Začenja se prodaja polovice družbe Gen-I, največjega igralca na maloprodajnem trgu električne energije v Sloveniji, ki dobavlja elektriko vsakemu šestemu gospodinjstvu pri nas. Po naših podatkih je nadzorni svet Petrola, ki ga vodi Tomaž Kuntarič, pred dnevi prižgal upravi zeleno luč za postopek prodaje 50-odstotnega lastniškega deleža v Gen-I, družba pa je že začela izbirati svetovalca. Posel, če bo do njega prišlo, utegne krepko premešati karte na domačem elektroenergetskem trgu. Za nakup polovičnega deleža v družbi, ki ima z državnim podjetjem Gen Energija sklenjeno pogodbo o prodaji električne energije iz Nuklearne elektrarne Krško (NEK), se trenutno najbolj ogreva Hrvatska elektroprivreda (HEP).

V Petrolu že leto dni razmišljajo o prodaji Gen-I

Gen-I je od leta 2011 v polovični lasti Petrola in Gena Energije. V največjem naftnem trgovcu, ki ga vodi Tomaž Berločnik, o prodaji svojega deleža bolj ali manj javno razmišljajo že leto dni. Načrtov, da bi okoli Gen-I zgradili močno divizijo za trgovanje z električno energijo, jim namreč nikoli ni uspelo uresničiti. Poleg tega, da sta Gen-I in Petrol ostala huda konkurenta na trgu, so v Genu Energiji ves čas blokirali Berločnikovo imenovanje v upravni odbor Gen-I. »Želeli smo aktivneje upravljati Gen-I in izkoristiti sinergije s Petrolom,« je že lani priznal član uprave Petrola Rok Vodnik. V Petrolu so zato lani prodajo Gen-I zapisali tudi v strategijo družbe.

Predkupno pravico do Petrolovega deleža ima Gen Energija. A Petrol se tej lahko izogne. Delež v Gen-I namreč obvladuje prek svojega podjetja Iges. Če se bodo v Petrolu odločili za prodajo tega podjetja, ne zgolj njegovega deleža v Gen-I, jim predkupne pravice ne bo treba upoštevati. Tudi sicer nič ne kaže, da bi lahko Gen Energija postal izključni lastnik Gen-I. Po neuradnih informacijah naj bi namreč za petdeset odstotkov te družbe Petrolu ponujala okoli dvajset milijonov evrov. To je manj kot polovica ocenjene vrednosti tega deleža v Petrolovih bilancah (45 milijonov evrov). Našteto pot do polovice Gen-I odpira morebitnim drugim kupcem. Med drugim tudi HEP, ki v zadnjem letu dni agresivno vstopa na slovenski trg. Državni Sistemski operater distribucijskega omrežja (Sodo) ga je tako izbral za 50 milijonov evrov vredno pokrivanje izgub in oskrbe v omrežju v letih 2016 in 2017. HEP, ki že trži hrvaško polovico električne energije iz jedrske elektrarne, je za dobavitelja električne energije izbrala tudi Mestna občina Ljubljana (MOL), ki jo vodi Zoran Janković. Na razpisu, vrednem dvanajst milijonov evrov, je drugo najugodnejšo ponudbo, nižjo le za nekaj deset tisoč evrov, oddal Petrol.

Kaj želijo Petrol, Golob in Novšak?

Da v HEP tipajo teren za vstop v Gen-I, nam je v zadnjih dneh potrdilo več virov. Predstavniki hrvaške družbe naj bi tako obiskali tudi ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, njihove širitvene načrte pa javno podpira tudi hrvaški minister za gospodarstvo Ivan Vrdoljak. »Pred HEP je veliki investicijski cikel. HEP mora sam začeti kupovati ali pa ga bo kupil nekdo drug,« je izjavil aprila letos.

V vsakem primeru se interesi vpletenih precej razlikujejo. V Petrolu si želijo za svoj delež iztržiti čim višjo ceno, pri čemer način prodaje kaže, da očitno ne nasprotujejo niti sovražnemu nakupu polovice Gen-I. Vsaj načelno je odhod Petrola iz Gen-I verjetno v interesu uprave družbe, ki jo vodi Robert Golob, saj bi mu lastniška ločitev olajšala postopke pred Agencijo za varstvo konkurence (AVK). Gen-I se namreč z največjim elektrodistributerjem Elektro Ljubljana dogovarja o skupnem lastništvu v podjetju za trgovanje z električno energijo Elektro Energija, a za to potrebuje soglasje AVK. Obenem Golobu najbrž ni v interesu, da izključni lastnik Gen-I postane Gen Energija. To bi namreč pomenilo, da bo morala družba politiko plač in nagrajevanja prilagoditi tako imenovanemu Lahovnikovemu zakonu, ob morebitnih menjavah na oblasti in v Genu Energiji odpira pot do kadrovskih posegov države v Gen-I. Še manj si v Gen-I za lastnika želijo HEP, s katerim že od leta 2011 bijejo hud boj na Hrvaškem in BiH.

Težke razmere na trgu

Drugačne načrte ima verjetno direktor Gena Energije Martin Novšak, ki mu je nadzorni svet letos podelil nov mandat. Njegov protikandidat je bil Gorazd Skubin, vodja trgovanja z električno energijo v Petrolu in eden ključnih energetskih kadrov vladajoče SMC. Novšak si Petrolovega deleža v Gen-I želi, a po čim nižji ceni. S tem bi na en mah ubil več muh: izpolnil bi zavezo iz lani sprejete strategije Gena Energije, utišal bi očitke o neambicioznosti skupine, z Gen-I bi lahko brez težav podaljšal ali preoblikoval pogodbo o dobavi elektrike iz krške jedrske elektrarne, ki se izteče konec prihodnjega leta, in se dokončno rešil tudi postopka AVK, ki v pogodbi med Genom Energijo in Gen-I vidi znamenja prepovedanega omejevalnega sporazuma, saj bi družbi avtomatično tvorili ekonomsko celoto. »Ne komentiram,« je včeraj na več naših vprašanj o Gen-I odgovoril Novšak. Tudi Golob ni želel dajati izjav.

Prodaja Gen-I bi lahko naletela še na dve oviri. Prva je povezana z dejstvom, da Petrolov delež ob obstoječih razmerjih v Gen-I novemu lastniku ne omogoča nobenega upravljalskega vpliva. Obenem razmere na elektroenergetskem trgu še nikoli niso bile zahtevnejše. Tržne cene električne energije na borzi v Leipzigu so padle celo pod 30 evrov, ponudniki pa na razpisih v Sloveniji tekmujejo z dampinškimi cenami. Gen-I naj bi letos na ravni skupine ustvaril dobrih sedem milijonov evrov dobička. Lani je skupina ustvarila 1,35 milijarde evrov prihodkov in 5,2 milijona evrov čistega dobička.

Primož Cirman, Vesna Vuković