Fižol s hobotnico

Potrebujemo: 1 hobotnico (zamrznjeno), skodelico suhega belega fižola, 1 čebulo, 1 večji korenček, 1 velik paradižnik, 3 srednje velike paprike (najbolje različnih barv), paradižnikov pire, 3 žlice ekstra deviškega olivnega olja, suho belo vino, 2 fileta sardele ali inčuna, morsko sol, sveže zmlet beli poper, 4 stroke česna, čili oziroma pekoči feferon (količina po okusu), 1 lovorjev list, šopek peteršilja, ščep origana.

Priprava: Fižol operemo in čez noč namočimo, nato vodo odlijemo in ga v sveži vodi brez soli počasi kuhamo približno dve uri oziroma tako dolgo, da se zmehča. Odstavimo ga in ohladimo. V večjem loncu pristavimo vodo za kuhanje hobotnice. Hobotnico odmrznemo (zamrznjena mora biti zato, da se zmehča), očistimo in nazadnje položimo v krop, ki mu dodamo lovorjev list in nekaj zrn popra. Lonec pokrijemo, hobotnico pa kuhamo 15 minut. Paprike narežemo na drobne kocke. Paradižnik narežemo na koščke. Korenček ostrgamo in narežemo. Kuhano hobotnico odcedimo in ohladimo. Čebulo drobno sesekljamo in stresemo v globljo ponev. Prilijemo olje, dodamo filete sardele in pristavimo. Segrejemo in med občasnim mešanjem pražimo, da se čebula zmehča. Ohlajeno hobotnico narežemo na manjše koščke; tanke dele lovk pustimo cele. Meso stresemo na prepraženo čebulo. Pokrito počasi dušimo nekaj minut. Česen in čili drobno sesekljamo. V ponev stresemo nakockano zelenjavo, česen in čili. Prilijemo malo vina in kuhamo minuto, dve. Nato izmenoma prilivamo vino in paradižnikov pire (oziroma domačo paradižnikovo omako), a pazimo, da jedi ne razredčimo preveč. Dodamo malo origana. Ko je vse skupaj kuhano na zob, dodamo še fižol. Kuhamo samo še toliko, da se ta segreje. Jed odstavimo in po potrebi dosolimo ter popramo in dodamo drobno sesekljan peteršilj. Postrežemo s svežim domačim kruhom in seveda vinom.