Nekdanji član komisije za privatizacijo Nove KBM Luka Vesnaver, »hišni« odvetnik Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) Andrej Fatur in odvetnik Uroš Ilić, ki je po stečaju Zvona Ena Holdinga upravljal z njegovimi naložbami – to so trije ključni možje širši javnosti domala neznanega Slovenskega združenja za prestrukturiranje, ki je bilo uradno ustanovljeno februarja, dokončno zaživelo pa naj bi v naslednjih mesecih. Gre za društvo, ki naj bi pod isto streho združevalo nekatere ključne domače in tuje igralce v poslih s kupovanjem, upravljanjem in prodajanjem terjatev. Kot tako bo zato pomembno spletišče informacij, ključnega orodja v panogi, ki bo v prihodnjih letih prerazporejala premoženje, »nasedlo« v stečajih, pri DUTB ali v bilancah bank in podjetjih v težavah. Gneča okrog več milijard evrov težkega kolača je že zdaj velika: svoj kos si želijo odtrgati profesionalni upravljavci, špekulanti, svetovalci, odvetniki, revizorji, akademiki...

Kdo bo sedel v upravnem odboru združenja

Javno dostopni podatki o novem združenju so skopi. Društva v registru še ni mogoče najti. Vesnaver ga je javno prvič predstavil na februarskih insolvenčnih dnevih v Portorožu. Na svetovnem spletu je mogoče prebrati le, da bo združenje del Mednarodnega združenja za prestrukturiranje (v angl. Turnaround Management Association). To je bilo prvotno ustanovljeno v ZDA, ima pa okrog 9000 članov, po državah razdeljenih v sekcije. Na globalni ravni ga vodi Kevin J. Carey, stečajni sodnik iz ameriške davčne oaze Delaware. Predsednik slovenskega združenja je Vesnaver, trenutno zaposlen v revizijski hiši Ernst & Young, ki je med obremenitvenimi testi pregledovala premoženje slovenskih bank. Podpredsednik je Ilić, direktor istoimenske odvetniške družbe, ki je v zadnjih letih sodelovala v številnih insolvenčnih postopkih, Fatur pa naj bi prevzel položaj sekretarja združenja. Vsi trije naj bi sedeli tudi v upravnem odboru združenja.

Vesnaver na vprašanje, kdo vse sedi oziroma še bo sedel v upravnem odboru združenja, ni odgovoril. Po neuradnih informacijah naj bi bili med člani oziroma tistimi, ki bi jih ustanovitelji radi videli v upravnem odboru, tudi nekdanji minister za finance Uroš Čufer, član upravnega odbora DUTB Marko Simoneti, odvetnik Grega Peljhan iz družbe Rojs, Peljhan, Prelesnik & partnerji in izvršni direktor NLB za poslovanje z velikimi podjetji Andrej Lasič. Med (potencialnimi) člani upravnega odbora naši viri navajajo še direktorja svetovalne družbe KF Finance Bojana Kunovarja, člana investicijskega odbora Elements Capital Partners Ugurja Yildirima, Mitjo Kumarja iz revizijske družbe Deloitte, Francija Tuška z Banke Slovenije in celo vodjo pisarne Evropske banke za obnovo in razvoj (EBRD) v Sloveniji Jolanteja Gabriela.

Čufer, Simoneti, partnerji DUTB...

Takšna (načrtovana) zasedba tega organa združenja, ki bo po Vesnaverjevih besedah namenjeno mednarodnemu sodelovanju, organizaciji seminarjev in izmenjavi izkušenj, postavlja v povsem novo luč. Hkrati odpira vrsto vprašanj o potencialnem uhajanju informacij. Začnimo pri Čuferju, ministru za finance v času sanacije bančnega sistema, med katerim so državne banke na DUTB prenesle za več milijard evrov slabega premoženja. Brez dvoma Čufer pozna vse podrobnosti tega procesa, tudi podrobnejše informacije o vrednotenju »nasedlega« premoženja bank. Danes se Čufer ukvarja s svetovanjem podjetjem v prestrukturiranju. Delal naj bi za Engrotuš in Meso Kamnik.

