Najprej potrebujete primeren prostor. Če živite v manjšem stanovanju, si verjetno le težko privoščite, da bi kabinet spremenili v pisarno. V takem primeru posezite po nadomestni rešitvi. Delovni prostor umestite v dnevno sobo ali še bolje v spalnico, kjer boste imeli več miru pred družino, ki bi rada prav takrat, ko hočete v miru urediti papirje, gledala televizijo. Potrebujete le toliko prostora, kot ga zavzame manjša pisalna miza; nad njo namestite police ali zaprte omarice za različne dokumente, pod njo pa predalnik na kolescih. Za odlaganje in shranjevanje odlično služi tudi odprta ali delno zaprta knjižna omara, ki praktično ločuje delovni prostorček od dnevne sobe ali spalnice.

Izberite miren prostor

Če živite v hiši in če nameravate od doma delati polni delovni čas, pa bi vendarle morali izbrati privlačen in za počutje ugoden ločen prostor. Domača pisarna naj ima veliko dnevne svetlobe in dobro prezračevanje, zaželena pa je tudi klimatska naprava, da v poletnem času v njej ni prevroče. Priporočamo vam, da kupite takšno, ki lahko nadzoruje vlažnost zraka, ter jo postavite tako, da ne piha neposredno na vas. Če je v okolici delovne sobe veliko hrupa, je nujna tudi zvočna izolacija, sicer pa jo, če je le mogoče, uredite v mirnem delu hiše, stran od bučnih sob, še posebno, če zaradi narave svojega dela potrebujete mir in tišino. Kletni prostori niso primerni; če drugje ni možnosti, razmislite o preureditvi neizkoriščenega podstrešja.

Ko ste določili prostor, izberite talne obloge. Odrecite se tistim, na katerih se nabira veliko prahu in ki jih težje vzdržujete čiste. Za pisarne sta primerna parket ali vinilne plošče, ki jih samo pobrišemo z vlažno krpo. Stene naj bodo pobarvane z barvo, ki vas spodbuja ali sprošča. Rumena spodbuja pozitivno razmišljanje, topli modri odtenki pa pomirjajo. Izogibajte se snežno bele barve, saj se zelo hitro umaže, poleg tega pa je lahko tudi utrujajoča. Če ne morete brez tapet, eno od sten prekrijte s fototapeto s privlačnim motivom. Na tla položite preprogo, ki zmanjša hrup, pa še prijetno mehko vam bo pod nogami. Če je dovolj prostora, v sobo postavite naslonjač ali dvosed za počitek med delom ali za obiskovalce, zraven pa mizico na kolesih.

Praktična pohištvena oprema

Pohištvena oprema naj bo uporabna in praktična. Potrebujete pisalno mizo za računalnik ali še dodatno površino za delo in odlaganje dokumentov, police, omarice in omare za shranjevanje. Danes je na prodaj tudi pohištvo za majhne pisarne, ki na čim manjši delovni površini omogoči učinkovito opravljanje čim več nalog. Dobrodošla možnost je modularno pohištvo za pisarne, ki ga izberemo in prilagodimo svojim potrebam ali ga sčasoma dopolnjujemo. Veliko pozornosti namenite izboru primernega pisarniškega stola, saj je najpomembnejši del opreme v domači pisarni. Izberite kakovosten, ergonomsko zasnovan stol, ki pripomore k večji storilnosti in zdravju. Poskrbite, da bo vaša delovna površina dobro osvetljena, najbolje z leve ali sprednje strani (mizo postavite pod okno ali z levo stranico obenj). Ob pomanjkanju dnevne svetlobe in zvečer naj delovno mesto osvetljuje namizna svetilka.

Pri dekoraciji domače pisarne nismo omejeni tako kot denimo v službi, kjer opreme ne izbiramo sami. Zato lahko na policah ali omaricah razpostavite vam ljube spominke ali predmete, ki so povezani z vašim delom. Na stene lahko obesite slike ali fotografije vaših dosežkov, diplome, priznanja… Za okrasitev poskrbijo tudi barviti fascikli za shranjevanje dokumentov, inovativni shranjevalni sistemi ali shranjevalne škatle iz različnih materialov. Vendar z dekoracijo ne pretiravajte; če je pisarna majhna, je hitro videti prenatrpana. Raje si omislite zelene okrasne rastline, ki čistijo zrak in ublažijo formalno vzdušje pisarniškega prostora. In nenazadnje: v pisarni vzdržujte red, zato po koncu dela pospravite papirje in pripomočke tja, kamor sodijo.