Nekdanji lastnik domžalske Tosame Boštjan Nagode bi se lahko že v kratkem ponovno zagovarjal na sodišču. Tokrat zaradi oškodovanja propadle tiskarne Schwarz.

Potem ko je stečajni upravitelj Schwarza (danes Modra Premica) Štefan Ščap proti Nagodetu v letu 2013 vložil kazensko ovadbo zaradi sumov storitve več kaznivih dejanj gospodarske kriminalitete, je policiji in specializiranemu državnemu tožilstvu v predkazenskem postopku očitno uspelo zbrati dovolj dokazov o vprašljivih poslih. Zaradi kaznivega dejanja povzročitve stečaja z goljufijo so proti Nagodetu zahtevali uvedbo sodne preiskave.

Pri umikanju milijonskega premoženja Schwarza pred upniki na prijateljska podjetja in brisanju sledi za njim je po mnenju tožilstva sodelovala tudi njegova sestra Tanja Nagode. Ta danes vodi podjetje Schwarz Print, ki obvladuje preneseno premoženje Schwarza, njegovo lastništvo pa sega na Karibe. Hkrati je tožilstvo zahtevalo sodno preiskavo zoper razvpitega celjskega pravnika Borisa Karlovška, zadnjega direktorja Schwarza, ki mu očitajo ponareditev ali uničenje poslovnih listin. Karlovšek je znan kot oseba, ki propadlim podjetnikom pomaga pri ugašanju zadolženih podjetij.

Serijsko umikanje premoženja pred upniki

Za boljše razumevanje zgodbe se je treba vrniti v leto 2011. Takrat je bil Nagode še vedno lastnik Schwarza, vendar mu je začela groziti zaplemba lastništva. Proti njemu je namreč skoraj deset milijonov evrov visoko odškodninsko tožbo vložil Tomaž Kos, stečajni upravitelj MKT Printa, ki ga je vodil Nagode. Gre za zgodbo, zaradi katere se je moral Nagode že zagovarjati pred preiskovalnim sodiščem.

Četudi je bil delež v Schwarzu zaradi tožbe zamrznjen, je Nagode njegovo premoženje s spretnim manevrom prenesel na novoustanovljeno podjetje Schwarz Print. V njem so končali tiskarski obrat v vrednosti 841.000 evrov, zaposleni, zaloge materiala, terjatve in za 1,5 milijona evrov obveznosti do dobaviteljev. Po drugi strani so Schwarzu ostale finančne obveznosti do bank. Pozneje je Schwarz končal v stečaju, v katerem so upniki skupno prijavili za 24,3 milijona evrov terjatev, vrednost premoženja pa je skupno znašala le 785.000 evrov. Po drugi strani Schwarz posluje še danes, v lanskem letu je ustvaril 2,9 milijona evrov prihodkov in 76.000 evrov čistega dobička.

Nagode, ki je danes v osebnem stečaju, pred upniki ni rešil le premoženja propadlega Schwarza, ampak tudi svojo najpomembnejšo naložbo, Tosamo. To je Nagode prevzel leta 2008, za prevzem najel okoli 22 milijonov evrov posojil, po prevzemu pa ta posojila prenesel na Tosamo. To pomeni, da Nagodetov prevzem odplačuje kar Tosama. Zaradi njenega vprašljivega lastninjenja že poteka sodna preiskava. Danes Tosamo tako kot Schwarz Print obvladuje Tanja Nagode, ki jo je mogoče najti na seznamu davčnih svetovalcev.

Tožilstvo zamrznilo podjetja

Ko je že kazalo, da je Nagodetu uspelo skriti premoženje pred upniki, ga je tožilstvu uspelo zamrzniti. Na podlagi odredbe o začasnem zavarovanju zahtevka za odvzem več kot 600.000 evrov premoženjske koristi so namreč pred dnevi vpisali plombo na premoženju Tanje Nagode.

Po naših informacijah je zamrznjen skoraj stoodstotni lastniški delež v Schwarzu Printu. Ta delež obvladuje družba Dominanca, ki jo je ustanovila družba Donzil z Britanskih Deviških otokov. Dominanca je bila krajši čas tudi lastnica Tosame. Leta 2013 je lastništvo Tosame prešlo na TB Investicije, ki jih je ustanovila Tanja Nagode. Kako tesno je Donzila vpeta v poslovanje Nagodetov, priča podatek, da je bila karibska družba prek Largo Investa lastnica približno sto kvadratnih metrov velikega stanovanja na Peričevi ulici 17. Od leta 2005 do 2011 je bilo to stanovanje v lasti Schwarza, nato je prešlo v last Nagodetove matere, nato na Largo Invest, spomladi 2013 pa v last neke fizične osebe.

Dominanca je tudi polovična lastnica družbe Mabo grafika (lani je dosegla 573.000 prihodkov in 16.000 evrov čistega dobička) in 95-odstotna lastnica Studia hieroglif (lani je dosegel 286.000 evrov prihodkov od prodaje in 23.000 evrov izgube). Oba lastniška deleža je na zahtevo specializiranega državnega tožilstva ljubljansko okrožno sodišče zamrznilo. Poleg tega je sodišče zamrznilo tudi več nepremičnin, ki so bile sprva v lasti Schwarza, zdaj pa so v lasti z Nagodetovo povezanimi osebami.

Lotili so se tudi terenca mercedes GL

Očitno tožilstvo ničesar ni želelo prepustiti naključju in ni storilo podobne napake kot stečajni upravitelj Kos. Ta je poskrbel le za zamrznitev lastništva Schwarza, ne pa tudi njegovega premoženja. Po drugi strani je tožilstvo uspešno predlagalo zamrznitev proizvodnih strojev, terenskega vozila mercedes benz GL in avtomobila renault kangoo, vse v lasti Schwarza Printa.

Medtem ko je bil Boštjan Nagode nedosegljiv, njegova sestra naših vprašanj ni komentirala. S specializiranega državnega tožilstva medtem nismo dobili pojasnil o zamrznitvi premoženja Nagodetovih. Bolj zgovoren o svoji vlogi pri ugašanju Schwarza je bil Karlovšek: »Res je, prevzel sem eno od Nagodetovih podjetij. Nekje leta 2013 sem bil v zvezi s tem tudi zaslišan, od takrat naprej pa se nihče ni obrnil name.«