Čeprav v upravnem odboru očitno ne bo nikogar od izvršnih direktorjev DUTB, so tam osebe, ki so s slabo banko, prodajalcem daleč najbolj obsežnega paketa slabega premoženja pri nas, poslovno povezane. Za DUTB tako delajo vsi trije ključni možje združenja oziroma njihove družbe. Odvetniška družba Fatur je z DUTB ustvarila že več kot 300.000 evrov prometa, slabi banki je pomagala pri neuspešnem zasegu delnic Save Turizma. Z DUTB že več mesecev poslovno sodelujeta tudi Odvetniška družba Ilić in Vesnaverjev Ernst & Young, ki ga je slaba banka izbrala za svetovalca pri prodaji Cimosa. Za DUTB dela tudi odvetniška pisarna, iz katere prihaja Peljhan. Prav tako tudi Kunovarjeva družba KF Finance, ki je z DUTB že ustvarila skoraj 50.000 evrov prometa. Hkrati KF Finance svetujejo pri nekaterih večjih privatizacijskih, sanacijskih in insolvenčnih postopkih, pri čemer vrednotijo tudi premoženje teh družb.

Še pomembnejši je podatek, da želijo v vrhu združenja v vrstah ustanovnih članov videti tudi Marka Simonetija. Ta ni »le« neizvršni direktor DUTB, ampak tudi prvi nadzornik Banke Celje in dolgoletni zaupnik finančnega ministra Dušana Mramorja, pristojnega za imenovanje večine članov upravnega odbora v DUTB. Med ljudmi, ki bi jih ustanovitelji videli v združenju, so tudi različni predstavniki podjetij v sanaciji (Cimos, Hidria, Hoteli Bernardin, ACH), bank v likvidaciji in sanaciji, zbornice upraviteljev, več vodilnih mož DUTB, bank in drugih svetovalnih družb...

Vesnaver: Društvo bo koristno za etične standarde

»Delovanje združenja vsekakor ne bo namenjeno aktivnemu angažiranju pri izvajanju transakcij prestrukturiranja, kot tudi ne izmenjavi informacij o konkretnih poslovnih transakcijah med člani,« nam je zatrdil Vesnaver. A te navedbe velja jemati s precejšnjo mero previdnosti. V upravnem odboru bo tako skupaj z osebami, ki poslovno sodelujejo z DUTB, sedel tudi Ugur Yildirim, eden vodilnih v ciprski družbi Elements Capital Partners. Ta se pojavlja na razpisih za nakup terjatev v lasti DUTB (Istrabenz, ACH...). Omrežje, ki nastaja okrog združenja, več kot dobro popolnjuje tudi predstavnica EBRD, ki je v začetku lanskega leta takoj po končani sanaciji bank na presenečenje mnogih spet odprla pisarno v Sloveniji. Njen največji projekt je vstop v lastništvo NKBM, kamor je prišla v navezi z ameriškim skladom Apollo Global Management. Ta ima velike ambicije na slovenskem in evropskem trgu slabih terjatev. V Španiji že upravlja štirinajst milijard evrov terjatev tamkajšnje slabe banke, enako zdaj želi storiti na Irskem. EBRD je kadrovsko tesno prepletena tako z ministrstvom za finance kot z DUTB. Predsednik upravnega odbora slabe banke Lars Nyberg je namreč dolgoletni svetovalec EBRD.

»Društvo v tem trenutku še ne deluje, vendar menimo, da bi bila v slovenskem okolju ustanovitev tovrstnega društva koristna za vzpostavitev in doseganje ustreznih strokovnih in etičnih standardov v vseh aktivnostih v zvezi s prestrukturiranjem in za izboljšanje celovitega delovanja pravnega in poslovnega okolja v postopkih prestrukturiranja podjetij in finančnega sektorja,« nam je pojasnil Vesnaver.