O vrlinah slovenske reprezentance.

Obramba in borbenost sta naša glavna aduta, medtem ko v napadu nimamo presežkov. Zmagujemo lahko le kot ekipa.

O hrvaški reprezentanci.

Na vseh pozicijah so dobro polnjeni. Težko bi izpostavil enega ali dva igralca. Skušali jim bomo parirati v vseh prvinah. Problem bo skok, ker so pod košem močni. Toda pokazali smo, da se lahko kosamo z višjimi ekipami. Računam, da bomo s pomočjo navijačev igrali dobro. Čeprav imajo Hrvati težave s poškodbami, ne bodo nič slabši, ker imajo na vsaki poziciji vsaj dva kakovostna igralca.

O primerjavi med srbsko in hrvaško reprezentanco.

Morda bi dal manjšo prednost srbski ekipi. Srbija je fenomenalno igrala lani na svetovnem prvenstvu, naredili so reprezentančni kult. Vsi igralci so navdušeni, ker so del ekipe. Igraj kot ekipa, zelo kakovostni so. Ampak tudi Hrvati imajo na vsaki poziciji izjemnega igralca.

O prelomnici, kar bi za Slovenijo lahko bila druga prijateljska tekma s Srbijo.

Imam dober občutek, ker smo na zadnjih tekmah dobro igrali v obrambi, to mi je bilo všeč. To nam daje več varnosti v napadu. Če smo se lahko obranili napadov srbske reprezentance, se lahko še marsikoga. A tekmo moramo zaključiti v našo korist, česar nam proti Srbiji ni uspelo. Napad gradimo iz obrambe, kar je drugače kakor na primer igrajo Italijani, ki so dobri v obrambi, če se razigrajo v napadu. Pri nas je obratno. Če nam v obrambi ne gre, težko igramo tudi v napadu.

O manjših pričakovanjih javnosti.

Jaz se skušam ne obremenjevati s pritiskom javnosti. Vsi pa čutimo pritisk, ker želimo doseči dober rezultat. Kaj javnost pričakuje, ne vem oziroma me ne zanima preveč. Vem, česa smo sposobni. Nobene tekme ne bomo začeli s sklonjeno glavo, ampak bomo na vsaki skušali zmagati.

O kapetanskem traku in pritisku.

Pritisk je le v tem, ker zdaj dajem več izjav. Nisem ljubitelj tega. Sicer me je ekipa dobro sprejela, z Juretom Zdovcem dobro sodelujeva, ne čutim dodatnega pritiska. Zaenkrat ni bilo treba povzdigniti glasu v slačilnici, kajti ni bilo težav. Vsi fantje so maksimalno motivirani, pripravljeni delati. So pa poleg mene tu tudi drugi starejši igralci, kot sta Uroš Slokar in Miha Zupan.

O želenem mestu v prvem delu evropskega prvenstva.

Če bo v skupini, s katero se križamo, Litva prva, se moramo izogniti četrtemu mestu. Je pa nehvaležno izbirati tekmeca, saj se ti to ponavadi maščuje, kar pravi tudi Jure Zdovc. Že lani smo pokazali, da ne taktiziramo.

O morebitnih težavah na evropskem prvenstvu.

Težave se verjetno bodo pojavile, to se da predvideti. Bolj pomembno je, kako bomo na to reagirali. Če izgubimo tekmo v skupini, še ni vsega konec. V tem primeru je najpomembneje, kako se na poraz odzovemo in da se dvignemo na naslednji tekmi. Težko je dobro odigrati pet, šest, sedem tekem zapored. Zagotovo bomo vmes na kakšni padli. A pomembno je, da nato dvignemo glave.

O napornem ritmu na začetku prvenstva.

Zagotovo bomo igrali proti Hrvaški na vso moč. Nismo ekipa, ki bi lahko igrala zadržano. Lahko igramo na sto ali na nič odstotkov. Drugega recepta ni. Čeprav bomo imeli pred nedeljsko tekmo z Gruzijo nekaj manj počitka, mislim, da bomo pripravljeni tudi na to preizkušnjo. Tudi med pripravami smo igrali dan za dnem.

O fizični pripravljenosti.

Mislim, da smo kar dobro pripravljeni. Jaz se počutim odlično. Imeli smo manjšo smolo s poškodbo Uroša Slokarja, ampak je tudi on že treniral s polno obremenitvijo. Mislim, da je večina ekipe dobro pripravljena. Soigralci se ne pritožujejo veliko nad utrujenostjo.

O Gruziji.

Sploh niso slaba ekipa. Dobro imajo zapolnjene vse pozicije. Imajo košarkarje, ki igrajo v dobrih klubih. Prav nič se ne bomo mogli sprostiti. Močni so pod košem, zato bo imel Alen Omić veliko dela. Njihov naturalizirani košarkar Jacob Pullen je na posnetkih, ki smo si jih ogledali, navduševal.

O ciljih.

Uspeh bo, če se uvrstimo med štiri najboljše ekipe. Neuspeh bo, če se ne uvrstimo v drugi del v Franciji.