Tajming ne bi mogel biti boljši. Obama je namreč že dlje časa v manjši depresiji, saj so ameriški podvigi v svetu in doma običajno pospremljeni s fotografijo predsednika za govorniškim odrom ali, v najboljšem primeru, s fotografijo iz operativnega centra, kjer zaskrbljeno pogleduje v monitor, oblečen v neko polvojaško jakno, a še vedno v varnem zavetju Bele hiše. Predsednik države, ki se tam na vrhu Aljaske skoraj stika z ZDA in ki bi bil tudi predsednik Aljaske, če je ne bi leta 1867 Aleksander II. prodal Američanom za piškavih 7,2 milijona dolarjev (v današnjem denarju bi to na ruski konto prililo 121 milijonov dolarjev), je imel vse do danes bolj srečno roko pri fotografih. Golih prsi na konju rešuje rusko ljudstvo pred... čemer koli, kar je v tistem trenutku nevarno za federacijo, nato – golih prsi, če se le da – iz vode vleče stokilogramskega jesetra, se ravsa z medvedom, osebno preizkuša novo podmornico, v kimonu kot za šalo meče tekmece ob tla... Skratka, predsednik Putin je meter sedemdeset visoka posoda čistega testosterona, medtem ko Obama s fotografij vzklika mevža.

Temu je bilo treba narediti konec in – kot rečeno – je bil včerajšnji dan kot ustvarjen za nov list v biografiji predsednika sveta. Borut Pahor je na ta dan okravaten sedel na Bledu, v njegovih rokah ni bilo ne kosilnice, ne šila, ne izvijača, ne noža – skratka, nič takšnega, kar znanost neločljivo povezuje z najmočnejšim androgenom – le kuli je občasno vrtel med prsti. Vladimir Putin je včeraj opravljal običajne državniške posle, pred tem pa je naredil veliko PR-napako. Oblečen v majčko – bogsigavedi, kaj ga je tisti dan prešinilo, da je pokril nabildano abdominalno muskulaturo – je najprej v družbi predsednika vlade Dmitrija Medvedjeva mučil fitnes naprave, nato pa na žaru spekel meso (moški smo na svetu zato, da pečemo meso, tako je že od pradavnine) in zraven ponudil – čaj. Da, čaj. Človek, ki lahko z golimi rokami ubije medveda, je ob prepečenem zrezku srkal čaj in s tem pokazal šibkost. Odločitev Obame je bila zato pričakovana. Ko bodo oktobra oddajo prikazali na ameriški televiziji, bomo videli, ali bo predsednik sveta grizljal gosenice in pil iz umazanih mlak ali pa bo le z gnusom strmel v vsega vajenega Beara.

Tako se vrti svet. Ne uravnava ga razum, uravnava ga testosteron. Glede na to, da ga več kot 95 odstotkov nastane v modih, ni presenetljivo, da gre ves svet – tja, kamor pač gre.