Slovenska industrija jekla (SIJ) bo v prihodnjih tednih postala največja lastnica Perutnine Ptuj.

Delničarji Perutnine so namreč na včerajšnji skupščini potrdili zaprto, 40 milijonov evrov vredno dokapitalizacijo družbe, po kateri bo SIJ postal njen skoraj 46-odstotni lastnik. Za sklep je glasovalo 98 odstotkov delničarjev, ki so oddali glasove. Država, ki prek Kada obvladuje skoraj desetino delnic, se je glasovanja vzdržala. SIJ je za vplačnika kapitala v Perutnino izbrala uprava družbe na čelu z Romanom Glaserjem. Manever ji je uspel, ker njenemu predlogu kljub nekaterim drugačnim napovedim niso nasprotovali v Perutninarski zadrugi Ptuj (PZP), 23,6-odstotni lastnici Perutnine. Kadov nasprotni predlog, ki bi omogočil odprto dokapitalizacijo Perutnine, je podprla le slaba polovica delničarjev. Še pred skupščino se je med možnimi kandidati za vstop v Perutnino omenjalo tudi ukrajinskega prehrambnega velikana MHP. Njegov lastnik Jurij Kosiuk se je za nakup ptujske družbe zanimal že v začetku lanskega leta. Informacije, da Ukrajincem vrata v našo državo pomaga odpirati nekdanji lastnik Diners Cluba Slovenija Tomaž F. Lovše, nam pri slednjem včeraj ni uspelo preveriti.

Včerajšnja skupščina je dokončno razkrila tudi povezave med SIJ, ki je v lasti ruske skupine Koks, in ključnimi osebami z vrha Perutnine. Glaser je namreč delničarjem priznal, da so se štirje člani uprave Perutnine (poleg Glaserja še Nada Krajnc, Tone Čeh in Milan Čuš) s SIJ dogovorili o prodajni opciji za svoje deleže v menedžerskem Holdingu PMP. Ta zdaj obvladuje dobrih deset odstotkov Perutnine. Prav z obvladovanjem Holdinga PMP, v katerem imajo Glaser, Krajnc, Čeh in Čuš skupaj približno 56 odstotkov delnic, bo SIJ že pred objavo prevzemne ponudbe, ki bo sledila dokapitalizaciji, obvladoval več kot polovico vseh delnic Perutnine z glasovalno pravico.

A dogovor med SIJ in menedžerji Perutnine je sporen zaradi več razlogov. Prvič, Glaser in kolegi obstoja te prodajne opcije niso razkrili Agenciji za trg vrednostnih papirjev (ATVP). S tem so po oceni društva Mali delničarji Slovenije (MDS) kršili prevzemno zakonodajo. Drugič, cena iz prodajne opcije za delnico Holdinga PMP znaša sto evrov. To posledično pomeni, da bodo menedžerji za delnico Perutnine, ki je ključna naložba Holdinga PMP, ob prodaji dejansko iztržili trinajst evrov. To je kar pet evrov oziroma 63 odstotkov več od cene, po kateri bo posamezno delnico vplačal SIJ. Ali drugače: medtem ko bodo preostali delničarji Perutnine po objavi prevzemne ponudbe lahko računali, da jim bodo v SIJ za delnico ponudili osem evrov, bodo štirje menedžerji Perutnine ob svojem izstopu iztržili precej več. To odpira vprašanje, ali so v Perutnini s tem prekršili načelo enakopravne obravnave delničarjev. Sploh, ker je Glaser po lastnih navedbah o obstoju teh opcijskih pogodb obvestil tudi nadzorni svet Perutnine, ki ga vodi Borut Bratina.

In tretjič, ta posel bo štirim menedžerjem prinesel zajetno »odpravnino«. Samo Glaser bo s prodajo delnic Holdinga PMP iztržil 1,2 milijona evrov, Krajnčeva in Čeh po milijon evrov, Čuš pa 800.000 evrov. Ob tako zajetnih finančnih injekcijah ožjemu vodstvu Perutnine – Glaser naj bi se s SIJ že dogovoril tudi o odpravnini, in to v višini 36 plač – je zato na mestu vprašanje, ali so bile prav te ključne pri izbiri novega lastnika in vztrajanju uprave pri zaprti dokapitalizaciji. V društvu MDS so zaradi suma korupcije in domnevne pridobitve neupravičenih daril v korist drugih že včeraj napovedali tožbo na ničnost sklepa o dokapitalizaciji. Napovedali so tudi vložitev naznanila sumov kaznivih dejanj in prijavo na ATVP. Ob tem velja omeniti še, da naj bi opcijske pogodbe med SIJ in upravo Perutnine pripravljala odvetniška pisarna Rojs, Peljhan, Prelesnik & partnerji. Odvetnik Aleš Rojs, partner v tej pisarni, je Glaserjev dolgoletni prijatelj, že skoraj desetletje pa tesno sodeluje z Rusi z Jesenic. Ti so ga tako že leta 2007 imenovali v nadzorni svet SIJ.

Delničarji Perutnine so včeraj glasovali tudi o podelitvi nezaupnice uprave. Predlog Kada in MDS, ki bi omogočil Glaserjevo razrešitev, je na presenečenje mnogih podprlo 46 odstotkov delničarjev, če od skupne vsote glasov odštejemo glasove Holdinga PMP.