Na vrtu za hišo boste zaman iskali urejene gredice in potke. O urejenosti sicer ni nobenega dvoma, a večino prostora za obnovljeno vilo Planika zavzema zelena trava s primorsko letno kuhinjo ob strani. Vse gredice in drevesa so umaknjeni ob ograje in rob zemljišča, zaradi česar je prostor zračen, odprt in na voljo vsem. Ob ograji pa ni tako malo vrtnin. Visoka greda skriva buče, manjša kvadratna pa v več nivojih še solato, rdečo peso, korenje, cikorijo ... Ob vrtninah najdemo začimbe, nato nekaj dreves in okrasnih trav. Vrt s hišo je nekakšna krožna pot, kjer drugo za drugo srečujemo iznajdljive tehnične rešitve.

Mobilne gredice

Številne rastline so na primer zasajene v lonce in gajbice, nekatere so opremljene celo s kolesci. »Sajenje v lonce je praktično že samo po sebi. Vrta je kar naenkrat lahko povsod malo, ob neurju pa tudi lažje umaknemo rastline,« pove Marko Horvatič, ki stuhta večino teh rešitev. »Eno izmed takšnih posod sem opremil z vrtljivimi kolesi in vrvjo, da se jo lahko prestavlja po dvorišču. V gajbicah najdemo jajčevce, paradižnike, ingver in tudi artičoke, v paletah na stenah pa rože, paradižnik in čili.

Letna kuhinja za vse leto

Z ženo Suzano sta obliko vrta zasnovala pred približno desetimi leti, a šele pred štirimi sta resno prijela za delo, da je vrt dobil današnjo podobo. Dela na vrtu nikakor ne zmanjka, saj ga je že z zalivanjem na desetine rastlin veliko. Pa še vsaka je na svojem koncu, vendar pa zaradi premišljene postavitve in uporabe visokih gred zahtevajo manj zalivanja. Vse je pri roki, kar je ugodno tudi pri kuhanju v izjemni letni kuhinji, ki je Markov ponos. Zasnovana je premišljeno, saj v njej najdemo vso kuhinjsko opremo, moderen slog pa se neprisiljeno ujema s tradicionalnimi primorskimi gradbenimi elementi. Pult in kamin sta iz poliranega betona v enem kosu, tu pa je še vse od novega in starega lesa do železnih površin. Kuhinjo je zaradi popolne opremljenosti zakonca Horvatič uporabljata vsak dan, občasno pa s sosedi pripravita tudi tematsko vrtno zabavo.

Jošt Bukovec