Turistična družba Hoteli Bernardin bo na zahtevo bank po nadaljnjem dezinvestiranju morala prodati še drugi del svojega hotelskega premoženja. Po naših informacijah sta zdaj na vrsti turistična kompleksa v Strunjanu oziroma Izoli. Gre za turistični kompleks Salinera, ki je po podatkih iz letnega poročila obremenjen s hipotekami Abanke v skupni višini nekaj več kot 8,3 milijona evrov, pri Probanki (v likvidaciji) pa je družba v preteklosti zastavila tudi hotelsko parkirišče; pod hipoteko je tudi bližnji lucijski avtokamp. Kupca bodo skušali najti tudi za izolski turistični kompleks San Simon.

Oba hotelska kompleksa bodo skladno s petkovo odločitvijo nadzornega sveta Hotelov Bernardin na novo ovrednotili, smo izvedeli. Zaveza o prodaji hotelskega premoženja izhaja iz sporazuma o finančnem prestrukturiranju družbe, ki so ga maja lani podpisali s sedmimi bankami upnicami; sporazum velja do marca 2018.

Po naših informacijah naj bi Marko Jazbec, predsednik uprave Hotelov Bernardin, skušal z bankami doseči dogovor, da Salinere in San Simona vendarle ne bi prodali.

Za turistične zmogljivosti v Simonovem zalivu pri Izoli so pred leti že skušali najti kupca, ocenjena vrednost kompleksa je bila tedaj 13,5 milijona evrov, vendar konkretne ponudbe niso dobili. Zato pa jim je uspelo hrvaškemu vlagatelju prodati portoroški turistični kompleks Metropol. Spomnimo, posel je bil sklenjen februarja letos, ko so štirje portoroški hoteli z Metropolom na čelu romali v roke družbe enega najbogatejših Hrvatov, poslovneža Darka Ostoje, in sicer za okoli 25 milijonov evrov.

Zadolženi in v minusu

Hoteli Bernardin imajo sicer okoli 30 milijonov evrov dolgoročnih dolgov in milijon evrov kratkoročnih obveznosti. Lansko poslovno leto so zaradi zahtev po prevrednotenju premoženja, predvsem prav prodanega turističnega kompleksa Metropol, končali v globokem minusu, ki je presegel 22 milijonov evrov.

Z izgubo sta poslovala tudi oba turistična kompleksa, ki naj bi ju na zahtevo bank upnic zdaj torej skušali čim bolje prodati. San Simon je ob nekaj več kot 76 tisoč nočitvah lani pridelal izgubo v višini 600 tisočakov, v strunjanski Salineri so lani našteli nekaj več kot 72 tisoč nočitev, izguba iz poslovanja pa je presegla 4,2 milijona evrov.

V Hotelih Bernardin sicer ocenjujejo, da bo letošnja turistična sezona boljša od lanske. »Po realiziranih nočitvah in prihodkih bo nedvomno uspešnejša. Zasedenost hotelskih kapacitet v juliju in avgustu je do zadnjega tedna v avgustu v primerjavi z lani za približno deset odstotkov boljša, pri čemer beležimo tudi približno deset odstotkov več prihodkov. V nacionalni strukturi v primerjavi z lanskim letom beležimo v tem obdobju za dva odstotka več domačih in šest odstotkov več tujih gostov, ki prihajajo predvsem s ključnih trgov Avstrije in Nemčije. Na italijanskem in ruskem trgu v primerjavi z lani beležimo upad, kar pa se je uspešno nadoknadilo na drugih trgih, kot so Francija, Švedska, Češka in Slovaška,« so povedali v Hotelih Bernardin.

Pred prodajo tudi hotel Kempinski Palace

Po naših informacijah je tik pred prodajo srbskemu kupcu tudi Istrabenzov hotel Kempinski Palace. Izbrani kupec, posel z njim je pred dnevi potrdil tudi nadzorni svet, je srbsko podjetje MK Grupa v lasti poslovneža Miodraga Kostića. Zainteresirana kupca sta bila sicer po naših informacijah dva, postopek prodaje je vodila Erste bank, kupnina v višini okoli 25 milijonov evrov pa bo šla upnici Hypo Alpe Adria Bank.

Srbski poslovnež ima sicer v lasti hotel v Beogradu, na Kopaoniku ter Fruški gori. Kupnina za najbolj luksuzni portoroški hotel, ki ga zdaj sicer upravlja mednarodna veriga Kempinski, torej še zdaleč ne bo pokrila stroškov obnove, za katero se je pred leti odločil Istrabenz pod vodstvom Igorja Bavčarja in ki se je približala vrednosti sto milijonov evrov; povsem natančne številke, koliko je stala, namreč doslej še niso razkrili.

Suzana Kos