm in več. Toplotna prevodnost okvirja iz lesa se giblje od 1,5 do 1,8 W/m2K. Razvoj PVC-profilov, iz katerih izdelujejo okvirje za okna, je šel od dvo- in trikomornega do pet- oziroma šestkomornih profilov. Slabši PCV-profili imajo toplotno prevodnost od 2 do 2,4W/m2K, trikomorni pa že približno 1,6W/m2K, medtem ko petkomorni profili dosegajo približno 1,2 W/m2K. Sodobni PVC-okvirji so odpornejši na UV-sevanje ter tudi dimenzijsko stabilnejši, ob enaki zasteklitvi (s plinskim polnjenjem) pa je razlika med kakovostnim lesenim in kakovostnim plastičnim okvirjem približno 0,1 W/m2K. Ob tem je treba vedeti, da o kakovosti celotnega okna oziroma toplotni prehodnosti odloča celota: zasteklitev, okvir in tudi vgradnja. Priporočamo vam okna, ki imajo dodatno zračenje v okvirju ali sistem delnega odpiranja (da pripira okna ne nalega popolnoma, ampak je lahko okno priprto tako, da gre skozi reže nekaj zraka).

Leseno okno je teže izdelati, izdelava plastičnih oken pa je na videz preprostejša, saj je treba le razrezati profile, jih zvariti in sestaviti. Pri malomarnem delu se kmalu pojavijo številne težave, zato vam svetujemo, da se odločite za kakovostnega proizvajalca s številnimi priporočili, kar je zagotovilo za dober izdelek. Trajnost oken iz PVC je prvenstveno odvisna od kakovosti profila. Prvi profili, ki so prišli na trg, so spreminjali barvo.

Pri nakupu oken iz PVC morate biti pozorni na kakovost varjenih spojev. Če to ni zagotovljeno, lahko začne zrak, ki pride v komoro z armaturo, kondenzirati in armatura propadati, še posebno kakovostna in odporna proti UV-sevanju pa morajo biti okna, ki jih boste vgradili v više ležečih krajih. Čeprav se zdi, da so plastična okna preplavila trg, so se lesena še vedno obdržala. Iz preprostega razloga – ker so lesena in naravna, predvsem pa so zelo zanimiva lesena okna, zunaj zaščitena z aluminijastim profilom.

Konstrukcijska zaščita

Pri lesenih oknih priporočamo kovinsko odkapno letev, zaščitni ukrepi za leseno okno pa se začnejo že s pravilno vgradnjo in načrtovanjem, kar pomeni, da mora biti okno čim bolj zavarovano pred dežjem. Ob nepravilni vgradnji lahko voda zateka v okno in bo to v nekaj letih gotovo strohnelo. Okno mora biti pomaknjeno čim bolj v notranjost fasade in predvsem ne sme biti vgrajeno pod raven police. Ob pravilni vgradnji, normalnem vzdrževanju in negovanju pa vam bo tudi leseno okno zdržalo več deset let.