Popravki zakonodaje, s katerim so stečajnim upraviteljem, ki se znajdejo v kazenskem postopku, prepovedali vodenje insolvenčnih postopkov, so terjali novo »žrtev«.

Po Borisu Dolamiču in več drugih manj znanih upraviteljih je takšna usoda doletela še Romano Kruhar Puc, ki je do zdaj vodila več kot sto insolvenčnih postopkov. Na ministrstvu za pravosodje so do nadaljnjega preprečili njeno imenovanje v novih postopkih, saj je bila proti Kruhar-Pucevi zaradi suma kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja v stečaju Novolesa vložena pravnomočna obtožnica, čaka pa jo tudi začetek sojenja.

»Tožilstvo dvakrat zavrglo ovadbo«

Konec prejšnjega tedna so jo okrožna sodišča na podlagi obvestil ministrstva začela razreševati tudi s tekočih postopkov, ki jih vodi Kruhar-Puceva. Odmevnejša sta stečaja Gine in Almonta ter osebna stečaja podjetnikov Boštjana Nagodeta (Tosama) in Vladimirja Voduška (Info TV). Vsi ti primeri bodo ali pa so že dodeljeni drugim upraviteljem.

»Očitajo mi, da sem kot stečajna upraviteljica Novolesa podjetju Novoles Plus prepoceni prodala hlode,« nam je včeraj pojasnila Kruhar-Puceva. Gre za dogajanje iz druge polovice leta 2011, ko je lesarskemu podjetju, zraslem na pogorišču Novolesa in tedanjemu najemniku proizvodnje, prodala za več kot 700 kubičnih metrov hlodovine. Po dostopnih podatkih je zanjo dobila 11.000 evrov (brez DDV). Kmalu so se pojavili očitki, da je zanjo iztržila nekaj tisoč evrov premalo, vendar se je Kruhar-Puceva branila, da je bila zaradi neustreznega skladiščenja le polovica materiala uporabna in še ta slabe kvalitete.

Zaposleni pri lastninjenju izviseli

»Zoper mene sta bili zaradi tega vloženi dve kazenski ovadbi, ki pa ju je tožilstvo zavrglo. Enako se je zgodilo s tretjo ovadbo, ki me je doletela zaradi prodaje stroja,« je poudarila. Ko je tožilstvo odstopilo od pregona, pa ga je očitno nadaljeval nekdo drug in zadevo na koncu pripeljal do pravnomočne obtožnice. »Ne vem, kdo me je kazensko ovadil,« pravi Kruhar-Puceva. Celo na sodišču oziroma na zaslišanju pred preiskovalnim sodnikom ji menda niso znali povedati, kdo jo preganja. »Nekomu sem očitno stopila na žulj,« je dodala.

Kupec sporne hlodovine se je že davno umaknil iz prostorov Novolesa. Konec leta 2013 je namreč prišlo do prodaje kompleksa, ki pa ni končal v rokah Novolesa Plus ali zaposlenih, združenih v zadrugo Novi Novoles, temveč ga je na »razprodaji« kupil Marjan Pišljar oziroma njegova Metalka Commerce. Za nepremičnine in opremo, ki so bili prvotno naprodaj za visokih 15 milijonov evrov, je plačal okoli milijon evrov. Ob tem se je zavezal, da bo na pogorišču Novolesa na novo zaposlil najmanj 70 delavcev za obdobje pet let. Nekdanji zaposleni kljub temu niso bili zadovoljni, saj so za Novoles ponujali 2,4 milijona evrov, vendar niso vplačali varščine in Kruhar-Puceva v prodajnem postopku njihove ponudbe ni upoštevala.