Potem ko smo v Dnevniku opozorili na počasnost varuha konkurence pri potrjevanju aktualnih prevzemov in ga s tem izpostavili kot enega od krivcev za zastoje v privatizacijskih postopkih, so njegovi vodilni pohiteli in ekspresno soglašali z dvema pomembnima prodajama.

V Agenciji za varstvo konkurence (AVK) pod vodstvom Andreja Kraška so namreč v petek, vsega dan po objavi članka, izdali kar dve odločbi. S prvo so hrvaški Podravki dovolili prevzem Žita. Z drugo so soglašali z nakupom časopisne hiše Delo, ki bo prešla pod okrilje družbe FMR idrijskega poslovneža Stojana Petriča. Isti dan je AVK objavil odločitev o koncentraciji družb Don Don in Pekarne Grosuplje, sprejeto teden dni prej. V vseh treh primerih je odločil, da je koncentracija skladna s pravili konkurence.

Na zeleno luč so morali prevzemniki čakati razmeroma dolgo. V Don Don so jo priglasili 5. maja, torej pred skoraj štirimi meseci, v Podravki sredi maja, v FMR pa 18. junija. To pomeni, da so omenjeni na dovoljenje čakali več kot dva meseca. Zakon po drugi strani določa, da mora AVK izdati odločbo v največ 25 delovnih dneh, pri čemer je v večini prodajnih postopkov to le formalnost. Kljub temu AVK ni odločal v predpisanem roku, ampak naj bi ga, kot smo pred dnevi poročali, umetno podaljševal z vedno novimi zahtevami za dodatna pojasnila.

AVK nima težav le z odločanjem o koncentracijah, ki so pogoj za zaključek prodajnega postopka in spremembo lastništva, ampak tudi drugje. Tako je moral AVK v lanskem letu poleg enajstih rednih zadev na področju omejevalnih ravnanj obravnavati še pet zadev, ki jih je sodišče razveljavilo in vrnilo v ponovno odločanje. Dodatno je letos zaradi hudih kršitev materialnega in procesnega prava padla odločba v zadevi Geoplin, ki je veljala za enega najodmevnejših primerov v obdobju Kraškovega vodenja. tm