»Čeprav se naš MOS ponaša s skoraj polstoletno zgodovino, skupaj s partnerji vsako leto poskrbimo, da na sejmišču opozorimo na najbolj aktualne teme. Ne le opozorimo, tudi oblikujemo trende novih gospodarskih aktivnosti, ki poganjajo naše gospodarstvo,« letošnje vsebine povzema izvršna direktorica Celjskega sejma Breda Obrez Preskar.

Vsebina MOS bo letos še bogatejša, saj so v Celjskem sejmu skupaj z različnimi partnerji pripravili kar nekaj novosti, vsebinskih dopolnitev programa, ki izhajajo iz potreb in prioritet gospodarstva ter države. V ta segment sodi tako aktivno preživljanje prostega časa v naravi, zato za vse ljubitelje kampiranja na MOS pripravljajo 1. veliko razstavo kampinga in karavaninga, kot tudi opozarjanje na pomen lesa kot strateške surovine, ki jo v Sloveniji pogosto uporabljamo na neprimeren način, s premalo dodane vrednosti v procesu predelave. Letošnji MOS bo prvič v Sloveniji na enem mestu celovito predstavil področje e-mobilnosti.

Rekordno število tujih skupinskih predstavitev – nacionalni paviljon Kitajske od torka do petka

Letos se na celjskem sejmišču obeta rekordno število skupinskih predstavitev tujih gospodarstev. Največjo pripravlja Kitajska. V celotni sejemski dvorani A bo tako od torka do petka, 8.–11. septembra od 9.00 do 17.30 ure, mogoče obiskati Premium brands China. Zgodila se bosta še dva jubileja – Hrvaška bo letos v organizaciji Hrvaške obrtne zbornice obeležila 20. zaporedni nastop, Srbija pa 10. nastop v organizaciji Pokrajinskega sekretariata za gospodarstvo, zaposlovanje in enakopravnost spolov AP Vojvodina. Sicer pa skupinske predstavitve pripravljajo še Brazilija, Indija, Italija, Madžarska, Tajvan, Turčija, priložnosti za gospodarsko sodelovanje pa bodo predstavile še gospodarske zbornice in poslovna združenja Kanade, Velike Britanije in ZDA.

Pomemben spremljevalni del skupinskih predstavitev tujih gospodarstev bodo organizirana b2b srečanja. S kitajskimi podjetji, ki želijo na 48. MOS najti nove poslovne partnerje v srednji in vzhodni Evropi, se bo mogoče srečati v sredo (9. septembra). Dan pozneje pa bo v Celju še mednarodno poslovno srečanje malih in srednje velikih podjetij iz držav EU in jugovzhodne Evrope, ki ga pripravlja OZS. Kako prodreti na trge ZDA in Kanade, pa bodo v četrtek (10. septembra) v okviru poslovnega dne na sejmišču razkrili še predstavniki ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologije in javne agencije SPIRIT. Ministrstvo za gospodarstvo oziroma pristojni minister Zdravko Počivalšek bo sicer s svojimi sodelavci strokovni obsejemski program aktivno sooblikoval kar tri sejemske dni.

Učinkovita raba energije in okolju prijazni izdelki še vedno v osredju širokega razstavnega programa sejma

Na 48. MOS bodo sicer tradicionalno najbolj zastopana podjetja, ki so ponudniki izdelkov in storitev na področju zaključnih del v gradbeništvu, najboljši domači in tuji ponudniki izdelkov in storitev za ogrevanje, hlajenje in prezračevanje ter materialov za energijsko učinkovito gradnjo ali obnovo stanovanjskih in industrijskih stavb. Rdeča nit predstavljenih vsebin bo energijska učinkovitost in odgovornost do okolja.

Obiskovalcem 48. MOS bodo brezplačne nasvete o učinkoviti rabi energije in uporabi obnovljivih virov energije posredovali neodvisni energetski svetovalci mreže ENSVET. Vsak dan bodo za individualna svetovanja obiskovalcem sejma na voljo štirje energetski svetovalci, ki bodo izvedli še posebna predavanja. Med drugim bo govor o načrtovanju in gradnji sodobne ekološke pasivne hiše, načrtovanju energijsko učinkovitih stanovanjskih novogradenj, predstavljeni bodo primer sanacije starejše družinske hiše in primeri energijsko učinkovitih novogradenj iz lesa ter prenova stavb z uporabo lesa. Predstavljena bo energijsko učinkovita razsvetljava za stanovanjske stavbe, učinkovita raba in varčevanje z električno energijo, ekonomika energentov in doba vračanja, enostavni energetski ukrepi, pa tudi male čistilne naprave in sodobni načini prezračevanja hiš. Možnosti financiranja energijske prenove doma iz virov SID banke za fizične osebe bodo predstavili predstavniki banke (9. septembra).

