»Ne drži informacija, objavljena v medijih, da gre za ničvreden gozd. Gre za eno najatraktivnejših lokacij v Trenti, parcele posestva mejijo na dvesto metrov obale Soče.« S temi besedami je predsednik SDS Janez Janša na svojem profilu na facebooku tik pred državnozborskimi volitvami leta 2011 javnost skušal prepričati, da je cena, po kateri je gradbenemu podjetju Imos šest let pred tem prodal zemljišče v Trenti (131.200 evrov), poštena in pravična. Zdaj je dokončno jasno, da ni bilo tako.

To je potrdila cenitev, ki jo je za stečajno upraviteljico Imosa Branko Remškar julija opravila pooblaščena ocenjevalka vrednosti nepremičnin Breda Zorko. V njej je tržno vrednost zemljišča na desnem bregu Trente, ki ga je Janša s »honorarjem od dveh knjig« kupil v začetku devetdesetih let prejšnjega stoletja, ocenila na 17.655 evrov. To je skoraj osemkrat manj od cene, ki jo je Imos plačal Janši le nekaj mesecev po tem, ko je ta prvič postal predsednik vlade.

Uradno: Imos je šel Janši močno na roko

Gre za še en dokaz več, da je šel gradbinec, ki je svojčas na veliko posloval z državo, v nepremičninskih poslih Janši močno na roko. Skoraj hkrati je namreč Janša od Imosa kupil trisobno stanovanje v Komenskega ulici v Ljubljani, zanj pa odštel 250.000 evrov. Samo s kupnino od nezazidljivega zemljišča v Trenti si je torej Janša pokril več kot polovico kupnine za trisobno stanovanje v Ljubljani. S tem je v roke dobil tudi vzvod za poznejše nepremičninske posle. Kot je znano, je okrožno sodišče v Ljubljani že lani zaradi nepremičninskih poslov med Janšo in Imosom uvedlo sodno preiskavo zoper tri osebe: Janšo, nekdanjega direktorja Imosa Branka Kastelica in Klemna Gantarja, nekdanjega direktorja podjetja Eurogradnje, prek katerega je Imos leta 2005 odkupil parcelo v Trenti. Ta je, kot so nam včeraj sporočili s sodišča, še vedno v teku, o »njeni vsebini pa zaradi sodnega reda javnosti ne obveščajo«. Po neuradnih informacijah naj bi tožilstvo zahtevalo novo izvedensko mnenje, saj naj bi bilo mnenje prvega izvedenca, ki je zemljišče ovrednotil na 110.000 evrov, iz več razlogov sporno.

Kako bo cenitev vplivala na sodno preiskavo?

Zakaj je zemljišče v Trenti na trgu vredno le slabih 18.000 evrov, po likvidacijski vrednosti, torej v stečaju, pa še precej manj (13.200 evrov)? Zorkova je v cenitvi domala v celoti ponovila dejstva, na katera smo v Dnevniku v seriji člankov o Janševih nepremičninskih poslih opozarjali že jeseni leta 2011: da gre za 15.400 kvadratnih metrov veliko kmetijsko zemljišče, poraščeno z gozdom, z ruševino kmetije iz 19. stoletja; da leži na težko dostopnem območju, do katerega je mogoče priti le po leseni brvi čez Sočo; da po sedanjem prostorskem načrtu občine Bovec na zemljišču ni dovoljena gradnja apartmajskih ali drugih objektov; da zemljišče leži v območju Triglavskega narodnega parka (TNP), zaradi česar so posegi v takšno območje močno omejeni; da bo imel lastnik zaradi bližine reke Soče težave pri pridobivanju vodnega soglasja...

Zorkova je navedla še dva argumenta, ki znižujeta ceno zemljišča: da se to prodaja pod prisilo in da bo naprodaj na javni dražbi. To bo po njeni oceni omejilo nabor kupcev. Pri cenitvi je upoštevala tudi primerljive prodaje preostalih zemljišč v Trenti. Tržna cena zemljišča, ki jo je določila Zorkova, je sicer skoraj enaka vrednosti, ki jo je za to zemljišče določil Gurs.

Ugotovitve sodno zaprisežene cenilke bi lahko pomembno vplivale tudi na razplet sodne preiskave v tej zadevi. Ta namreč temelji na domnevi, da je Imos preplačal nakup zemljišča. S tem je Janši omogočil pridobitev premoženjske koristi v višini razlike med drugim delom kupnine za stanovanje v Ljubljani in vrednostjo nepremičnine v Ljubljani (109.600 evrov). Najnovejša cenitev tej tezi posredno pritrjuje. Pri tem velja opozoriti, da Imos od nakupa zemljišča v Trenti, za katerega je Eurogradnjam leta 2007 uradno plačal 146.200 evrov, ni imel nobene ekonomske koristi. V slabem desetletju nikoli ni zaprosil za spremembo namembnosti, ki bi mu omogočila gradnjo večjega objekta. Hkrati je Imos med letoma 2005 in 2008, ko je vlado prvič vodil Janša, z državo opravil za skoraj sedemdeset milijonov evrov poslov. Med njimi velja izpostaviti gradnjo zgradbe ministrstva za notranje zadeve na Litostrojski cesti v Ljubljani.

V Imosu so sicer že lani zemljišče neuspešno skušali prodati za 149.000 evrov, a se na ponudbo, objavljeno na oglasni deski upravne enote v Tolminu, ni odzval nihče. Nova izklicna cena za prodajo, ki jo bo izpeljala stečajna upraviteljica, bo zdaj znašala 17.655 evrov.