Košarkarske reprezentante le še trije dnevi ločijo od začetka evropskega prvenstva, ki bi bil težko bolj atraktiven. Sobotna tekma s Hrvaško v Zagrebu je zagotovilo za zanimiv košarkarski večer. Medtem ko so gostitelji ene od skupin na pripravljalnih tekmah blesteli, so varovanci Jureta Zdovca, ki so po imenih precej manj zveneči od tekmecev, od prvega dneva vseskozi napredovali. Če pred pripravami ob pogledu na sestavo ekipe slovenski navijači niso mogli biti optimistični, ampak prej pesimistični, se zdaj zdi, da se stvari spreminjajo. Skozi pripravljalne tekme je bilo očitno, da je ekipa napredovala in najboljšo igro pokazala prav na zadnji tekmi, ko je šele po podaljšku izgubila s Srbijo, enim od favoritov prvenstva. To bo blagodejno vplivalo na samozavest reprezentantov, ki zdaj vedo, da se lahko kosajo tudi z najboljšimi. Podobno kakovosten tekmec jih čaka že za uvod evropskega prvenstva.

Eden tistih, ki so stopnjevali pripravljenost, je Jaka Blažič. Košarkar Crvene zvezde se na prvih treh pripravljalnih tekmah (proti Novi Zelandiji in dvakrat proti Avstraliji) ni izkazal, zato se je pojavila bojazen, da bi se lahko ponovila zgodba iz lanskega leta, ko je na svetovnem prvenstvu v povprečju igral le 8,5 minute in dosegel štiri točke na tekmo, s čimer je bil neizkoriščen potencial. Očitno sta se s selektorjem Juretom Zdovcem na turnirju v Španiji nekaj naučila. Čeprav je imel Blažič tudi letos na začetku težave, to ni bil razlog za paniko, ampak je Zdovc ostal mirnejši kot lani, ga spodbujal, sčasoma pa je vse bolje igral tudi v napadu (v obrambi že prej ni imel veliko težav) in bil najbolje strelsko razpoložen ravno na zadnji tekmi, ko je bil v Banjaluki z 19 točkami najboljši strelec slovenske reprezentance. »Srbija je eden favoritov prvenstva. Predvsem drugo tekmo smo odigrali zelo dobro, bili smo sproščeni. Bil sem vesel, da smo tako reagirali na tujem terenu. Nismo se ustrašili njihovih navijačev. Imeli smo dobljeno tekmo, na koncu so nas zlomili. To je bila dobra izkušnja. Na tem bomo gradili v zadnjem tednu priprav, pomanjkljivosti pa skušali popraviti. Zagotovo smo dobili potrditev, da se lahko kosamo z najboljšimi reprezentancami. Sicer pa ne vemo, kako dobra bo Srbija na prvenstvu,« je o posledicah dvoboja s Srbijo povedal Jaka Blažič.

Blažič bo v Zagreb odšel s precej boljšimi občutki, kot je lani v Las Palmas. »Veliko bolje se v igri počutim letos kot lani. Lažje mi je. V napadu sem ujel ritem. Na tem moram graditi. Vesel sem, ker sem dobil vlogo v ekipi,« je dejal Blažič, ki ga je Zdovc dovolj časa čakal in se pogovarjal z njim, da je prišel v boljšo formo. »Malo sem se moral prilagoditi jaz, malo on. Seveda sva imela pogovor, na vsakem treningu me spodbuja, kar veliko pomeni vsem igralcem. Vsi lahko čutijo njegovo podporo. Najpomembneje je, da selektor stoji za tabo.«

Zdovc glede prizadevnosti košarkarjev nima nobenih pripomb, celo navdušen je. Očitno je, da so v ekipi tisti, ki si zares želijo igrati na velikem tekmovanju, kar je včasih lahko celo pomembnejše od kakovosti. »Energija med igralci je odlična. Motivacija je prisotna na vsakem treningu. Dobro smo se ujeli. Šele na prvenstvu pa bomo videli, kam nas ta kohezija lahko pripelje.« Tudi Blažič je prepričan, da je celotna ekipa med pripravami precej napredovala. »Od prvega dneva do zdaj smo naredili velik korak naprej. Še vedno so težave s koncentracijo v rotacijah. Če si pripravljen pomagati soigralcu, pa to ni velik problem. Naša igra mora sloneti na obrambi. Na tak način lahko razvijemo protinapade, iz katerih dosegamo lahke koše. Na to karto bomo igrali na evropskem prvenstvu.«

Zdaj se poraja le še vprašanje, ali bo to dovolj za uspeh. Slovenja boja za kolajno ne more napovedovati, lahko pa računa na pot v Francijo. Blažič pravi, da mora biti cilj uvrstitev na olimpijske igre. Prvih sedem mest zagotavlja nastop na kvalifikacijah za turnir v Riu de Janeiru, verjetno pa tudi osmo.