Skladno z zavezami, ki jih je naša država sprejela na podlagi zahtev evropske direktive o energetski učinkovitosti, pa bodo energetske teme v ospredju tudi na tradicionalnem dnevu gospodarske diplomacije (11. septembra), na katerem v Celju pričakujejo ministra za zunanje zadeve Karla Erjavca, in srečanju slovenskih občin na MOS (9. septembra). Predstavniki občin se bodo pogovarjali o priložnostih in pasteh energijsko učinkovite obnove javnih stavb. Posvetili se bodo pomenu energetskega pogodbeništva pri realizaciji energetskih ukrepov v lokalnih skupnostih.

Energetski svetovalci tudi o lesu – na sejmišču prvič celovito o e-mobilnosti

Za sodobne energijsko učinkovite stavbe je v primerjavi z običajno gradbeno prakso značilno, da je v skupnem številu novogradenj vedno večji delež objektov grajenih iz lesa, med drugim pojasnjuje dr. Miha Praznik, ki bo na MOS predstavil primere energijsko učinkovitih novogradenj iz lesa ter prenove stavb z uporabo lesa. Njegovi kolegi pa med drugim pripravljajo še predavanja o lesenih hišah, kurilnih napravah na lesno biomaso in praktičnih izkušnjah pri ogrevanju na lesna goriva.

O strateškem pomenu lesa bo govor tako na strokovnem dogodku v atriju sejmišča (9. septembra), na katerem pričakujejo tudi dva pristojna ministra in bo prikazana celotna zgodba slovenskega gozda, posebna paša za oči pa bo tudi državno tekmovanje gozdnih delavcev (12. septembra).

Letošnji MOS bo prvič v Sloveniji na enem mestu celovito predstavil tudi področje e-mobilnosti. Videti in preizkusiti bo mogoče električne avtomobile, motorje, skuterje in kolesa. Predstavljene bodo električne polnilnice in novosti na področju baterij. Na strokovnem posvetu (8. septembra) se bodo v Celju s ključnimi akterji na tem področju posvetili vprašanjem priložnosti na področju e-mobilnosti za slovensko gospodarstvo, znanost in turizem. V Celjskem sejmu bodo prvi dan MOS (8. septembra) na sejmišču odprli tudi hitro polnilnico za električna vozila z močjo 2 x 22 kW, ki bo vsem obiskovalcem sejmišča na voljo brezplačno. Na letošnjem sejmu bodo poleg hitre polnilnice zagotovili še 15 brezplačnih parkirnih mest za električna vozila s priključkom 230 V, 16 A.

Podjetni talenti MOS se predstavijo v sejemski dvorani L

V Celjskem sejmu bodo letos že petič zapored na MOS omogočili brezplačno predstavitev tudi mladim inovativnim podjetnikom – podjetnim talentom MOS. Na minulih štirih razpisih so omogočili predstavitev 14 inovativnim podjetnikom, letos pa so se skupaj s partnerji odločili razpis nadgraditi in bodo predstavitev omogočili desetim novim mladim podjetnikom z zanimivimi podjetniškimi zgodbami in inovativnimi idejami. Predstavili se bodo v sejemski dvorani L. Novost pa je posebni dogodek (10. septembra), ko se bodo na interaktivnem omizju soočili izkušeni in mladi podjetniki. Častni pokrovitelj podjetnih talentov MOS 2015 je predsednik republike Borut Pahor.

Na svoj račun bodo prišli vsi ljubitelji bivanja v naravi in svobode gibanja

Na 48. MOS bodo na svoj račun prišli tudi vsi ljubitelji kampiranja. 1. velika razstava kampinga in karavaninga v okviru MOS prinaša celovito ponudbo avtodomov, počitniških in šotorskih prikolic, šotorske opreme (tende, baldahini, ponjave, cerade, pohištvo in kuhinje ter talne plošče za kampiranje…), snemljivih bivalnikov in nadgradenj, mobilnih hišk, predstavili se bodo ponudniki opreme za veslanje na deski, kampi, ponudniki koles, motorjev za motokros, štirikolesnikov, vodnih skuterjev, motornih sani, vozil SSV, gumenjakov… Poudarek bo tudi na lastni slovenski proizvodnji blagovnih znamk, ki se bodo postavile ob bok najpomembnejšim svetovnim blagovnim znamkam.

Na sejmišču se bo predstavilo tudi društvo Caravaning club Slovenija, ki se zavzema za razvoj karavaninga v Sloveniji, bivanje v naravi in svobodo gibanja. Predstavili bodo svoje aktivnosti, prav tako pa bodo razstavili nekaj lastnih modelov avtodomov različnih blagovnih znamk.

