Darilo za pisateljev rojstni dan

Pa je nekaj posebnega! Včeraj bi bil Ivan Tavčar star točno 164 let in kaj lepšega so mu lahko pripravili rodni Poljanci kot pobiranje krompirja z dobrodelno noto in še malce zabave ob malici s praženim krompirjem in krompirjevim golažem. Aprila so posadili krompir na pol hektara veliko njivo in takrat je v bistvu tam največje slavje in najzanimivejše, saj sadijo v starih oblačilih, s starimi stroji in seveda – vse na roke. Skupaj potem plevejo, prigrebajo, pregledujejo, pobirajo hrošče, kosijo krompirjevce in na koncu letino še poberejo. Zanimivo tradicijo pridelovanja krompirja po starem so na Visokem začeli obujati lani in tako pridelali sedem ton prvovrstnega eko in bio in sploh domačega krompirja. Letos ga je bilo za dve toni manj, suša je naredila svoje. »Občina nam da na voljo njivo, mi smo naredili fin program, otroci pa imajo zdrav, domač krompir. In smo vsi zadovoljni. Le poglejte otroke, kako so se zakadili med krompir,« je bil zadovoljen predsednik Turističnega društva Gorenja vas Zvone Bašelj.

Pobiranja se je tako kot del »učne obveznosti« lotilo kakih 15 učiteljic in učiteljev in še kakšna vzgojiteljica osnovne šole Ivana Tavčarja Gorenja vas, kakšna pobiralka se je našla tudi iz sosednje Osnovne šole Poljane, nekaj je bilo članov in članic turističnega društva, med grede pa se je zapodilo še kakih 30 otrok, ki so na tak način zaključili 5-dnevni športni tabor ob koncu počitnic. In je bil pridelek varno pod streho v gospodarskem poslopju dvorca, kot bi mignil.

»Letina je raznovrstna, malo je debelega, malo pa drobnega. Prav veseli smo, da imamo možnost obujanja starega načina kmetovanja. Veste, včasih smo točno takole delali. Vse na roke in sklonjeni nad zemljo. Zdaj pri 80 pa to počnemo zaradi veselja in da lahko še kaj dobrega postorimo,« je dejala Francka Klemenčič iz Gorenje vasi.

Krompir le del oživljanja dvorca

Tavčarjev dvorec na Visokem je dolga leta načenjal zob časa, celo vrsto načrtov so imeli z njim od šole za ravnatelje, konjeniškega centra do velikega hotelskega kompleksa z apartmajskim naseljem tam, kjer je zdaj njiva s krompirjem. Vsi načrti so se izjalovili in morda je še prav tako, saj zdaj domača občina Gorenja vas - Poljane z majhnimi koraki skrbi za obnovo dvorca, k sodelovanju pri vsebini pa pritegne domača društva in gostince. Z obnovo notranjosti so pričeli pred tremi leti in uredili prvo sobo, leto kasneje še poročno dvorano, letos so na vrsti prostori, kjer je bila včasih kuhinja.

»Gre za restavratorsko kar zahteven poseg, saj smo odkrili nekaj originalnih poslikav, ki jih bomo seveda ohranili, kjer pa jih ni, bomo poskrbeli za poslikavo enako originalnim. Z Zavodom za varstvo kulturne dediščine in Loškim muzejem se že dogovarjamo, da bi v teh, obnovljenih prostorih uredili stalno razstavo o življenju Ivana Tavčarja in o zgodovini Kallanov,« je napovedal župan občine Gorenja vas - Poljane Milan Čadež in zelo po tiho prišepnil še eno napoved morda najbolj zanimivega dogodka ob dvorcu Visoko letošnje jeseni. Pred mnogimi leti, ko je bila loška obvoznica še v povojih, je namreč padla stava v smislu, če boste Škofjeločani res zgradili obvoznico, bomo mi postavili tako dolg točilni pult, kot bo dolg vaš predor. In tako bo na dan odprtja ob dvorcu postavljen 660 metrov dolg točilni pult, župan Milan Čadež pa bo pretekel pot od Žirov do Škofje Loke. Priprave že tečejo...