Precej možen scenarij. Družba SIJ – Slovenska industrija jekla (Sij) od Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) v prihodnjih mesecih odkupi terjatve in lastniški delež Sistemske tehnike po ceni, ki naj bi po neuradnih informacijah znašala med petimi in desetimi milijoni evrov. Toda če bo Rusom, ki se med tremi kandidati omenjajo kot favoriti za nakup koroške družbe, uspel prevzem, bi si plačano kupnino lahko dokaj hitro povrnili.

Sistemska tehnika toži državo

Potem ko sta finski proizvajalec vozil Patria in slovenska družba Rotis leta 2006 premagala Sistemsko tehniko za dobavo osemkolesnikov, je namreč koroška družba proti državi vložila več tožb. Med drugim je Sistemska tehnika zahtevala razveljavitev pogodbe med izbranimi ponudniki, sklenitev nove pogodbe in plačilo odškodnine v višini 5,6 milijona evrov. Sodišče je več tožb združilo v eno. Po neuradnih podatkih Sistemska tehnika od države skupaj z obrestmi zahteva okrog 15 milijonov evrov.

Za razrešitev spora je Sistemska tehnika državi proti koncu lanskega leta ponudila izvensodno poravnavo. Toda ker je »obstajalo preveč odprtih vprašanj, kar je onemogočalo reševanje spora v mediaciji«, je državno pravobranilstvo predlagano izvensodno poravnavo zavrnilo.

Sistemsko tehniko in njeno hčerinsko družbo Sistemsko tehniko Armas v lasti Skupine Viator & Vektor je stečajni upravitelj slednje Silvo Zorec dalj časa neuspešno prodajal. Dokler je na zadnji javni dražbi aprila letos ni za 2,7 milijona evrov kupila Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB). Na njo je v minulem letu Abanka Vipa prenesla za 13 milijonov evrov terjatev do Sistemske tehnike.

Za nakup Sistemske tehnike se je Sij ogrel že lani, pred nekaj meseci pa v družbi opravil tudi skrbni pregled. Poleg Sija sta skrbni pregled Sistemske tehnike izvedli še dve družbi, smo izvedeli neuradno. Prva je švedska multinacionalka Akers, ki ima na koroškem v lasti dobro stoječo družbo Akers Valji Ravne. Ta je lani dosegla 18,5 milijona evrov prihodkov in skoraj milijon evrov čistega dobička. Druga je Kolding, ki je v lasti Milana in Vilme Košeljnik. Prihodki Koldinga so lani znašali 6,6 milijona evrov, čisti dobiček pa milijon evrov.

Po več izgubarskih letih na obzorju boljši časi

Po več letih poslovanja z izgubo se je Sistemska tehnika naposled izvlekla iz rdečih številk, je pojasnil Švajger. V prvih sedmih mesecih letos so namreč poslovali pozitivno, prihodki od prodaje pa so bili štiri odstotke nad načrti, pri čemer so se v naboru izdelkov zvišali tisti z višjo dodano vrednostjo. »Po izgubi posla za ministrstvo za obrambo smo se preusmerili v civilni program. Kar nekaj časa smo potrebovali, da smo na trgu postali prepoznavni z valji, osnovnim orodjem za izdelavo pločevine,« je dejal Švajger. Sprva se je začelo s testnimi količinami, zdaj pa imajo kljub krizi zadosti naročil že za prihodnje leto. V prihodnjih mesecih namerava Sistemska tehnika svoje izdelke predstaviti na specializiranem sejmu v Turčiji in celo v ameriškem Pittsburghu, ameriški železarski metropoli.

V minulem letu je Sistemska tehnika dosegla dobrih 13 milijonov evrov prihodkov od prodaje, kar je na letni ravni predstavljalo padec za skoraj dvajset odstotkov. Izguba pa se je lani zvišala za skoraj polovico, na 1,15 milijona evrov. Prihodki Sistemske tehnike Armas, ki je pred leti nastala z oddelitvijo vojaškega programa iz Sistemske tehnike, pa so se lani znižali za dobro tretjino, na 524.000 evrov. Pri tem se je izguba zmanjšala skoraj za polovico, na 178.000 evrov.

V Siju so potrdili, da so oddali ponudbo na DUTB za nakup obeh Sistemskih tehnik. Če jim prevzem na koncu uspe, bosta družbi postali del nekdanjih Slovenskih železarn, ki so se v Slovensko industrijo jekla preimenovale pred desetletjem. V DUTB prodajnega postopka Sistemske tehnike niso komentirali. Švajger, ki izpolnjuje pogoje za pokoj, bi si želel, da bi bil prodajni postopek čim hitreje zaključen. »Po izgubi posla z oklepniki sem si zadal cilj, da Sistemska tehnika preživi in dobi stabilnega lastnika,« je dodal.