Prestop Slovenca Aljaža Bedeneta med Angleže v današnjem pomešanem svetu sploh ni nobena nenavadnost, saj je bil partner Katarine Srebotnik na odprtem prvenstvu ZDA v mešanih parih Britanec Dominic Inglot tudi originalno Poljak, ruski igralci in igralke nastopajo pod zastavami Avstralije, ZDA in Nemčije, nekdanjih Jugoslovanov je vsepovsod polno, rekorder pa je drugi nosilec med posamezniki v mladinski konkurenci Michael Mmoh, 17-letnik irsko-nigerijsko-avstralskega porekla iz Savdske Arabije, ki igra za ZDA.

Prav v Mmoha se je teniško zagledal prvi igralec sveta Srb Novak Đoković, ki je nadarjenega mladeniča že v Wimbledonu povabil na skupni trening. Ni neznano, da so poslovni svetovalci Đokoviću že pred časom predlagali, da viške svojih velikanskih zaslužkov vlaga v mlade igralce, saj visoke nagrade na teniških turnirjih že presegajo celo cene oglasov na oblačilih vrhunskih igralcev in igralk, ki so še do nedavnega slovele kot vrtoglavo sanjske. Zanimanje Đokovića za mlade talente verjetno potrjuje tudi odločitev njegove širše družine, da ne bodo več vlagali v turizem in šport na Kopaoniku, saj so vse, kar so imeli tam, prodali za 600.000 evrov družinskemu prijatelju, poslovnežu s Kosova Zvonku Veselinoviću. Đokoviću pa je vzor tudi nekdanji ameriški teniški as John McEnroe, saj ima zdaj slavni teniški televizijski komentator svoje teniško središče na otoku Rondals Island, kjer ima svoj skriti biser v 17-letni Ingrid Neel (v mladinski konkurenci letošnjega OP ZDA je še ni med nosilkami), ki naj bi kmalu zamenjala sestri Williams, če se Serena in Venus le ne bosta odločili igrati do 50. leta.

Poslovni lovci na teniške upe – zanimivo, da so trenutno bolj iskana dekleta – v New Yorku oblegajo 19-letno Estonko Anett Kontaveit, na lestvici WTA zaseda 152. mesto, ki je na OP ZDA šestkrat zmagala (trikrat v kvalifikacijah in trikrat na glavnem turnirju), in 24-letno Johano Konto, 97. igralko sveta, naturalizirano Britanko madžarskih korenin, rojeno v Avstraliji. Fotografsko iskana je Hrvatica Donna Vekić (v kvalifikacijah jo je v prvem kolu izločila Estonka Kontaveit), ko s tribune spremlja svojega dragega Stanislasa Wawrinko, čeprav ji ne manjka povabil na pijačo številnih lepotcev, ki jih v New Yorku nikoli ne zmanjka.

Slovenski tenis je na OP ZDA preživel zaradi železnih dvojic Katarine Srebotnik in Andreje Klepač, igra Polone Hercog obeta, o naših igralcih, mladincih in mladinkah pa ne duha ne sluha, čeprav je po vseh kazalcih teniški šport še vedno v vzponu. Japonci in Južni Korejci na primer v tenis vlagajo nepojmljive vsote, v Indiji so Sanjo Mirzo, ki s švicarsko veteranko Martino Hingis osvaja ljubitelje tenisa in grand slame kot za šalo, razglasili za prvo športno damo. V državi z več kot 1,2 milijarde prebivalcev.

Tudi teniško središče Billie Jean King v parku Flushing Meadows v New Yorku obnavljajo, širijo in posodabljajo z velikanskimi naložbami. Na osrednjem igrišču Arthurja Asha je že skoraj dokončana premična streha, gradijo novi Grandstand za 8000 gledalcev, do leta 2018 bo popolnoma nov in pokrit tudi drugi stadion Louisa Armstronga, ki nosi ime po slavnem trobentaču, ki je nekoč živel v bližini.

New York ne bi bilo najvznemirljivejše mesto na svetu, če ne bi največji vsakoletni športno-družabno-poslovni dogodek odprto prvenstvo ZDA v tenisu združili še s tednom mode (Fashion Week), ko se v mondenih, razkošnih, pregrešno lepih trgovinah z lahkoto zapravlja neomejene vsote dolarjev za oblačila in čevlje. Različnost obeh dogodkov je samo navidezna, kajti vplivna in bogata Amerika hoče biti videna v ložah in prvih vrstah tenisa in ni neznano, da se teniške igralke z izrazito športno privlačnimi postavami neskončno rade oblačijo prav v New Yorku. Pa tudi teniški igralci, ki se uvrstijo v drugi teden turnirja, ko so nagrade že zavidanja vredne, so pripravljeni svojim spremljevalkam običajno kupiti kakšen drag model čevljev. Najimenitnejše je kupovati pri šuštarski legendi Manolu Blahniku, ki bo na letošnjem tednu mode v četrtek pri Saksu na 5. aveniji podpisoval svoj knjižni prvenec.