Najboljše so pokazali na koncu, bi lahko dejali po zadnji pripravljalni tekmi slovenske košarkarske reprezentance pred evropskim prvenstvom, ki se začne v soboto. Igralci selektorja Jureta Zdovca so sicer v Banjaluki po podaljšku še drugič klonili proti svetovnim podprvakom Srbom, a z igro nikakor ne morejo biti razočarani. Oslabljena izbrana vrsta je sicer na desetih pripravljalnih tekmah dobila šest obračunov in na štirih klonila, pred četrtkovim odhodom v Zagreb pa jo čakajo še trije dnevi treningov v Brežicah.

Potem ko je Srbija v četrtek v skoraj polnih Stožicah vodila celoten obračun in na koncu prišla do zmage z devetimi točkami prednosti, je bilo pričakovati, da bodo varovanci selektorja Aleksandra Đorđevića v soboto v Banjaluki še bolj pritisnili na plin in pred razgretimi navijači v dvorani Borik slovenski izbrani vrsti zadali višji poraz. A proti pričakovanjem so gostje tekmo začeli odločno, utišali nabito polne tribune, na katerih se je gnetlo tudi okoli 200 slovenskih navijačev in nekaj predstavnikov hrvaške reprezentance, ki bo prvi nasprotnik Slovenije v Zagrebu, ter svetovnim podprvakom povzročali precej sivih las. Odlično je delovala igra v napadu, kjer je žoga lepo krožila. Igralci so se držali selektorjevih navodil in venomer iskali dodatno podajo, zaradi česar so prihajali do odprtih metov. Nekaj več težav je bilo v obrambi, kjer so Srbi pogostokrat prihajali do prelahkih košev, a je glede na kakovost posameznikov to na neki način tudi razumljivo. Zadovoljiv je tudi podatek, da Slovenci v zadnji četrtini niso podlegli velikemu pritisku s tribun, v zaključku pa jim je za odmeven skalp zmanjkal tudi pomežik sreče, saj je v rednem delu odprt met za zmago ob zvoku sirene zgrešil Saša Zagorac.

»Tekmo bi enostavno morali dobiti. V napadu smo bili razpoloženi in večinoma disciplinirani, zato izgovorov ni. V drugem polčasu pa si je praktično vsak igralec privoščil napako ali dve, kar so Srbi nemudoma kaznovali. Po tekmi so bili igralci zadovoljni, česar ne morem sprejeti. Že skozi celotne priprave jim poskušal razložiti, da štejejo samo zmage. Samo tako lahko razmišljamo o resnem rezultatu,« je po tekmi razmišljal selektor Jure Zdovc, ki pa bo po prespani noči nemara ugotovil, da je bil tesen poraz najboljši možen razplet. Ne glede na vse je šlo za pripravljalno tekmo, v primeru zmage pa bi se kaj lahko zgodilo, da bi določenim posameznikom tik pred prvenstvom preveč zrasla krila, kar bi lahko neugodno vplivalo na moštvo.

S storjenim v pripravljalnem obdobju je slovenski selektor zadovoljen. Če ob prvem zboru v okrnjeno reprezentanco ni verjel praktično nihče, se je razpoloženje navijačev do danes občutno spremenilo. »Fantje se vse bolj zavedajo, kaj od njih hočem in zahtevam. Še vedno moramo zmanjšati število napak v igri, saj te lahko spremenijo tok tekme. Na tem bomo delali v prihodnjih dneh ter dodali nekaj taktičnih stvari,« pravi selektor in dodaja, da ima pred prvenstvom dober občutek. »Sem večni optimist. Cilji so visoki, kar igralci dobro vedo. Pokazali so, da se lahko enakovredno kosajo z vsakim nasprotnikom. Bomo videli, kako bo, ko bo šlo zares.«

Med najboljšimi posamezniki v Banjaluki sta bila Jaka Blažič in Klemen Prepelič. Prvemu je Zdovcu še pravočasno uspelo dvigniti samozavest, drugi pa z vsestranskimi predstavami in predvsem dobro obrambo velja za enega najlepših presenečenj v reprezentanci. »Videli smo, da se lahko enakovredno kosamo z vsemi, in na tem moramo graditi. V moštvu se je ustvarila izredna energija. Sedaj imamo še nekaj dni za zadnje popravke. V Brežicah bomo tudi nekoliko izolirani od vsega dogajanja, kar nam bo gotovo dobro delo,« razmišlja Jaka Blažič.