Torkova tradicionalna literarna branja v osmih krajih po Sloveniji in v zamejstvu so napovedala začetek 30. mednarodnega literarnega festivala Vilenica, na katerem se bo do sobote zvrstilo več kot dvajset avtorjev z vsega sveta. Največ pozornosti bosta gotovo požela češki pisatelj Jáchym Topol, prejemnik nagrade vilenica, in v ZDA živeči bosanski pisatelj Aleksandar Hemon. Festival postavlja v središče tudi slovenskega pisatelja, pesnika in dramatika Milana Jesiha, čigar poezija je v angleškem prevodu Nade Grošelj izšla pri ameriški založbi Dalkey Archive Press.

Včeraj so že podelili pisateljsko štipendijo Srednjeevropske pobude, in sicer ukrajinski pesnici, pisateljici in prevajalki Katerini Kalitko, v soboto bodo po branju v gradu Štanjel razglasili tudi dobitnika kristala vilenica.

Z letošnjo izbrano temo – odzven prostora – organizatorji tudi tokrat odpirajo dialog o aktualnih literarnih, kulturnih in širših družbenih vprašanjih. So privatizacija vode, izčrpavanje naravnih virov in ozonska luknja teme, ki jih pisatelji prepuščajo drugim, morda učinkovitejšim družbenim diskurzom? O tem se bodo danes v knjigarni založbe Modrijan pogovarjali izjemni pisatelj Aleksandar Hemon, pesnica Blerina Rogova Gaxha (Kosovo), pisateljica Órfhlaith Foyle (Nig/Irska) in esejist Boštjan Narat.

Zlezla čez evropske meje

V središču letošnjega festivala je indijska književnost, prihajajo pa tri vodilna literarna imena indijske literature zadnjih dveh desetletij. Pesniki Haraprasad Das, K. Satchidanandan ter Sitanshu Yashaschandra so že nastopili na celjskem vileniškem predvečeru, a se bodo ob antologiji sodobne indijske poezije, ki je kot deseta v zbirki Antologije Vilenice izšla z naslovom Kavita, še družili z obiskovalci.