Akumulatorske kose so že na prvi pogled drugačne od primerljivih bencinskih naprav. Na motorni strani osi najdemo v kompaktnem ohišju le brezkrtačni električni motor. Uporabljena tehnologija obljublja motor, ki ne potrebuje vzdrževanja, se ne pregreva in porabi manj energije. Na njegovo zadnjo stran se pritrdi akumulatorja, ki sta s spodnje strani zaščitena s kovinskih ščitnikom. Z nameščenima akumulatorja dobita kosi pravo težo in ravnotežje – makita DUR364LZ tehta 4,5 kg in makita DUR365UZ 5,2 kg.

Energije bo dovolj

Delo z akumulatorskimi napravami je praktično enako kot delo z motornimi, biti moramo le malo bolj pozorni na stanje baterij. To preverimo s pritiskom na gumb na ohišju, sčasoma pa dobimo med delom precej občutka, koliko energije še lahko iztisnemo iz naprave. Mi smo se merjenja vzdržljivosti lotili precej sistematično, saj smo strogo upoštevali zgolj čas, med katerim smo dejansko kosili. Izključili smo hojo med grmovjem, menjavo najlonske nitke in podobne prekinitve. Skupaj s prekinitvami smo delali 40 minut, od tega je bilo 25 minut efektivnega dela, ko smo pokosili travo okrog malin, vrta, v sadovnjaku, pod gugalnicami in ob ograji. Dvojni polnilnik je drugi par akumulatorjev napolnil v 35 minutah, kar torej pomeni, da lahko s takšno kombinacijo polnilnika in akumulatorjev delamo brez prekinitve. A pogostejši (in cenejši) so enojni polnilniki, ki za napolnitev potrebujejo dvakrat toliko časa. Preobsežno razpravljanje o razmerju med polnjenjem in uporabo akumulatorja pri takšni avtonomiji pa niti ni smiselno – enkratno polnjenje namreč zadošča za dopolnilno košnjo velike večine domačih travnikov, sadovnjakov in vrtičkov.

Prva izbira v mestu

Za še večji obseg dela imata obe kosilnici možnost izbire delovanja z zmanjšano močjo. Model z okroglim ročajem premore dve nastavitvi, kosa z dvojnim ročajem pa se lahko nastavi na tri različne hitrosti. Manjša moč podaljša čas čistega delovanja na 45 minut, pri čemer žrtvuje nekaj moči. Košnja je s to funkcijo nekoliko počasnejša in nežnejša, a dokler ostanemo na sveži travi in podobnem nežnem rastju, tega ne občutimo pretirano. Za košnjo šopov trave in robide smo se spet vrnili k polni moči. Tudi nekaj metrov nižje smo kosili po nevzdrževanem robu travnika, kjer smo večino časa potrebovali vse, česar je bila kosa sposobna, in zgolj na nekaj manj poraščenih mestih smo vklopili podaljšano delovanje. S takšnim načinom dela se lahko suvereno spopademo z najrazličnejšimi tereni, tudi strmim bregom. Zaradi nizke teže in nežnejših vibracij električnega motorja po koncu takšnega dela preseneti manjša utrujenost, zaradi izrazito nežnega zvoka električnega motorja pa počivajo tudi ušesa – vaša in sosedova, če kosite travo v strnjenem naselju.

Štirikraki nož

Obe kosi smo preizkusili z rezilno glavo in priloženim štirikrakim rezilom. Glava z nitko je narejena kakovostno, samodejno podaljševanje nitke je tekoče in zanesljivo. Pohvalimo uporabo Dolmarjeve dvomilimetrske najlonske niti, ki ni preveč občutljiva na obrabo, predvsem pa je tiha in kot naročena za uporabo z akumulatorsko koso. Kombinacija se odlično obnese v sadovnjaku, saj tanjša nitka ne poškoduje debla, če se mu s koso slučajno preveč približamo. Zamenjava glave z rezilom je enostavna, zamenjati pa moramo tudi plastični ščitnik. Košnja z rezilom je potekala po pričakovanjih, saj se pri najvišji hitrosti delovanja brez težav spustimo v starejšo travo in grmičevje, kakovostno rezilo pa lepo opravi tudi s svežo travo.

Ob boku motoriziranim

Po več dneh preizkušanja akumulatorskih kos smo spoznali, da so zelo blizu bencinskim napravam. Njihove sposobnosti so zagotovo primerljive z vstopnimi modeli bencinskih trimerjev, zaradi nižjega hrupa in vibracij bi dali akumulatorskim še kakšno točko več – kakšno pa bi prišteli še, ko bi upoštevali odsotnost vsakega vzdrževanja in skrbi za gorivo.

Jošt Bukovec