V razprodani zagrebški Areni, kjer je bilo na tribunah tudi nekaj tisoč glasnih slovenskih navijačev, je Slovenija tekmo začela z nekoliko nepričakovano peterko, ki so jo sestavljali Klobučar, Dragić, Nikolić, Zupan in Slokar, kar je verjetno presenetilo Hrvate, ki v prvih minutah niso delovali najbolje in Slovenija je povedla s 6:0. Po trojkah Hezonje in Šarića so Hrvati izenačili in prebudili svoje navijače, a sledil je enakovreden odgovor slovenskih košarkarjev. Izza črte sta zadela kapetan Balažić in Dragić in prednost Slovenije je bila v 5. minuti znova 6 točk (12:6). V drugi polovici prve četrtine so Zdovčevi varovanci igrali mirno in zbrano ter s kolektivno igro nasprotniku niso dovolili, da bi jih ujel, in na prvi dvominutni odmor je Slovenija odšla z lepo prednostjo 6 točk (23:17). Omeniti velja, da se je že v prvi četrtini med strelce vpisalo kar 8 slovenskih košarkarjev.

Po košu Dragića je Slovenija na začetku druge četrtine povedla z najvišjo prednostjo na tekmi (25:17), v naslednjih minutah pa je sledil padec v njeni igri. Čeprav so bili Hrvati zelo nervozni in so se veliko ukvarjali tudi s sodniki, so popravili predvsem igro v obrambi in v črnih minutah Slovenije so uspeli z delnim izidom 14:2 izid obrniti v svojo korist - v 16. minuti so povedli z 31:27. Slovenci so nato le strnili svoje vrste in v naslednjih minutah držali stik s Hrvati ter v 19. minuti tudi izenačili na 38:38, žal pa so v zaključku prvega polčasa prejeli šest točk, medtem ko sami za hrvaško cono v napadu niso našli rešitve in na odmor so Hrvati odšli s kar nekoliko preveliko prednostjo glede na dogajanje na parketu (44:38).

Hrvati v drugem polčasu Slovencev niso spustili (pre)blizu

Začetek drugega polčasa je pripadel Hrvatom, ki so v 25. minuti prvič na tekmi povedli z dvoštevilčno prednostjo (55:45) in lahko so zaigrali bolj sproščeno, kar je še otežilo delo Slovencem. Ob prednosti domačih za 13 (63:50) pa je že začelo kazati na to, da bi utegnile biti zaključne minute sosedskega derbija precej manj razburljive od želja navijačev na tribunah, a ni bilo tako, saj Slovenci še niso rekli zadnje.

Po petih zaporednih točkah razpoloženega Zupana se je Slovenija v 35. minuti Hrvatom približala le na pet točk (67:62), kar je napovedalo zanimivo končnico, v kateri pa je našim košarkarjem zmanjkalo moči za preobrat. Tri minute pred koncem je bil zaostanek še vedno le šest točk, kar je Slovenijo ohranjalo v igri za zmago, nato pa so Hrvati stopili na plin in na krilih Zorića in Hezonje poskrbeli za to, da so v zadnji minuti hrvaški navijači že lahko glasno navijali in predčasno slavili zmago.

Končni rezultat ni presenetljiv, saj so Hrvati z zelo kvalitetno zasedbo pred tekmo veljali za nesporne favorite. Njihova zmaga je zaslužena, saj so po začetnem krču v drugem polčasu nadigrali sicer zelo srčne in borbene Slovence, odločilna pa je bila premoč Hrvatov v skoku, ki so ga dobili s 43:25. Prevelik zalogaj za slovensko obrambo so bili tokrat predvsem Simon (20 točk, 6 skokov), Zorić (17 točk, 4 skoki, 4 blokade) in Hezonja (13 točk, 6 skokov), najboljši strelec Slovenije pa je bil Dragić s 14 točkami.

»Hrvaška je zasluženo zmagala, saj je v odločilnih trenutkih zadela nekaj težkih metov, mi pa smo zgrešili tiste, ki bi morali zadeti. Hkrati nam je v zaključku tekme padla zbranost, kar je sicer že naša stara težava, in zato smo delali neumnosti. Žal mi je, ker smo imeli priložnost za preobrat, vendar se v ključnih trenutkih nismo držali naših načel. A jutri je nov dan, nova tekma, ki je veliko bolj pomembna, kot je bila ta. Treba se je dobro spočiti in jo odigrati zbrano, disciplinirano, saj ima Gruzija spoštovanja vredno zasedbo, ki je v prvem krogu izgubila in bo zato želela popraviti spodrsljaj," je po tekmi povedal slovenski selektor Jure Zdovc.

Z Gruzijo še pomembnejša tekma

Slovenski košarkarji ne bodo imeli veliko časa za razmišljanje o porazu na uvodni tekmi, saj jih manj kot 20 ur kasneje čaka že nov nasprotnik, Gruzija, s katero se bodo pomerili v nedeljo ob 18. uri. Gruzijci so si v prvem krogu privoščili spodrsljaj, saj so izgubili proti Nizozemski (72:73), zato bodo gotovo zelo motivirani, da se s slovenskim skalpom vrnejo v igro za napredovanje. A tudi slovenski tabor ima podobne načrte.

»Čestitke Hrvaški, ki je zmagala, ker je bila boljša. Mi nismo bili pravi v obrambi, naredili smo preveč napak, vendar nismo razočarani, saj smo se borili po najboljših močeh. Jutri nas čaka zelo pomembna tekma, do katere se moramo čim bolj spočiti in jo odigrati čim bolje,« je misli strnil košarkar Jaka Blažič.