Že četrt stoletja živalska vrtova v prestolnicah sosednjih držav odlično sodelujeta. V Ljubljani si obiskovalci lahko ogledajo opice Nežo, Mojco in Nino. Žal je bila v preteklosti zadrega z naraščajem, kar pri šimpanzih ni povsem enostavno, temveč predvsem znanstveno vprašanje.

Opice v živalskih vrtovih so namreč različnih podvrst in se zato med seboj ne parijo. Da bi ugotovili, kje je sploh mogoče pričakovati opičji zarod, je bila potrebna analiza opičje krvi v posebnem laboratoriju v Danski. Postopek je trajal več kot leto dni, ker so morali pridobiti vzorce za primerjavo iz Afrike, testirali pa so vse opice v živalskih vrtovih EU. Izkazalo se je, da je za Nežo iz Ljubljane primeren ljubimec šimpanz Boris iz Zagreba.

»Najprej je bil v karanteni, zdaj pa se je že paril z vsemi našimi opicami. Mojca je že prestara za zarod in bo odigrala bolj vlogo babice, Nina pa je sterilizirana, ker ne sodi v podvrsto, ki nam lahko prinese opičjega potomca v našem živalskem vrtu. Boris bo ostal pri nas, poskrbeti pa moramo še za ustrezno vključevanje v vso opičjo družino,« nam je povedala Irena Furlan, biologinja in pedagoška vodja Živalskega vrta v Ljubljani.

Potrjeno je, da hrvaški samec v Ljubljani vestno opravlja svojo nalogo, vse pa je plod dolgotrajnega nadzorovanega procesa, ki je sicer ustaljena praksa med različnimi živalskimi vrtovi po svetu. Vsekakor pa bo nova mala opica tudi privlačna za obiskovalce, ki zlasti v teh dneh trumoma obiskujejo živalski vrt. Ob lepem vremenu jih pride tudi do 3000, prav danes pa pripravljajo za obiskovalce poseben dogodek. Poimenovali so ga Razigran dan – mogoče bo videti celodnevni prikaz oskrbe živali, za katere bodo lahko obiskovalci pomagali izdelovati igrače, ki jih živali uporabljajo.

Vse, ki pričakujejo Nežin opičji naraščaj, lahko seveda veseli, da v času precej nestrpnih odnosov med Slovenijo in Hrvaško opice obeh držav jasno kažejo – ljubezen in dobre odnose.