»Nisem v središču pozornosti. Zaradi tega ni povezanega pritiska. Glede na letošnje rezultate me nimajo v krogu favoritinj. Nihče od mene ne pričakuje velikih dosežkov. To pa ne pomeni, da nimam svojih pričakovanj. To je edina velika tekma sezone, ki mi je še ostala,« je včeraj na prizorišču 26. svetovnega prvenstva v gorskem kolesarstvu v gorskem turističnem središču Vallnord v Andori razmišljala slovenska tekmovalka Tanja Žakelj. Zelo podobno razmišlja njena starejša reprezentančna kolegica Blaža Klemenčič. Kraljici slovenskega kolesarstva prav na najpomembnejši tekmi sezone želita preseči letošnjo raven dosežkov. In ni skrivnost: sanje sobotnega olimpijskega krosa so usmerjene proti kolajni. To je še edino, kar še obema manjka v bogatih zbirkah uspehov. Lani sta v Lillehammerju na Norveškem končali na najbolj nehvaležnih mestih – četrtem in petem.

A po drugi plati letos za seboj nimata tako sanjske sezone, kot je bila 2014 ali celo 2013. Sta pa obe najboljše uspehe sezone nanizali v zadnjem mesecu. Blaža Klemenčič je zablestela z bronom na EP, kar je bilo glede na njene težave precejšnje presenečenje. Najboljši dosežek v svetovnem pokalu je postavila pred dvema tednoma na finalni dirki v dolini Val di Sole z osmim mestom. Le za 43 sekund je zgrešila stopničke. »V Italiji sem prvič letos tekmovala zdrava in me nič ni bolelo. Kar nekaj časa sem izgubila zaradi taktičnih odločitev, ker sem preveč gledala tekmice in se ni razpletlo v moj prid. Torej tudi tam še ni bilo vse optimalno,« je dejala 35-letna Blaža Klemenčič.

»Proga je od zadnje dirke svetovnega pokala pred dvema letoma malce spremenjena. Mi je všeč. Mislim, da bo najpomembnejšo vlogo imela prilagodljivost na veliko nadmorsko višino. S Tanjo sva edini članici reprezentance, ki jih poznam, ki nisva bili na višinskih pripravah. Ni denarja, pravijo na KZS. Seveda ostajam pri ciljih. Dve stvari mi še manjkata, ena je na razpolago v soboto,« je po treningu in ogledu karavane Vuelte dodala Klemenčičeva.

Tanja Žakelj je bila na zadnji dirki svetovnega pokala trinajsta, a je bila pred tem na ameriški celini šesta in deveta, na EP je bila četrta. »Kaj je bilo prej, zdaj ne razmišljam. Niti o tem, kaj je bil vzrok težav skromnejšega začetka sezone. Na treningih mi gre fino. To želim ohraniti in pokazati na sobotni dirki,« je poudarila Žakljeva, ki na najpomembnejših preizkušnjah zna in zmore iztisniti največ.

Teren v Andori bo za vse tekmovalce poseben izziv. Proga za kros se vije na nadmorski višini okoli 2000 metrov, kar zahteva posebno prilagoditev na veliko nadmorsko višino. Tudi teren je specifičen, z veliko klanca, kar bi moralo ustrezati obema. Le tehnično ni tako zahtevna, kar je plus za Klemenčičevo. »Le če bo deževalo, bi bilo zaradi številnih skalnih odsekov lahko zelo drseče. Verjetno tudi po travi,« opozarja Gregor Krajnc, edini moški predstavnik selektorja Roberta Pintariča, ki bo jutri nastopil med mlajšimi člani U-23. Slovensko zastopstvo je izmed štirih disciplin prvenstva pričakovano najbolj zastopano v atraktivnem spustu, kjer ima največ možnosti Zarja Černilogar.