Darsova zgodba je imela v zadnjih mesecih dva glavna igralca. Prvi, predsednik nadzornega sveta Robert Ličen, bo moral v prihodnjih dneh tudi uradno zapustiti prizorišče. Svojo nalogo je opravil. V slabem letu dni mandata je v zadostni meri pokrival hrbet drugemu igralcu – predsedniku uprave Darsa Matjažu Knezu. Ta je tako brez prevelikih težav preživel tudi posle, ki bi direktorje v kakšnem drugem državnem podjetju že zdavnaj odnesli s položaja: sporno nabavo soli za posipanje cest, brezglavo vlaganje tožb proti predhodnikom, manevre z upravljanjem telekomunikacij, odkrito favoriziranje Traffic Designa pri vzdrževanju obstoječega cestninskega sistema ABC…

V zadnjem dejanju svoje igre se je Ličen »samorazstrelil« z medijskim napadom na Gašperšiča. Medtem ko se je moral minister zagovarjati zaradi domnevnih pritiskov na Lična, ki jih za čuda ni zaznal nihče od drugih nadzornikov, se je pozornost javnosti že obrnila stran od odločanja o dveh velikih Darsovih poslih: skoraj petdeset milijonov evrov vredne gradnje druge etape odseka Draženci–Gruškovje in izbire izvajalca elektronskega cestninjenja. Oba projekta zbujata apetite mnogih. Če je odsek do hrvaške meje eden zadnjih projektov na avtocestnem omrežju, posel s cestninami zagotavlja večletni denarni tok. In temelje zanj bo skoraj zagotovo polagal Knez.

Simbioze Ličen-Knez si seveda ni mogoče razložiti z obstoječimi političnimi razmerji. Ravno nasprotno. Knez je član SLS in v času druge Janševe vlade ga je imenoval nadzorni svet, ki ga je obvladoval SDS. Ličen je v političnem smislu prosti strelec, ki se je v Dars prebil v kvoti SD. Ključe do njunega zavezništva držijo v rokah drugi, močnejši igralci. Med njimi so znani lobisti, ki so nekoč našli zavetje pri Agrokorju, medijskih »poolih« iz časa prve Janševe vlade ali kakšnem državnem podjetju. V zgodbi o Darsu naj bi precej niti vlekel še en veliki mojster domačega poslovno-političnega zakulisja – Otmar Zorn z omrežjem izbranih rotarijcev.

Skupnega jezika jim ni bilo težko najti, še manj sovražnika. Med ekipo, ki skrbi za politično-medijsko obrambo Kneza, tako najdemo velike zagovornike takojšnje gradnje drugega tira med Divačo in Koprom – končnega cilja domačega gradbenega lobija, s katerim je Knez vedno znal sobivati. Vsaj dokler kdo od njegovih dolgoletnih prijateljev na kakšen Darsov razpis ni pripeljal gradbinca iz tujine.

Tudi zato so pred Gašperšičem, ki gradnji drugega tira brez zaprte finančne konstrukcije nasprotuje, vroči meseci. Knez in prijatelji počasi, a vztrajno sejejo razdor tudi znotraj SMC. Šefu Darsa je v zadnjih mesecih uspelo priti v stik z vse bolj okrepljenim infrastrukturno-energetskim lobijem v stranki. Ta skuša razrahljati vezi med krogom Aleksandra Kešeljevića, enega od programskih ideologov SMC, in premierjem Mirom Cerarjem. Že ta mesec se bodo karte v nadzornem svetu Darsa mešale na novo. In vse bo pripravljeno za nov spopad za obvladovanje državnih infrastrukturnih milijonov.