Doživetja MOS: vsebine za najmlajše in malo starejše

Celotni razstavno-strokovni del sejemskega dogajanja bodo zaokroževala doživetja MOS, ki poleg glasbeno-plesnega dogajanja na odru v atriju sejmišča in testnih voženj z električnimi vozili prinašajo še park na prostem. V okviru parka bodo predstavljeni čari kampiranja ob Savinji ter raznolikih možnosti preživljanja prostega časa ob tej čudoviti reki – tudi v jesenskem času. Ekipa Savinja je zakon! pripravlja vrsto zanimivih dogajanj, obiskovalci pa bodo lahko uživali v različnih aktivnostih, kot so mobilni adrenalinski park, umetno jezero za animacijo z rafti, zorbing, kolesarska proga, smučanje na travi. Obiskovalci bodo lahko spoznali tudi vrsto zanimivih vodnih športov, ki postajajo vedno bolj priljubljeni. Tako se bodo lahko iz prve roke seznanili z veslanjem na deski. Ekipa Desert soula pa bo obiskovalce popeljala tudi v osrčje športnih doživetij v puščavah ter med oaze Tunizije in Maroka, kjer bomo lahko z njimi tekli, kolesarili ali pa izkusili vožnjo z motorjem, kakor bi bili na legendarnem reliju Dakar. Motoristične dogodivščine pa bo popestril tudi svetovni in državni prvak v motokrosu, specialist v crosscountryju in mednarodno priznani dirkač  Sašo Kragelj.

Na MOS se bodo znova predstavila tudi različna društva. Predstavniki Društva pljučnih in alergijskih bolnikov Slovenije bodo izvajali informativno merjenje kisika v krvi s prenosnim oskimetrom ter preverjali informativno pljučno funkcijo na prenosnih spirometrih. Na razstavnem prostoru Društva za promocijo in vzgojo za zdravje Slovenije bodo svetovali, kako skrbeti za svoje zdravje, in vse dni izvajali meritve izbranih kazalcev zdravja (holesterol, krvni sladkor, tlak, obseg pasu…). Območno društvo bolnikov z osteoporozo Celje bo izvajalo brezplačne meritve mineralne kostne gostote (od srede do petka in v nedeljo). Inštitut za varovanje zdravja RS – Zdravstveni dom Celje bo predstavil program SVIT.

Najmlajši obiskovalci sejmišča bodo lahko v otroškem kotičku sodelovali v ustvarjalnih delavnicah, prebirali knjige in se igrali. Pričakujejo jih tudi na Mini olimpijadi, ki jo bo na sejmišču v petek in soboto (11. in 12. septembra) pripravil Olimpijski komite Slovenije – Združenje športnih zvez (OKS). Potekala bo v skladu z načeli olimpijskih vrednot odličnosti, sodelovanja in prijateljstva, zmagovalci pa bodo vsi udeleženci.

Ker letošnji MOS terminsko sovpada z Evropskim tednom športa, bodo v Celju skupaj z OKS obiskovalcem sejma ponudili tudi nekaj športnih vsebin.  Na razstavnem prostoru OKS v sejemski dvorani L bodo zanje na voljo različni športni izzivi: golf, hoja z malimi hoduljami, zadevanje tarče…  Pripravljajo tudi test telesne pripravljenosti in nasvete za športno vadbo.

Na MOS tudi športniki, roboti in vrhunske tehnologije naše prihodnosti

Na sejmišču pa se bo mogoče pomeriti tudi z malo drugačnimi športniki – robotskimi. Potem ko so obiskovalci v preteklih letih na celjskem sejmišču že dodobra spoznali košarkarskega robota, ustvarjalci strokovne revije IRT3000, ki so tudi med letošnjimi razstavljavci v sejemski dvorani C, na 48. MOS premierno predstavljajo robotski namizni hokej. Obiskovalci pa se bodo lahko preizkusili še v igranju minigolfa.

Vrhunske tehnologije in tehnološke dosežke, ki so povezani z različnimi panogami, pa si bo mogoče ogledati tudi na razstavnem prostoru Odbora za znanost in tehnologijo pri OZS v sejemski dvorani L1. Po besedah predsednika odbora Janeza Škrleca bodo med njimi tako izstopajoči dosežki, kot je nanosatelit TRISAT s spremljajočimi prvimi prototipi podsistemov, pametne in inteligentne tekstilije, interaktivni modni čevlji na poti komercializacije…

Od torka do sobote med 9. in 19. uro, zadnji dan do 18. ure

48. MOS je vsak dan mogoče obiskati med 9. in 19. uro, zadnji dan do 18. ure. Obiskovalci se lahko z največjih parkirišč ob Dvorani Zlatorog do prireditvenega prostora ob koncu tedna (od petka do nedelje) pripeljejo z brezplačnim sejemskim avtobusom.

V Celjskem sejmu obiskovalce vabijo, da si dnevni program dogajanja, seznam razstavljavcev in druge koristne informacije za obisk sejma ogledajo na njihovi spletni strani www.ce-sejem.si.