V socialnem podjetju Simbioza Genesis tudi letos nadaljujejo projekt Simbioza giba, s katerim skušajo z organizacijo številnih brezplačnih športnih aktivnosti po vsej Sloveniji okrepiti vez med različnimi generacijami. Letos se je za sodelovanje pri projektu odločilo 27 občin, kjer bodo zadnji teden v septembru šole, vrtci, športni klubi in lokalna društva vsak dan med 10. in 11. uro ter med 17. in 18. uro odprli vrata ter ponudili širok nabor športnih dejavnosti, kot so ples, plezanje, balinanje ali pikado. »S tako številnimi lokacijami, ki ponujajo vsaka svoj način rekreacije, gibanja ali športa, bomo povezali različne generacije ter združili vse, ki bi si želeli začeti, nadaljevati ali pa preizkusiti nekaj popolnoma novega,« je z odzivom zadovoljna direktorica socialnega podjetja Ana Pleško.

Letos so se že tradicionalnemu projektu aktivno pridružili tudi nekateri župani, ki kot občinski koordinatorji spodbujajo svoje občanke in občane h gibanju. »Pomembno je, da ljudje dobijo prave informacije in da se dejstev o zdravem načinu življenja tudi zavedajo. Mi kot lokalna skupnost pa se lahko potrudimo in naredimo nekaj več za naše krajane,« so odločitev za aktivno sodelovanje pojasnili v občini Kanal ob Soči. Organizatorji Simbioze na jesensko gibanje letos vabijo vse generacije, od malčkov do stoletnikov. Snovalci medgeneracijskega projekta verjamejo, da lahko tudi s pomočjo športnih aktivnosti okrepijo družbo, kjer mladi spoznavajo, kakšno bogastvo modrosti se skriva v starejših in kjer starejši verjamejo v pomoč mladih, in hkrati nove oblike rekreacije. »Simbioza Giba je projekt, ki povezuje vse generacije skozi enega najprijetnejših in koristnih pristopov za ohranjanje zdravega življenjskega sloga, in to je telesna dejavnost ter zdravju prijazno gibanje,« je prepričana tudi Andrea Backović Juričan z Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Prijave na brezplačne športne aktivnosti so že možne na spletni strani Simbioze giba, kjer je že objavljen tudi natančen seznam lokacij in ponujenih dejavnosti, ali na telefonski številki 030 662 828. žir