Slovenska nogometna reprezentanca se je včeraj ves dan zbirala na Brdu pri Kranju, kjer je začela priprave na kvalifikacijski tekmi za evropsko prvenstvo s Švico v soboto v Baslu in Estonijo prihodnji torek v Mariboru. Ker so imeli igralci še v nedeljo zvečer obveznosti v svojih klubih, so le redki prišli do opoldneva, zato so bili na prvem skupnem kosilu v zdesetkani zasedbi.

Najbolj sta pohitela debitanta Nejc Skubic iz Domžal in sramežljivi Nik Kapun iz Olimpije, ki bo z reprezentanco opravil dva treninga. Nato se bo pridružil vrsti do 21 let, ki bo igrala v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo v petek z Litvo v Celju in prihodnji torek z Italijo v gosteh. Vznemirjenja nista mogla prikriti. »Ko sem prejel vabilo, sem potreboval kar nekaj časa, da sem vse skupaj dojel in se umiril. To je vrhunec moje kariere,« je bil iskren kapetan Domžal Nejc Skubic, ki je s petimi podajami najboljši asistent lige. Ker mora vsak debitant prestati krst s petjem na večerji, si je izbral pesem En hribček bom kupil, ker je edina, ki mu je ostala v spominu še iz osnovne šole.

Medtem ko je napadalec Robert Berić v Franciji podpisoval pogodbo za Saint-Etienne, se je pred hotel Kokra s taksijem pripeljal drugi slovenski zvezdnik prestopnega roka Kevin Kampl. Za Berića je dunajski Rapid iztržil rekordno odškodnino šestih milijonov evrov, z dodatnimi bonusi pa bi Dunajčani lahko zaslužili še milijon evrov. Tudi Saint-Etienne za nobenega igralca še ni plačal tako visoke odškodnine. Za Berića se ne bo veliko spremenilo. Še naprej bo igral v zelenem dresu, tako kot Rapid v Avstriji je Saint-Etienne v Franciji rekorder po številu naslovov.

Že bežen pogled na Kampla je razkril, da se je oddahnil, potem ko je iz Borussie Dortmund za 11 milijonov evrov odškodnine prestopil v njemu najljubši klub Bayer Leverkusen, ki ga je kot nogometaša vzgajal kar 11 let. »Ne morem opisati sreče, da mi je uspel prestop v moj stari klub, ki ga vodi trener Roger Schmidt, s katerim sem odlično sodeloval dve leti v Salzburgu. Zadnji dnevi prestopnega roka so bili psihično in telesno izjemno stresni. Spal sem malo, ker sem vseskozi tuhtal, ali mi bo uspel prestop. Vesel sem, da imamo reprezentančno akcijo, saj sem se tako malo umaknil iz Nemčije, da se poleže ves prah v zvezi z mojim prestopom,« je razkril Kevin Kampl.

Z Borussio bi igral v drugorazredni evropski ligi, z Bayerjem bo v ligi prvakov v težki skupini proti Barceloni, Romi in Bate Borisovu. Trener Schmidt si je že pozimi želel, da bi Kampl iz Salzburga prestopil v Leverkusen, a je odšel v Dortmund, kjer se ni naigral. »Enaka je bila moja želja, a ni bilo možnosti. Moral sem narediti ovinek čez Dortmund. Po štirih letih v drugih klubih je sanjsko, da se vračam domov, kjer bom pod trenerjem Schmidtom lahko igral ofenzivni nogomet. To je sistem, v katerem se lahko najbolj izkažem,« je še povedal Kampl, ki v Leverkusnu pozna več ljudi kot tiskovni predstavnik kluba.

Nato se je obrnil k reprezentančnim obveznostim. »Švica ima kakovost, v Mariboru je bila odlična, imela je veliko priložnosti, a zmagali smo mi. V Ljudskem vrtu smo igrali preveč obrambno in imeli premajhno posest žoge. Če se bomo dobro pripravili, imamo možnosti za uspeh v Baslu,« je pojasnil Kampl. Komaj je prišel v Leverkusen, ga je švicarski reprezentant iz Bayerja Mehmedi že zbadal, kdo bo zmagal. Na Gorenjskem je nestrpno pričakoval prijatelja Reneja Krhina, ki je šele v prvi uri ponedeljka končal tekmo španske lige in ob zmagi Granade preživel na igrišču vseh 90 minut. V selekciji upov do 21 let sta bila sanjski tandem v vlogi defenzivnih vezistov. »Upam, da bova takšne predstave pokazala tudi v članski vrsti,« je končal Kampl. Od selektorja Katanca bo odvisno, ali ju bo upal skupaj poslati na igrišče.

Konec tedna je bil najbolj razigran Valter Birsa, ki je k zmagi Chieva prispeval evrogol iz prostega strela in dve podaji. Chievo senzacionalno vodi v italijanski ligi, izkupiček Birse po dveh tekmah sta dva gola in tri podaje. Medtem ko je bil Birsa v središču pozornosti, je njegov soigralec v Veroni in kapetan slovenske reprezentance Boštjan Cesar zamujal. Dolgo v noč na ponedeljek se je mučil na dopinški kontroli. Štajerca Nejc Pečnik in Luka Krajnc sta obtičala v gneči na štajerski avtocesti. Bojan Jokić, ki je bil na prvih dveh tekmah Villareala na klopi, najbolje pozna stadion v Baslu, saj se je pogosto odpravil v Švico, ko je igral v bližnjem Sochaxu v Franciji. Za zabavo je po tradiciji skrbel Jasmin Kurtić, ki je kar med intervjujem Braniku Iliću zapel del himne iz lige prvakov, v katero se je uvrstil z Astano. Prihod Milivoja Novakovića je bil v skladu s prvim zvezdnikom in največjo avtoriteto ekipe. Luksuzni mercedes je parkiral tik pred vhodom, prenašanje prtljage je ovirala poškodba zapestja, ki jo je staknil na tekmi japonske lige. Ker je zapestje zaščiteno z opornico, bo nared, le avto je na parkirni prostor zapeljal generalni sekretar reprezentance Boštjan Gasser, ki je v ekipi deklica za vse.