Razmere so še zlasti nenavadne v podjetju, ki bo izdajalo soglasje in tudi nadzorovalo skupno okrog 3000 priključkov za vse objekte. Na Komunali namreč odgovorni še v zadnjem tednu avgusta niso vedeli, koliko objektov bodo sploh morali priključiti. Podatek so naknadno pridobili na Mestni občini Kranj, ljudje pa so medtem že pripravljali svoje priključke od kanalizacije do svojih objektov. Čeprav imajo za to na voljo čas do konca oktobra, je povsem na dlani, da to ne bo izvedljivo. Tako povedo na terenu tudi odgovorni iz Komunale. Neuradno smo izvedeli, da je bil še avgusta za vsa dela zadolžen en sam človek, a na Komunali še vedno trdijo, da »dela potekajo nemoteno«. Potrebno dovoljenje naj bi po njihovih predvidevanjih pridobili v septembru, ko bo lahko stekel celoten proces.

Zaostanki in roki

Čeprav so občani prejeli dopise, da morajo svoje hiše povezati s kanalizacijo projekta Gorki do konca oktobra, za to nimajo osnovnih dokumentov. Dogaja pa se celo, da pristojni za to področje s Komunale daje napotke ljudem, ki na svoje stroške kopljejo po dvoriščih, kar po telefonu in obenem potarna, da ima »na skrbi 3000 priključkov«. Poleg že omenjenih krajev na desnem bregu Save še Kokrico in dele Kranja.

Na dan prihaja še nekaj drugih »posebnosti«. V Dnevniku smo že pisali o milijon evrov vredni novi razsvetljavi od Bitenj do Žabnice, kjer so svetilke postavljene zelo na gosto. MO Kranj jamči tudi za optične kable Telekoma in podjetja T2 ter tudi plinske napeljave, ki so skupaj s kanalizacijo na voljo krajanom. A se je kljub temu na terenu že zgodilo, da je bil ponekod v tla položen le optični kabel družbe T2. Ta je v rokah družine Krč, prav tako tudi podjetje Garnol, ki je pogodbeni partner pri projektu Gorki. Seveda takšni spodrsljaji vzbujajo dvom o naključjih. Odgovorni na MO Kranj in Komunali pa za nameček dodajajo, da bodo spoštovali vse roke. V skladu z načrti naj bi potekala tudi gradnja nove čistilne naprave v Kranju, ki je končna postaja projekta ureditve kanalizacije.