1. Najprej je treba poskrbeti za novo preobleko te socialne ustanove. Ne glede na to, da je bilo v njeno podobo pred tremi leti vloženih že 770.000 evrov, je treba zdaj, ko se o njej poroča tudi v tujini, za vsak primer porabiti še dodatnih trideset tisočakov. In vsaj polovico tega zneska nameniti za novo studijsko mizo, ker je bila tista izpred treh let tako ali tako pretežka. Nova – okrogla, lažja in bolje gledana – bo zagotovo polemična, torej ravno pravšnja, da bo na levi in desni strani studia dovolj prostora za oba politična tabora. (Strošek: 30.000 evrov.)

2. Ta socialna ustanova potrebuje tudi superjunake, ki so pripravljeni delati po cele dneve in ki jim niti postopki pred razsodišči ne pridejo do živega. Če pa lahko hkrati sedijo še na uredniških sestankih in sejah občinskih svetov, toliko bolje. »Nismo več v komunizmu«, izkušnje pa danes štejejo. Tudi v novinarstvu. (Strošek: 2900 evrov na mesec.)

3. V tako težkih časih potrebuje ta socialna ustanova tudi čim več oddaj razvedrilnega značaja. Če je le možno, takšnih, da se ne šalimo. Razmere so namreč preveč resne, da bi se zdaj smejali. In sestradanih voditeljev, prijateljev, sosedov, sorodnikov ter drugih kreativcev, ki so pripravljeni priskočiti na pomoč, je preveč, da ne bi izkoristili njihovega potenciala. Pa četudi zgolj za eno sezono. Oddaj, ki pristanejo v arhivu, se nikoli ne pozabi. (Strošek: pol milijona evrov na projekt.)

4. Ta socialna ustanova potrebuje seveda tudi zvezde. Predvsem takšne, ki so pred kamero pripravljene storiti vse. Tudi spiti lastni urin, če je treba. Zato na obupajte. Priljubljena Zvezdana se po prvih desetih poletnih oddajah kmalu vrača na male zaslone – z zanimivimi gosti in najrazličnejšimi temami, ki se dotikajo naših življenj – sproščeno, temperamentno, brez predsodkov. »Bomo torej socialna ustanova ali bomo delali dober program za gledalce?« (Strošek: 350 evrov na oddajo.)

Ko bo sanacija te socialne ustanove končana, bomo lahko prisluhnili še festivalu Mati domovina. Po zadnji skladbi bo treba spustiti zastor in ugasniti luč.