Novi prvi mož UKC Ljubljana Andrej Baričič, ki se mora kmalu po prevzemu položaja spopadati z afero Otroška srčna kirurgija in vse bolj okrnjenim ugledom največje zdravstvene ustanove v državi, bo moral slovenski javnosti očitno pojasnjevati tudi svoje minule posle. Baričič, ki je lastnik več svetovalnih podjetij doma in v tujini, je v zadnjih nekaj letih tesno poslovno sodeloval z Leonardom Peklarjem, nekdanjim lastnikom podjetja Socius. Za njim je zaradi domnevno spornega odtekanja svetovalnega denarja iz državnih podjetij razpisana celo mednarodna tiralica. Peklarja in Baričiča druži inštitut International Chairmen's Forum (ICF) s sedežem v Londonu, ki je od ustanovitve leta 2011 v rokah Baričiča.

Peklar predaval v imenu ICF

Peklar, ki ga iščejo zaradi izmikanja številnim sodnim postopkom, se je namreč v poslovni javnosti, predvsem na Bližnjem vzhodu, kjer je nazadnje živel, predstavljal kot ustanovitelj in programski direktor inštituta ICF. V njegovem imenu je še leta 2012 predaval o korporativnem upravljanju. Leta 2010 pa je Peklar v Ljubljani pod enakim imenom ustanovil celo zavod, ki trenutno miruje.

Poslovanje inštituta ICF, ki domuje v poslovni stavbi na severovzhodu Londona, je precej skrivnostno. Po štirih letih delovanja nima niti spletne strani, v britanskih registrih pa je mogoče najti zgolj podatek o njegovem premoženju. Tako je imel konec lanskega septembra, torej pred letom dni, na bančnem računu okoli 34.000 evrov in prav toliko dolgov. Koliko prihodkov ustvarja ICF in s kom vse sodeluje, za zdaj ni mogoče preveriti.

Kljub temu prvi mož UKC Ljubljana Andrej Baričič zanika vpetost Leonarda Peklarja v njegov inštitut. »Gospod Peklar nima nobene povezave z ICF,« so skopa pojasnila UKC Ljubljana o poslih Baričičevih podjetij in njihovih povezavah s Peklarjem. S kom vse njihov prvi mož posluje, ali so med njimi morda državna podjetja in ali se bo zdaj povsem posvetil vodenju UKC Ljubljana, nam niso odgovorili.

Rus: Peklar naju je povezal s Svetovno banko

Drugačno zgodbo nam je predstavil Andrej Rus, izredni profesor na fakulteti za družbene vede in strokovnjak za korporativno upravljanje, ki je z Baričičem julija 2011 soustanovil inštitut ICF, vendar se je nedolgo zatem od njega poslovil. Potrdil je, da je pri projektu na začetku sodeloval tudi Peklar. Kaj se je dogajalo po njegovem odhodu in ali je Peklar odpiral vrata poslom, Rus ni znal povedati.

»Peklar je oseba z neverjetnimi kontakti,« je dejal Rus. »Povezal naju je s Svetovno banko, pri kateri je bil očitno zelo dobro zapisan. Omogočil nama je usposabljanje o njihovem korporativnem upravljanju, do katerega prideš na podlagi povabila. Peklar ga je namreč že prestal,« je povedal Rus, ki Peklarja že dalj časa pozna. Po tem sta Rus in Baričič pridobila licenco Svetovne banke in kot ena redkih prišla do vstopnice za izobraževanje drugih menedžerjev in nadzornikov o korporativnem upravljanju.

Ko sta se začela ozirati za posli, se jima je ponudil velik industrijski konglomerat s sedežem zunaj Evrope. Zato sta na njihovo pobudo odprla podjetje v Veliki Britaniji. Toda svetovalni posel je padel v vodo, vsaj za Rusa, saj naj ne bi bil primeren za skorajšnjega naročnika. Tako se je Rus, čeprav je sodeloval pri ustanovitvi inštituta ICF, iz njega le kakšen teden kasneje že umaknil. Spremembe so britanski registri zabeležili nekaj mesecev kasneje. Ali je Baričič posel s tujci dobil in kako je pri tem sodeloval Peklar, če sploh, Rus ni vedel povedati.

Vodil, predaval, nadzoroval, svetoval

Velika neznanka ostaja tudi drugo Baričičevo podjetje iz Londona, ustanovljeno leta 2005. Podjetje Advanced Solutions Consultants je imelo konec marca lani za več kot 110.000 evrov denarnih sredstev in prav toliko obveznosti. Njegovo lastništvo si danes deli z življenjsko sopotnico Matejo Vrankar, direktorico in solastnico BDO revizije. Ta je, tako kot BDO svetovanje, del skupine, ki je pomembno vpeta v insolvenčne postopke, njeni upravitelji pa vodijo nekatere največje stečaje v državi.

Preden se je lotil »posla življenja« na Otoku, je bil Baričič sedem let na čelu Gea Collegea, kjer je tudi predaval. Družbo, ki jo je obvladoval KD Group Matjaža Gantarja in je v času njegovega vodenja izgubila pomemben del prihodkov, je zapustil leta 2011. Dve leti pred tem, ko je vodenje vlade prevzel Borut Pahor, so Baričiča imenovali v nadzorni svet državne NLB, kjer je zdržal do leta 2012. Vmes je vodil družinsko svetovalno podjetje Globe, ki je največ prihodkov ustvarilo v letu 2004 – več kot 200.000 evrov, zatem pa so nekoliko usahnili, kar sovpada z ustanovitvijo prvega podjetja v Londonu. Med letoma 2008 in 2011 je Globe prihodke spet okrepil – na okoli 100.000 evrov letno, v zadnjih treh letih, torej po ustanovitvi še drugega podjetja v Londonu, pa je Globe dosegal minimalne prihodke.

Baričič je bil ves ta čas prijavljen v sosednji Avstriji, kjer naj bi imel po poročanju portala Požareport od leta 1999 do 11. avgusta letos sklenjeno tudi zdravstveno in socialno zavarovanje, s čimer naj bi izkazal nezaupanje v slovenski zdravstveni sistem. Na podrobna vprašanja o tem Baričič ni hotel odgovarjati, saj da prej ni bil javni uslužbenec.

Tomaž Modic