Društvo izhaja iz leta 1889, ko je bil izvoljen pripravljalni odbor za ustanovitev Prostovoljnega mestnega gasilskega društva. Uradno to predstavlja rojstvo prostovoljnega gasilstva v Idriji, a nekateri arhivski podatki kažejo da je bila organizirana gasilska bramba v mestu že dolgo pred tem. Leta 1779 so rudniški upravitelji namreč poročali na Dunaj, da posedujejo popolno gasilsko orodje, ki ga imajo pripravljenega na uporabo in shranjenega na več različnih prostorih v mestu.

Visokousposobljeno članstvo

PGD Idrija ima 112 članov, od tega jih je 61 članov operativne enote, ki izvajajo tudi 24-urno dežurstvo. Pokrivajo celotno območje občine Idrija, kjer delo usklajujejo še z drugimi devetimi društvi Gasilske zveze Idrija, kot enota GEPŠ (gasilska enota širšega pomena) pa PGD Idrija pokriva še območje občine Cerkno. Ob podpori drugih društev PGD Idrija torej posreduje na več kot 400 kvadratnih kilometrih površine, ki se samo v občini Idrija razteza med 249 in 1447 metri nadmorske višine. Leta 2003 so na pobudo domačinov naselja Vojsko organizirali gasilsko desetino Vojsko, ki v okviru PGD Idrija skrbi za veliko gasilskih dejavnosti v svojem kraju. Njihovo članstvo se povečuje iz leta v leto, hkrati pa uspešno skrbijo za operativno usposobljenost in izobraževanje mladih na področju zaščite in reševanja.

Nedostopen teren

Idrijski gasilci imajo v svojih garažah sedem vozil, priklopno vozilo za posredovanje ob nesrečah z nevarnimi snovmi in čoln za reševanje na vodi. Zaradi številnih težko dostopnih lokacij na območju posredovanja imajo vsa vozila opremljena s štirikolesnim pogonom. Vendar hribi ne predstavljajo le prometne težave, temveč so tudi vir različnih klicev na pomoč – poškodovani pohodniki, nesreče pri delu v gozdu, hudourniške poplave in seveda žledolom, pri katerem so se cela pobočja drevja že lomila kot domine. Gasilci PGD Idrija so odlično usposobljeni tudi za posredovanje v primeru prometnih nesreč. Poleg usposabljanja so za to na žalost krive tudi izkušnje, saj prometna cesta v dolini Idrijce pogosto zahteva posredovanje v hudih prometnih nesrečah.

Gasilce najpogosteje združi klic na pomoč, a v Idriji se zberejo tudi ob drugih priložnostih. Izobraževanja in usposabljanja razvijajo njihovo pripravljenost in krepijo medsebojne odnose, ki jih utrjujejo tudi z izleti in udeleževanjem gasilskih tekmovanj.

Gostje in gostitelji tekmovanj

V začetku junija so v Idriji organizirali že osmo tekmovanje Gasilski izziv. Ekipo sestavljata dva polnoletna gasilca, opremljena v 1. gasilsko zaščitno stopnjo – gasilsko čelado, podkapo, ognjevarno obleko, visoko gasilsko obutev, tehnične ali gasilske rokavice ter izolirni dihalni aparat, plezalni ali reševalni pas ter sistem za spuščanje po vrvi. V popolni zaščitni opremi morata gasilca na najmanj 30 metrov dolgem poligonu najprej opraviti vzpenjanje po lestvi, dvigovanje bremena, spuščanje ob vrvi, reševanje dveh »ponesrečencev« in izvlek dveh gospodinjskih jeklenk. V drugem delu gasilca čaka nadaljnji transport dveh gospodinjskih jeklenk; najprej skozi sedem metrov dolg tunel in v tretjem delu še prenos jeklenk čez meter in pol visoko oviro. V četrtem delu pa tekmovalca povlečeta cev do ognjene črte in zbijeta tarčo. Letošnja zmagovalna ekipa atraktivnega tekmovanja prihaja iz PGD Dole (sestavljala sta jo Bojan Govekar in Miro Kavčič), s progo pa je opravila v dveh minutah in dvaindvajsetih sekundah.