V šolske klopi je danes ponovno sedlo okoli 174.000 učencev in približno 75.000 dijakov. Prvič je šolski prag prestopilo 21.807 dijakov, ki si bodo prvi šolski dan zapomnili tudi po tradicionalnih »krstih fazanov« oziroma po izživljanju starejših vrstnikov nad njimi.

Če so jo pred desetletjem prvi letniki lahko skupili kvečjemu s peno za britje, mladi danes uporabljajo predvsem alkoholne flomastre. Pri tem jih ne zanima, katere dele telesa porišejo, pravzaprav stremijo k temu, da svoje mlajše vrstnike označijo predvsem po obrazih.

Slednji nad takšno dobrodošlico sicer niso navdušeni, a so se nanjo navadili in jo sprejemajo kot del prvega šolskega dne. »Niti približno si nisem predstavljala, da bo prvi šolski dan takšen,« je nekoliko nejevoljno potarnala mladenka na Prešernovem trgu. »Pri jajcih bi morali nekako potegniti mejo,« je v smehu še zatrdila druga.

»Tudi jaz bom naredila podobno že naslednje leto,« je povedala ena izmed bolj porisanih in nakazala, da se bo obred v prihodnjih letih nadaljeval. »Z vodo ali odstranjevalcem laka za nohte gre hitro dol,« smo še izvedeli. Kot pravijo, se takšnega obreda največkrat lotijo dijaki drugih in tretjih letnikov.