Letos je slovenska zasedba na odprtem prvenstvu (OP) ZDA v tenisu v New Yorku simbolično zelo klavrna – v kategoriji posameznikov na primer nimamo predstavnika na glavnem turnirju – prava odrešitev prvega dne tekmovanja pa je bila Polona Hercog, ki je po zmagi nad Kazahstanko Zarino Diyas iz Almatija, ki je trideset mest pred Mariborčanko na lestvici WTA, kar žarela. Tako razpoložene je morda še nismo videli, zato je tudi optimistično napovedala, da naslednji nasprotnici, Kanadčanki Eugenie Bouchard, ne bo dala priložnosti za veselje. Polona enostavno pričakuje zmago tudi v drugem kolu.

»S pravim sodelovanjem z legendarnim hrvaškim trenerjem Željkom Krajanom (tudi selektorjem hrvaške reprezentance za Davisov pokal, op. p.) se mi zdi, da vse deluje profesionalno, kot mora,« je bila Polona Hercog razigrana po dvoboju. Krajan in Hercogova sta sodelovala že pred časom, potem pa sta se lani razšla za pol leta, ko je Varaždinec tudi iz domoljubnih nagibov prevzel vzhajajočo hrvaško teniško zvezdo Borno Ćorića. Mladi Zagrebčan je bil na začetku kariere deležen podpore tudi iz Slovenije, kjer živi nekaj njegovih sorodnikov, sedaj pa zanj skrbi stara aristokratska družina Frankopan, ki živi v Londonu. Eden od njenih članov, Lawrence Frankopan, je letos postal direktor turnirja ATP v Umagu.

Aprila se je Željko Krajan vrnil k Poloni Hercog, se ji povsem posvetil, kar se kaže tudi v njeni igri, seriji odličnih zmag na poletnih turnirjih, med katerimi gre izpostaviti tudi najodmevnejšo nad Rusinjo Ekaterino Makarovo, s katero ima sicer v New Yorku še neporavnane račune. Z OP ZDA jo je izločila dve leti zapored, lani v drugem in predlani v prvem krogu. Krajan je kot teniški trener zaslovel ob Rusinji Dinari Safini, ki se je prebila celo na sam vrh lestvice WTA, treniral je Srbkinjo Jeleno Janković, najbolj jezno poraženko prvega kola tu v New Yorku, in Slovakinjo Dominiko Cibulkovo, ki je v prvem kolu domov poslala njeno rojakinjo Ano Ivanović. Sodeloval je tudi pri vzponu teniške kariere sokrajanke iz Varaždina Karoline Špremove, ki se je po poroki s Ciprčanom Markosom Bagdatisom bolj posvetila družinskemu življenju. Oktobra 2012 je rodila hčerko Zaharo.

Precej pa teniški svet še vedno razburja Hrvatica Donna Vekić, lepa svetlolaska, zaradi katere je povsem izgubil glavo in se tudi ločil švicarski teniški as Stanislas Wawrinka. Na teniškem igrišču ji v New Yorku ni šlo najbolje, izgubila je v prvem krogu kvalifikacij, zato pa je bila toliko bolj aktivna pri obsojanju uradnikov pri ATP, češ le kako so lahko Avstralcu Nicku Kyrgiosu kazen zaradi nešportnega obnašanja na teniškem igrišču, ko je nasprotniku Stanislavu Wawrinki med dvobojem zasikal, da mu v zelnik pri Donni hodi njegov kolega Thanasi Kokkinakis, z 10.000 dolarjev zvišali na zgolj 25.000 dolarjev in mu izrekli štiritedensko prepoved nastopanja na turnirjih ATP, v New Yorku pa lahko nastopa. Grand slam turnirji pač ne sodijo pod okrilje združenja ATP.