Popolna prestrašenost favoritov tako v moški kot ženski konkurenci je osrednja značilnost zadnjega letošnjega turnirja za grand slam OP ZDA v parku Flushing Meadows v New Yorku. Še pred letom dni so se, razen ob redkih presenečenjih, visoko postavljeni igralci in igralke dobesedno sprehodili do četrtfinalnih, glavne zvezde pa vse do polfinalnih dvobojev.

Verjetno sta največ samozavesti in prepričanja v osvojitev trofeje ohranila le kralj Novak Djoković in kraljica Serena Williams, preostalim pa trda prede že v prvem kolu. Če bo Rafael Nadal z vsemi poškodbami še vedno vztrajal, se bo z bolečinami v uspehu približal siloviti mehiški slikarki Fridi Kahlo (njen oče je bil nemški luteran), ki je s slikanjem svojih bolečin po hudi prometni nesreči s tramvajem dosegla svetovno slavo, ki jo trenutno razkazujejo na čudoviti razstavi v najlepšem botaničnem vrtu v ZDA, v Bronxu, vedno bolj atraktivnem delu New Yorka.

So pa vrhunski profesionalni teniški šport v obeh konkurencah spet močno napadli najstniki, od Hrvata Borne Čorića, Avstrijca Dominica Thiema, Avstralcev Nicka Kyrgiosa in Thanasia Kokunakisa in Rusa Andreja Rubleva in Nemca Aleksandra Zvereva, in najstnice, med katerimi se največ pričakuje od Kanadčanke Eugenie Bouchard in Švicarke slovaških korenin Belinde Benčič, nad katero bdi rojakinja Martina Hingis, ki bo tudi na letošnjem OP ZDA med favoritinjami za zmago v kategoriji ženskih in mešanih dvojic. Najstniki v New Yorku pa ne osvajajo samo športnih zmag, ampak tudi gledališke odre, saj trenutno na Broadwayu v izjemni ponudbi predstav najbolj blesti dvanajstletni Aidan Gemme kot Peter Pan v razprodanem muzikalu Finding neverland, Iskanje dežele, ki je nikdar ni bilo.

Težak žreb najbolj objokuje Roger Federer, ki ga na poti do finala kot domnevni nasprotniki čakajo (neugoden nasprotnik zanj je že Argentinec Leonardo Mayer) Ciprčan Marcus Baghdatis, Hrvat Ivo Karlović, Američan John Isner, Čeh Tomas Berdych, Škot Andy Murry ali Švicar Stan Wawrinka. Za uteho Švicar ob tradicionalnem reklamiranju nemških prestižnih avtomobilov mercedes letos kot maneken v smokingu in z metuljčkom pod brado nastopa še v reklamni za švicarsko kavo jura, ki nosi ime po hribovju, ki je dobilo ime po geološkem obdobju.

Načet je tudi ženski ponos absolutno najboljše igralke tenisa vseh časov Serene Williams, ko je L.S.M. (London School of Marketing) objavil spisek dvajsetih marketinško najbolj zanimivih (beri donosnih) športnikov. Blondinka, ki se rezultatsko z njo niti slučajno ne more primerjati, v dvajsetih medsebojnih dvobojih je Američanka zmagala 18-krat, Rusinja Maria Šarapova, ki je nastop na OP ZDA sicer odpovedala tik pred zdajci zaradi domnevne poškodbe noge, je na lestvici 12., Serena pa 20. Za povrh pa je sibirska lepotica tudi na Forbsovi lestvici zaslužkov športnikov za pet milijonov dolarjev pred ameriško damo, ki s sestro Venus še vedno ne more pozabiti lanske žaljive izjave predsednika ruske teniške zveze Šamila Tarpičeva, da gre pri sestrah Williams pravzaprav za dva brata.