Kako bi ocenili pripravljalno obdobje pred evropskim prvenstvom?

Na zadnjih tekmah smo prikazali že zelo korektne predstave, saj nam je uspelo premagati kakovostno Italijo in dvakrat močno namučiti favorita za zlato kolajno, Srbijo. Dobro smo pripravljeni, v dneh pred prvenstvom pa poskušamo dodati še piko na i in popraviti ter dodati določene malenkosti v igri.

Ste verjeli, da se lahko Slovenija glede na oslabljeno zasedbo kosa s takimi reprezentancami, kot ste jih omenili?

O tistih, ki jih ni v reprezentanci, nima smisla razmišljati, saj na njih ne moremo računati. Tisti, ki smo, nismo včeraj začeli igrati košarke. Za marsikoga so naše zadnje predstave presenečenje, zame nikakor. Vem, da imamo kakovost, zato verjamem v to reprezentanco. Proti Srbiji smo samo potrdili, da zmaga proti Italiji ni bila muha enodnevnica.

Selektor Zdovc je bil po porazu v Banjaluki nejevoljen, saj je med igralci klub porazu zaznal zadovoljstvo. Je bilo res tako?

Dejstvo, da smo bili zadovoljni, ni letelo na rezultat, temveč na našo igro. Zavedali smo se, da smo bili boljši nasprotnik. Vzrok za poraz lahko iščemo pri sebi in pri drugih. Osebno sem bil zadovoljen z igro, ne pa seveda s porazom.

V napadu je očitno, da je vse manj egoističnih potez in da igralci iščete dodatno podajo, ki pripelje do neoviranih metov. To verjetno selektor tudi zahteva od vas?

Bolj ko žoga kroži, več je možnosti za odprt met. Imamo igralce, ki smo sposobni narediti višek v napadu in najti prostega igralca. To moramo nato samo še nadgraditi s košem. Proti Srbiji smo v rednem delu dali 84 točk, kar je ogromno, po drugi strani pa jih toliko tudi prejeli.

Skozi priprave ste tudi osebno tempirali formo. Koliko zaslug ima za to Zdovc?

Vedno lahko daš nekaj več, če imaš možnost za napake. Košarka je igra napak, ki se dogajajo. Manj ko jih je, bolje bo za nas. Dobil sem želeno vlogo v reprezentanci. Zavedam se, kaj moram delati na igrišču, in to poskušam čim bolj uresničevati.

Napredek v vaši igri v obrambi je v zadnjem letu opazen.

Čim bolj poskušam prisluhniti Zdovčevim navodilom. Delo z rokami mi precej olajša igro v obrambi. Glede tega imava s selektorjem že dve leti borbe, a sam opazim, da sem v tem vedno boljši. Obramba je preprosto želja in ponos. Sam to imam. Zavedam se, da nikoli ne bom obrambni specialist, lahko pa sem vseeno neugoden za nasprotnika.

Tudi v napadu ste precej bolj vsestranski.

Jure mi je v pogovoru na štiri oči dejal, da imam potrebno kakovost, da v napadu dosežem višek igralca s preigravanjem, in tega se držim. Poskušam igrati čim bolj moštveno in iskati prostega soigralca, če nisem sam v ugodni situaciji za dosego koša. Omejil sem nore mete, ki jezijo trenerje, in tako moram nadaljevati. Prepričan sem, da to še ni moj limit in da lahko še napredujem. A to bo treba dokazati s trdim delom.

V preteklosti ste se pritoževali, da na položaju organizatorja igre ne želite igrati. Vas zdaj manj moti, če vas selektor kdaj postavi v to vlogo?

Nisem klasični organizator igre. Opazil sem, da me ob koncu tekem Zdovc pogostokrat uporabi na tem položaju. Več ko imaš dimenzij, bolje je zate, saj si bolj raznovrsten in neugoden za tekmeca. Selektor je tisti, ki določi, kje bo kdo igral, mi pa moramo to upoštevati.

Obstaja bojazen, da bi pritisk EP igralcem prišel do živega?

Pripravljalne tekme so eno, prvenstvo nekaj čisto drugega. Tudi veliko izkušenejšim ekipam od naše se je že pripetilo, da jih je pritisk zdelal. Poglejte Srbijo, ki je na lanskem svetovnem prvenstvu komaj prišla iz skupine, v kateri je izgubila tri obračune, nato pa igrala v finalu. Prva tekma proti Hrvaški ne glede na razplet ne bo odločilna. Jasno pa je, da več zmag zbereš, bolje je. Na vsaki tekmi si bomo prizadevali, da bomo boljši od nasprotnika. Če lahko igramo pred polno dvorano v Banjaluki proti Srbiji, ki je favorit za naslov prvaka, lahko tudi s Hrvaško.